TAVSİYE ETTİĞİM KONULAR

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
  • Bursa Gezi Rehberi

    Evliyaları , Türbeleri,Külliyeleri,Hanları,Yüzyıllık Evleri,Tarihi Kapalı çarşısı,Teleferiği,Tarihi Camileri, Mimari Yapıları,600 Yıllık Çınarları, Tarihi Çarşılı Irgandı Köprüsü,Tarihi Evleri,Kaplıcaları,Çinisi, İpeği,Havlusu,Kestane Şekeri,İskender Kebabı, ,Mudanya’sı,Trilye’si,Cumalıkızık’ı,Misi’si ve Uludağ’ı ile Bursa’yı ziyaret etmeniz için bir çok neden bulunmaktadır.

  • Çanakkale Şehitliği ve Gelibolu Gezi Rehberi

    Güzel Türkiye’mizin hemen her yerinde gezilecek,görülecek ve ibret alınacak nice harika beldeler var. Atalarımızın , bu vatana hizmetlerini anlamaya çalışmak elbette ki biz torunları için çok önemlidir.Bu vatan topraklarında , bu gün özgürce yaşamamızı onlara borçluyuz. Geçmişimizi ve büyüklerimizi anlamamızı sağlayacak en önemli yerlerden biri de Çanakkale Şehitliğidir.

  • Küsmek

    Yine sıkıntılı bir gece, yine evin içinde sessizlik. Ali yalnız başına evin içinde dolaşmaya başladı. Önce biricik kızının odasına girdi. Yerde ki oyuncaklarına baktı. Yatağının üzerindeki yastığını alıp kokladı.Kızının kokusunu içine çekti.Daha sonra,oturma odasına geçti ve koltuğa oturup düşünmeye başladı. Eşi ile yaşadığı kaçıncı kırgınlık kaçıncı küslüktü. Artık bu küs kalmaları haftalarca sürebiliyordu. Aynı evin içinde iki yabancı gibiydiler.

  • Bu Çocukların Suçu Ne?

    Ahmet henüz 8 yaşın da idi.O akşam Annesi ve kız kardeşi ile birlikte yemeklerini erkenden yediler.Babası yine bu akşamda onlarla birlikte yemekte yoktu.Ahmet Annesine sorduğunda,her zamanki cevabı almıştı’’ Gelir yavrum iştedir.İşleri uzadı herhalde.Hadi sen yemeğini bitir ve doğru ödevinin başına git’’.Ahmet yemekten sonra odasına çekilip ödevlerini yapmaya koyuldu.Bitirince de hemen pijamalarını giyip yattı.

  • Güler Yüz Tatlı Dil

    Güler yüz ve tatli dilli olan insanlar , çevresine ışık ve güzellik saçarken,asık suratlı karşısındakine ufacık gülümsemeyi , selamlaşmayı bile çok gören insanların ise çevresine karanlık ve olumsuzluk yaydığına her zaman inanmışımdır.

  • Maddi Borçlardan Kurtulmanın Yolları

    İş ve özel hayatımız da;iş bitirici , objektif , bilgi düzeyi yüksek, istekli, iletişimi kuvvetli insan olalım ama ne olur bunlardan daha fazla doğrucu ve dürüst bir insan olmaya gayret edelim,aradığımız elemanlarda da ahlaki yetkinliğe diğerlerinden daha çok önem verelim. Benim çalışanım hem işini iyi bilen, mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları en iyi biçimde yerine getiren ama bunlardan daha fazla ahlaki donanımı yüksek, doğruluğa dürüstlüğe önem veren bir çalışan olmalı.

23 Şubat 2012 Perşembe

BURSA GEZİ REHBERİ | 42 yorum:



               Merhaba Dostlar  
         
               Bu yazıyı daha önce türkeyforum sitesine, kartalkaya19 kullanıcı adıyla yazmıştım.Bu bloğu yapmamdaki amaçlarımdan birisi de değişik yerlerde, forum sitelerinde yayınladığım yazılarımı,araştırmalarımı bir araya getirmekti.Bursa gezi rehberi ile de bu tek bir yerde toparlama işlemine devam ediyorum.
               Bursa’da oturan ve gezmeyi,yeni yerler keşfetmeyi,navigasyonu; Özellikle aldığı Next Navigasyon cihazı ile birlikte daha bir seven kardeşiniz olarak sizlere , Bursa ile ilgili bir gezi rehberi hazırlamaya çalıştım. Gezi rehberini,rotaları hazırlarken , düzgün rotalar seçmeye hazırlamaya gayret ettim.Yani çok fazla gidişli dönüşlü olmadan,şehrin bir doğusuna, bir batısına , sonra tekrar doğusuna gitmeden , rotaları ayrı başlıklarda vererek mümkün olduğunca düzgün ve bir arada olan , güzergah çizmeye çalıştım sizlere. Bu ve diğer gezilerinizi hayırlı kazasız belasız geçirmenizi diliyorum. 


 BURSA 
Evliyaları , Türbeleri,Külliyeleri,Hanları,Yüzyıllık Evleri,Tarihi Kapalı çarşısı,Teleferiği,Tarihi Camileri, Mimari Yapıları,600 Yıllık Çınarları, Tarihi Çarşılı Irgandı Köprüsü,Tarihi Evleri,Kaplıcaları,Çinisi, İpeği,Havlusu,Kestane Şekeri,İskender Kebabı, ,Mudanya’sı,Trilye’si,Cumalıkızık’ı,Misi’si ve Uludağ’ı ile Bursa’yı ziyaret etmeniz için bir çok neden bulunmaktadır. 


 1. ROTA BAŞLANGICI
 Bursa Kent Meydanı AVM. – K 40.19587°, D 29.06069° 
Kent Meydanı, adından da anlaşıldığı gibi ortasında 10.000 metrekarelik büyük bir meydanı olan, geniş gezinti alanları bulunan bir yer. Alışveriş Merkezi, yeraltında birbirine bağlı ve entegre olan üç ana binadan oluşuyor. Alışveriş merkezinde ; Pierre Cardin,Zara , Mavi Jeans, Waikiki, Adidas, Gloria Jeans, Greyder, Reebok, Puma, Colin’s, Tiffaniy, DNR, Sony Center, Teknosa, Teknolojiks, Samsung, Hacıoğlu, Burger King, Sbarro, Starbuck Coffees , Cafe Crown, Mado Cafe vs.vs gibi mağazalar yer alır.Alışveriş dışında da birçok aktivite ve olanağı bünyesinde barındırıyor. Çok önemli sanat olaylarına ev sahipliği yapan bir sergi salonu var. Ayrıca sosyal yaşama renk getiren ve farklı gösterilere imkan tanıyan büyük bir amfi tiyatrosu da bulunuyor. Adres. Santral Garaj Mah. Kıbrıs Şehitleri Cad. No:64 Osmangazi / BURSA Tel. 0224 255 44 60 Aracımız Kent Meydanı AVM’nin otoparkında iken , dilerseniz 90 metre ilerdeki Uludağ Kebapçısına yürüyerek gidebiliriz. 


 Uludağ Kebapçısı - K 40.19529°, D 29.06139° 
1964 yılından beri kebabın Bursa’daki adreslerinden biriside burasıdır.Cemal Ustanın bu ufacık dükkanı Bursa’da çok meşhurdur.Gün içinde saat 3’e kadar etler bitmektedir.Eğer kalabalık bir grup iseniz veya saat 3’ü geçmiş ise , az önce tanıttığımız,Kent Meydanı AVM’deki şubesine de gidebilirsiniz.Çünkü burası saat 22.00’a kadar açık. Cemal Usta , sadece Bursa kebabı sunuyor, menüsünde başka bir kebap çeşidi bulunmuyor. Bu nefis kebabın yanında , içecek olarak yöresel üzüm şırası nefis gidiyor. Kebapta dana ve kuzu etini birlikte kullanıyorlar. Kebabının en önemli özelliklerinden biri İnegöl yöresinde yediği diğer otlar yanı sıra kekik otu ile de beslenen kuzu eti kullanması. Kekik ete başka bir lezzet katıyormuş. Diğer bir özelliği ise eti hazırlarken etin sinirlerini ayırmaları. İskender kebabın bir farklı özelliği de yaprak şeklinde açılmış parça et ve kıyma halindeki etin bir arada kullanılması. Kıymada kemik sıyrığı kullanmakta kebabın lezzetini artıran unsurlardan birisiymiş çünkü kemiğe yakın olan et her zaman lezzetli olurmuş. Cemal Usta her sabah 5’de kalkıyor, yaklaşık 4 saat süren bir çalışma ile etlerini hazırlıyor. Günde ortalama 60-70 kg et sattıkları oluyormuş, yoğun günlerde bu rakam 100 kg’ları buluyormuş. Kendisine bu kadar meşhur olduğu halde neden daha fazla büyümek istemediği sorarsanız “Çok ta gözümüz yok, az olsun temiz olsun”.yanıtını alırsınız.Tel:0224 254 72 64 


 Bağdat Hurma Tatlıcısı - K 40.19532°, D 29.06131°
 41 yıldır hizmet veren bir tatlıcı.Tadına bakmanızı tavsiye ederim.Bursa yöresine özgü bu tatlıyı,İstanbul’a da göndermeye başlamışlar. Bursa’ya ; arabaları ile değil de otobüs ile gelen misafirlerimiz; şehirler arası terminalden ,santral garaj mevkine giden otobüse binecekler.Otobüslerde Bu kart adlı kartlı geçiş sistemi vardır.Otobüse bindikleri yerlerden bukartları temin edebilirler.Santral Garaj durağı bu otobüsün son durağıdır.Buraya geldiklerinde , buradan Altıparmak ve Heykel semtine ( Bursa Merkezi,Ulucami,Hanlar,Kapalıçarşı,Kent Müzesi Mevki) taksi dolmuşlar ile gidebilirler.Taksi Dolmuş; 1 kişi 1-TL40-Krş.Ekim 2009 fiyatı


 Altıparmak Caddesi - K 40.19032°, D 29.05178° 
Uludağ Kebapçısından sonra,aracımızı Kent meydanı AVM.otoparkından alıp,Altıparmak caddesine doğru ilerliyoruz.( Taksi dolmuş ile gitmek istersek,Kent Meydanı önünden Altıparmak ve Heykel semtlerine dolmuş var.Bir kişi 1lira 40 kuruş-Ekim 2009 fiyatı) Altıparmak Caddesi; Bursa’nın eski ve her zaman işlek caddelerinden birisidir.Cadde üzerinde sağlı sollu mağazalar vardır. 


 Zafer Plaza A.V.M. - K 40.18716°, D 29.05931°
Mağazalar, restoran ve cafeler, süpermarket, sinema, eğlence alanlarıyla Bursa'da Türkiye ve dünyanın en seçkin markalarının yer aldığı uluslararası standartlarda çağdaş bir alışveriş ve yaşam merkezi ,zafer plaza.120 mağaza var.Tel : 0224 225 53 90 


 Tophane Meydanı – K 40.18663°, D 29.05751° 
Bursa merkezinde ve Kente hakim olan bu yüksek tepede bir taraftan çayınızı yudumlarken diğer yandan Bursa’nın panoramik görüntüsünü seyredebilirsiniz.Meydanda 1905 yılından günümüze gelen bir saat kulesi vardır. 


 Bursa Kalesi,Hisar Kapı ve Surlar – K 40.18552°, D 29.05791° 
 Bursa’da Osmanlılar öncesinden kalan en önemli eser surlardır.Bu surları şehrin kurucusu Bitin yalılar yaptırmış; Roma ve Bizanslar koruyup güçlendirmiştir.Osmanlılar ise surları dahada güçlendirerek günümüze gelmesini sağlamışlardır.Bu gün bu surları büyükçe bir bölümü yok olmuştur.Günümüzde surların en belirgin olarak görülebildiği kısım,Tophanedeki Hisar Kapı ( Saltanat kapısı ) denilen kısımdır. Bölgedeki anıtsal yapılar Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri,Saat Kulesi,Şehadet Camisi,Kurtuluş Savaşı anıtıdır.Özellikle bu bölgedeki Osmanlı mimarisi içinde özgün bir yere sahip olan Bursa evlerinin çoğu restore edilmiştir.En güzel örnek kale sokaktır.

 Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri- K 40.18663°, D 29.05751° 
 Tophane meydanında,tophane parkının içinde yer alır.Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin türbesi girişte soldadır.Oğlu Orhan Gazi’ye vasiyeti üzerine , aynı yerdeki Saint Elias Manastırı ,Bursa’nın fethinden sonra mescide çevrildi ve Osman Gazi buraya defnedildi.Daha sonra Osman Gazinin oğlu ; Osmanlıyı beylikten devlete geçiren, döneminde Rumeli'ye ayak basılan ,halka kendini sevdirmiş bir bey olan Orhan Gazi ( Tophane parkına girişte sağda kalan türbe ) ve Pek çok hanedan mensubunun buraya gömülmesi ile Osmanlının ilk hanedan mezarlığı teşekkül etmiş oldu.

 Kurtuluş Savaşı Şehitleri Anıtı – K 40.18663°, D 29.05751° 
 Tophane parkının girişinde Osman Gazi türbesi ile parkı çevreleyen demir parmaklıklar arasındadır.Anıt Bursa’nın kurtuluşu sırasında şehit düşen askerler anısına yapılmıştır.Anıtın çevresinde , şehit 11 askerin mezarları bulunmaktadır. 


 Kale Sokak 
 Tophane semtinde , Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerinin karşısında ; Asırlık eski Bursa evlerinin bulunduğu doğal müze görünümündeki ,Osmanlı Bursa’sını yaşatan bir sokaktır.Sokaktaki karşılıklı on kadar ev,Osmanlı sivil mimari örneklerine göre restore edilmiştir. 


 Haraççı oğlu(Cizyederzade) Medresesi Sosyal Tesisleri – K 40.18383°, D 29.05706° 
Bursa’nın ilk yerleşim bölgesi olan Hisar içinde , kavaklı caddesi üzerinde , kültürel amaçlı sosyal tesistir.1700’lü yıllarda medrese olduğu ve Bursa’nın ikinci büyük kütüphanesine sahip olduğu bilinmektedir.Yakınındaki Üftade Camii ve Türbesi ile bir huzur beldesi olan medrese ,şehrin gürültüsünden uzak,sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlendiği bir merkezdir.Bahçesi restoran ve çay bahçesi olarak hizmet vermektedir.


 Üftade Camii ve Türbesi – K 40.18292°, D 29.05756° 
 Haraçcı oğlu medresesinden devam ettiğimizde , Bursa’nın manevi sahiplerinde Üftade Hazretleri’nin camii ve türbesine çıkarız. Ulu camide gençlik yıllarında müezzinlik yapan Mehmet Muhyiddin o güzel davudi sesi ile Bursalıları mest eder ve vakit gelse de o ezan okusa diye beklenirdi.Bir gün Cami mütevellisi,her namaz öncesinde ahaliye türlü manevi lezzetler yaşatan bu genç ve heyecanlı delikanlıyı mükafatlandırmak ister ve kendisine birkaç akçelik maaş tayin eder.Muhyiddin bu maaş teklifini kabul ettiği günün gecesinde bir rüya görür , rüyasında ‘’ Mertebenden üftade ( düştün ) oldun ‘’ sözüne maruz kalır.Ertesi gün ‘’Nasıl böyle bir hata yaptım’’ diyerek hemen verilen maaşı terk eder.O günden sonrada Farsçada ‘’düşmüş,aşık,biçare’’manasına gelen ‘’Üftade’’ hitabını kullanmaya başlar. 


 Muradiye Külliyesi - K 40.18292°, D 29.05756° 
 Muradiye semtinde , II.Murad (Fatih Sultan Mehmed’in Babası) tarafından yaptırılan,Cami,hamam,medrese,imaret(aş evi) ile hanedana ait 12 türbeden oluşur.Osmanlı sultanları tarafından Bursa’da yaptırılan son külliyedir. Muradiye Türbeleri adeta Fatih’in aile kapristanıdır.Zira Fatih’in annesi,babası,ebesi,zevcesi,oğulları,torunları hep bu türbelerde yatmaktadır.Türbelerin önünde devrilmiş bir ulu çınar gövdesi dikkate çeker.Büyük ihtimalle II.Murad devrinden kalan 600 yıllık bir ağaçtır.


 Osmanlı Evi Müzesi – K 40.19147°, D 29.04564°
Muradiye medresesinin karşısına denk gelir.Halk arasında Fatih’in doğduğu ev olduğu rivayet edilir ama doğru değildir.Çünkü Fatih Edirne sarayında doğmuştur.Osmanlı evi,plan ve süslemeler açısından XVII.yy.Osmanlı hayat tarzını sergilemektedir. 


 Ulu umay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi – K 40.19166°, D 29.04612° 
 Müzede , Osmanlı dönemine ait 70 kıyafet,400 parça takı ve değişik etnografik eserler sergilenmektedir.Müzenin bahçesi Osmanlı çay bahçesi olarak düzenlenmiştir.Muradiye Mah. Kaplıca Cad. Aralık Sok.Ziyarete açık saatler: 10:00 – 17:00 (Pazartesi hariç her gün)Tel: 0224. 221 35 42


 Darülziyafe Sofrası – K 40.19099°, D 29.04652° 
 Muradiye Külliyesinin karşısında , Osmanlı yemeklerini yiyebileceğiniz bir mekandır.II.Murat Cad.No:36 Tel:0224 64 39 


 Hüsnü Züber Evi – K 40.18999°, D 29.04512° 
Muradiye semtinde XIX.yy ahşap Osmanlı konağıdır.1988 yılında sanatçı,koleksiyoncu Hüznü Züber tarafından alınmış,restore edilerek müze olarak hizmete açılmıştır.Müze Osmanlı konağı olarak dekore edilmiştir.Ziyarete Açık Saatler: 10:00 – 17:00 (Pazartesi hariç her gün)Tel: 0224. 225 48 13 


 Buradan sonra heykel mevkine yani ulucami,hanlar,Kapalıçarşı mevkine gitmek için geri dönüyoruz.Öncelikle aracımızı otoparka bırakıp,yürüyüş mesafesinde yer alan , yerleri gezeceğiz.


 Aracımızı park edip şehrin merkezini gezmek için 2 otopark önerisi.vede şehrin merkezinde otel önerisi : 


 Bursa Spor Katlı Otoparkı - K 40.18227°, D 29.06472° 
 Şehir merkezinde bir otoparktır.Aracınızı park edip Ulu Cami,hanlar bölgesi,Kapalıçarşı kısmını rahatlıkla gezebilirsiniz.


 Koca Ahmet Katlı Otoparkı – K 40.18378°, D 29.06592° 
Bu otoparkta şehir merkezinde yer alan bir otoparktır. 


 Hotel Dikmen – K 40.18206°, D 29.06164° 
3 yıldızlı bir otel.Ekim2009 fiyatı,iki kişi oda kahvaltı toplam120-TL/Gecelik.Şehrin merkezindedir.Cami ve hanlar,kapalıçarşı yürüyüş mesafesindedir.Tel:0224 224 18 40 


 Hotel Artıç – K 40.18343°, D 29.06136° 
 3 yıldızlı bir otel.Ekim2009 fiyatı,iki kişi oda kahvaltı toplam120-TL/Gecelik. Şehrin merkezindedir.Cami ve hanlar,kapalıçarşı yürüyüş mesafesindedir.Tel:0224 224 55 05 


 Hotel Kent 
3 yıldızlı bir otel.Ekim2009 fiyatı,iki kişi oda kahvaltı toplam140-TL/Gecelik.Şehrin merkezindedir.Cami ve hanlar,kapalıçarşı yürüyüş mesafesindedir.Tel:0224 223 54 20


 Şimdi gezintiye devam edelim. 


 Ulu Cami – K 40.18400°, D 29.06150° 
 Bursa merkezde , Atatürk caddesi üzerinde yer alan Ulu Cami ; Namaz kılmaktan,muazzam maneviyat yüklü atmosferinden,müezzinin içinize işleyen güzel sesinden hep etkilendiğim bir camidir. Osmanlı Devletinin dördüncü padişahı Yıldırım Bayezit Han,Haçlılarla 1396 yılında Niğbolu savaşının yapmıştı.Rivayete göre savaş öncesi Allah’a dua etmiş ve zafer gerçekleşirse yirmi cami yaptıracağı vaadinde bulunmuştur. Zaferi kazanınca da bu vaadini yerine getirmek istemiştir.Bu niyetini damadı olan Seyyid Emir Sultan Hazretleri’ne açar.Emir sultan ise 20 cami yerine , müminlerin toplanmasına vesile olacak 20 kubbeli bir cami yaptırmasını padişaha teklif edince,Padişahta yirmi kubbeli ulu camiyi yaptırmaya karar verir. Türkiye’deki Ulu camilerin en büyüğü olan ve yaklaşık beş bin kişinin namaz kılabildiği Ulu cami 1399 yılında ibadete açılmıştır.İlk imamlığını da Mevlit yazarı Süleyman Çelebi yapmıştır. Ulu Cami’ye girdiğimizde dikkati ilk çeken,caminin ortasında camekanlı kubbenin altında büyük bir şadırvanın olmasıdır.Rivayete göre,bu şadırvanın yerinde yaşlı bir kadının evi varmış ve kadın bütün teklif ve ısrarlara rağmen evini vermek istememiş.Onun için sonradan alınan bu yer ‘’kadının rızası olmadan namaz kılınması doğru olmaz’’ düşüncesi ile ilk etapta caminin iç avlusu şeklinde boş bırakılmış olup,sonraları buraya bugünkü şadırvan yaptırılmıştır.Havuzun üstüne denk gelen kubbe camekanlıdır.Bu sayede Ulu camiye aydınlık büyük oranda buradan sağlanır. Çok zengin Hat Sanatı örneklerine sahiptir. Bir nevi Hat Sanatları Müzesi gibidir. Üç boyutlu Kabe resmine dikkat edin.Değişik yönlerden bakıldığında Kabe ve kapısı bakan kişiye dönük görünmektedir. Sanki sizi davet eder gibidir. 


 Emir Han –K 40.18477°, D 29.06174° 
 Bursa’ya yapılan ilk bedesten olması bakımından önemli olan han, Bursa çarşısının çekirdeğini oluşturur. Osmanlı hanlarının ilk örneklerinden sayılır.Günümüzde handa,alt katta 36,üst katta 37 olmak üzere 73 dükkan vardır. 


 Kapalı Çarşı – K 40.18445°, D 29.06261° 
 Bursa Kapalı Çarşı aslında istanbul Kapalı Çarşıdan sonra Osmanlı Çarşıları içinde en büyük kapalı çarşı kompleksine sahiptir. Bursalılar için geleneksel alışveriş mekanıdır.Burada her türlü ihtiyacı kolaylıkla karşılayabilmek ve hanların ortasındaki avlularda soluklanabilmek mümkündür.Kapalıçarşı bölgesi , Osmanlının ilk döneminden itibaren birbirine yakın mesafelerde inşa edilmiş han ve bedestenlerin günümüzde birleşmesi oluşmuştur.Büyük depremlerden ve 1958 yılındaki yangından zarar gören çarşı,restore edilerek sürekli yenilenme durumundadır. 


 Koza Han – K 40.18424°, D 29.06396° 
‘’Koza’’ ipek böceğinin içinde büyüdüğü,ipek kılıfının adıdır.Koza han , koza satışı yapılan yer anlamında kullanılmıştır.Tarihte ipek yolunun Anadoludaki en önemli duraklarından bir olan handır.Bursa , Osmanlı döneminde ipek böcekçiliğinin merkezi durumunda idi,Bursa’da elde edilen ipek ile dokunan kumaşlar,Bursa ipeğinin ününü dünyaya yaymıştı.Günümüzde ise , Çin’in suni ipek üretimi ile baş edemeyerek yok olmuştur.Koza Hanın iç avlusunun ortasında altı şadırvan olan kubbeli bir mescit,mescidin civarında da çay bahçeleri bulunur.

 Bursa Kent Müzesi – K 40.18272°, D 29.06679° 
 Kent Müzesi’nde; Bursa kentinin tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve turistik yapısına ilişkin bilgi ve belgeler görsel sunum, obje ve animasyonlarla tanıtılır.Müzenin bodrum katında yer alan ‘Tarihi Esnaf Sokağı’nda; Bursa’nın geleneksel ticaret hayatı özgün dekor ve canlandırmalarla tanıtılmaktadır.Giriş katında kentin tarihi gelişimi, birinci katta ise Bursa’nın özellikleri ve değerleri tematik olarak anlatılır. Bursa Kent Müzesi, kentin tam merkezinde bulunan Atatürk heykelinin arkasındadır.Atatürk Cad. Cumhuriyet Meydanı, Heykel. Ziyarete Açık Saatler: 09: 30 - 17:30 (Pazartesi hariç her gün) Tel: 0224. 220 26 26 


Kebapçı İskender – K 40.18323°, D 29.06530° 
 Bursa’da benim misafirlerimi yönlendirdiğim 3 iskender kebapçıdan biridir.Merkezde hanlar ve Kapalıçarşı bölgesine çok yakındır.Zaman zaman dükkan önünde içeri girmek için sıra bekleyenler ile karşılaşırım.1 porsiyon İskender Kebap fiyatı : 18-TL, İçecek:3-TL ( Ekim/2009 Fiyatı) 


 İskender Fahri Yavuz İskenderoğlu – K 40.18250°, D 29.06855° 
Bursa merkezdeki,diğer İskendercimizde burası.Bir öncekine göre daha geniş bir yeri vardır. 1 porsiyon İskender Kebap fiyatı : 16-TL, İçecek:3-TL ( Ekim/2009 Fiyatı) 


 Küçük Saray Pideli Köfte – K 40.18307°, D 29.06153° 
Pideli köfte , Bursa’nın en eski lezzetlerinden birisidir.Aslında İskender kebaptan esinlenerek yapılmış bir yemektir.İskender den farkı,pidelerin üzerinde döner yerine küçük köftelerin bulunmasıdır. 1 porsiyon pideli köfte fiyatı : 7-TL, İçecek:2-TL ( Ekim/2009 Fiyatı) 


 Aynalı Çarşı Pide ve Cantık Salonu - K 40.18449°, D 29.06294° 
Kapalı çarşı esnafının uğrak yeri olan ,cantık ve pide salonudur.Cantık bildiğim kadarı ile pide hamuruna yuvarlak ve daha küçük olarak biçim verip,ortasına kıyma veya kaşar,kuşbaşı ,lor konulması ile oluyor.Bu salonada aileniz ile rahatça gelebilirsiniz.22 yıldır aynı yerde.Ortam küçük,çarşı içi ama temiz,personel güleryüzlü.1 adet kıymalı cantık fiyatı:1,75-TL,ayran 1.5-TL (Ekim/2009 Fiyatı ) 


 Çiçek Izgara – K 40.18456°, D 29.06482° 
Bursa’nın en güzel ızgara mekanlarından birisidir.Izgara et , köfte,piyaz çeşitleri vardır.11-21.30 arası açıktır.Tel: 0224 221 12 88 


 Lalezar Türk Mutfağı Lokantası – K 40.18210°, D 29.06887° 
Eğer , yukarıda saydığımız kebap , köfte , pide türü bir şey yemek istemiyorsanız,sulu yemek arıyorsanız,işte yine şehrin merkezinde tavsiye edeceğim.bir lokanta.Buraya da ailecek güvenle gidebilirsiniz. 


 Kafkas Kestane Şekeri ve Pastanesi – K 40.18307°, D 29.06565° 
Kestane şekeri Bursanın özgün tatlarındandır.Eskiden Uludağ eteklerinde çokça yetişen kestane meyvesinden üretilen bu şeker günümüzde Dünyanın dört bir yanına Bursa’nın adını taşıyan bir öz değer olmuştur.Fiyatları : Küçük Boy: 17-TL , Orta Boy:27-TL,Büyük Boy: 32-TL’dir.(Ekim/2009 Fiyatı.) 


 Ulus Pasta ve Şekerleme – K 40.18361°, D 29.06096° 
1928 yılından beri faaliyet gösteren bir pastane.Badem ezmesi,fıstıklı cevizli güllü lokumları,karadut şerbeti güzel. 


 Cafe Koza – K 40.18346°, D 29.06372° 
Bursa merkezde biraz cadde üstü olması sebebi ile , araba gürültüsü olsada; Ulu cami ve hanlar bölgesini seyreyleyip, bir çay kahve içmek için güzel bir yer.

 Mahvel Kahvehanesi – K 40.18075°, D 29.06997°
Gökdere üzerindeki Setbaşı Köprüsü’nün güney-doğu ucunda yer alan tarihi kahvedir. Günümüzde Mahfel-Mado adıyla işletilmektedir.Bursa’nın en eski kahvesi olarak bilinir. 1890’larda çekilmiş fotoğraflarda Mahfel Kahvesi’ni görmek mümkündür. Çınar gölgeli bir bahçesi vardır.Mahfel Mado’nun alt katında bir de sanat galerisi yer almaktadır. 


 Irgandı Çarşılı Köprüsü – K 40.18188°, D 29.07122° 
Dünyada sadece 4 tane bulunan bir tarihi çarşılı köprüdür.Köprü üzerinde oymacı,sedefkar,tezhip ve hat atölyesi,nakış hane,ebru çalışması yapılan mekanlar bulunmaktadır. 


 Bursa Anadolu Arabaları Müzesi – K 40°10’38.43’’, D 29°04’16.39 
TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye‘nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi’dir. Toplam 17.000 m2 ‘lik bir alanı kapsayan, Umurbey Mahallesi’ndeki eski bir ipek fabrikası TOFAŞ tarafından restore edilerek, 28 Haziran 2002‘de müze olarak halkın ziyaretine açılmıştır. TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi”, sadece eski araba müzesi değildir. Onlar Anadolu’daki binlerce yıllık araba sanayinin ve kültürünün canlı ve etkili köşe taşlarıdır. Anadolu tasarım tarihinin çok değerli ve anlamlı ürünleridir. Bu “yeni ustaların, eski ustalara” bir teşekkürüdür. Ücretsiz gezilebilen müze, pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 arası açık. Tel: 0224 329 39 41 Umurbey.Mah.Kapıcı Sokak.Yıldırım.



 Türk İslam Eserleri Müzesi – K 40.18142°, D 29.07364° 
Önceleri Arkeoloji Müzesi yapıtlarının sergilendiği Yeşil Medrese, 1975 yılından itibaren Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak hizmete girmiştir. Binada 12. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan maden, seramik, ahşap, işleme, silah, el yazması kitaplar, sikke, kitabeler ve mezar taşları ile etnografik malzeme teşhir edilmektedir.Yeşil Külliye Yanı, Yeşil Mah. Yeşil Cad.Ziyarete Açık Saatler: 10:00 – 17:00 (Pazartesi hariç her gün).Tel: 0224. 327 76 79 


 Yeşil Cami – K 40.18195°, D 29.07455° 
Yeşil semtinde bulunan cami, 1419 yılında, Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Yeşil Cami, Bursa’nın olduğu kadar Türkiye’nin en güzel tarihsel yapılarından biridir. Yapıda, bazı Bizans döneminden kalma yapı malzemesi de kullanılmıştır. Yeşil Camii’nin girişindeki taç kapı, Türk taş oymacılığının güzel bir ürünüdür. Caminin büyük bölümü çini ile kaplıdır. İç duvarlar, tavanlar, mahfiller ve geçiş eyvanları tümüyle çiniyle kaplıdır. Camideki çini işçiliğinin en mükemmel örneklerinden biri de, on metreden yüksek olan mihrabıdır. Çeşitli geometrik motiflerle çiçeklerin yer aldığı mihrap, caminin en güzel yerlerinden biridir. Pencere kapakları, devrin ahşap işçiliğinin güzel örneklerindendir. Cami içinde güzel bir şadırvan vardır. Şadırvanın tek parçadan yapılmış fıskiyesi eşsiz inceliktedir. 


 Yeşil Türbe – K 40.18183°, D 29.07472° 
Yıldırım Bayezıt’ın oğlu Çelebi Sultan Mehmet’in kendisi için yaptırdığı türbe , ölümünden 40 gün önce bitmiştir.Kendisine haz vakarı ile duran ve tamamen çini dekorasyona sahip sandukası Türbenin içindedir.Türbe’ye yeşile bakan mavi (firuze-turkuaz) çiniler ile kaplı olmasından dolayı halk tarafından ‘’Yeşil Türbe’’ ismi verilmiştir.Yeşil Camiinin karşısında olan Türbe günümüze kadar ulaşan en muhteşem çinili mihraba sahiptir. 


 Yeşil Antikacıları – K 40.18183°, D 29.07472° 
Yeşil Külliyesinin etrafındaki açık hava müzesini andıran dükkanlardan mobilya ve ev eşyalarının dışında cam sanatı,sedef işçiliği,gümüş,metal eşya,gramofon,eski halı,takı gibi her tür eski eşyayı ve antikayı alabilirsiniz. 


 Yeşil Kahvehanesi – K 40.18183°, D 29.07472° / Yüce Hünkar Cafe - K 40.18240°, D 29.07482°
Burada çay , türk kahvesi molası vererek dinlenebilirsiniz.

 Emir Sultan Türbesi ve Emir Sultan Cami - K 40.18025°, D 29.08493° 
Emir Sultan, Bursa’ya Yıldırım Bayezıd döneminde Buhara’fan gelerek yerleşen tarikat ehli bir büyük zattır.Peygamber Efendimize(sav) soyundan geldiği için’Emir’’ adını,gönüllere taht kurduğu için ‘’Sultan’’unvanını almıştır. Sultan Yıldırım Bayezit’in damadı olan büyük zatın yattığı türbede kendisinden başka hanımı iki kızı ve oğlu Emir Ali yatmaktadır.Günümüzde kentin en önemli ziyaretgahlarından biri olarak saygı görmektedir.Nişanlanan,evlenen gençler,sünnet edilen çocuklar Emir Sultan’ı mutlaka ziyaret eder,atılan adımların hayırlara vesile olmasını dilerler.Türbe gün boyunca ziyaretçilerle dolar taşar. Emir Sultan camiside,hanımı tarafından ,Emir Sultan adına yaptırılmıştır. 


 Yıldırım Bayezid Türbesi Camii ve Yıldırım Külliyesi - K 40.18732°, D 29.08177° 
Yıldırım Külliyesi – Cami,türbe,medrese,darüşşifa,hamam,çeşme ve su kemerinden oluşan ve Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan külliyedir.Yıldırım Bayezid’in Türbeside bu külliyenin içindedir.

YILDIRIM CAMİ
Yıldırım Camii, Yıldırım semtindeki tepe üzerinde Yıldırım Külliyesi’nin ortasında yer almaktadır. 14. yüzyılın sonlarında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan camii, zengin taş işçiliğiyle dikkat çekmektedir. Bulunduğu bölgedeki kuvvetli lodoslar ve depremler nedeniyle iki minaresi de yıkılmış olan caminin bugün kullanılan minaresi yakın tarihte betondan yapılmıştır. Yıldırım Camii’nde giriş eyvanına mukabil yanlarda iki oda vardır. Bu odalara dışarıdan da girilebilmektedir. Ortada arka arkaya iki kubbe, yanlarda birer eyvan ile birer ocaklı ve küçük pencereli oda bulunur. İki ana kubbeyi birbirinden ayıran büyük kemerde ve pencerelerde kullanılan Bursa Kemerleri, camiye ayrı bir özellik kazandırmaktadır. Yıldırım Camii’nin merkez kubbesi, iç mekana ferahlık veren bir yüksekliğe sahiptir. Duvarları kesme taşlarla kaplıdır. Namaz kısmı ve yandaki eyvanlar zeminden yüksektir ve eyvanların üstü sivri tonozların oluşturduğu sekiz köşeye oturan kubbeyle örtülmüştür. Kare plan üzerine oturan mihrap kubbesi ise sekiz sıra stalaktitli yaşmak ile örtülüdür. Köşelerinde cilalı yeşilimsi mermer sütunlar vardır. Caminin doğu ve batısındaki odalar alçıdan, ufak, büyük hücreli ve maşalıklıdır. Stalaktit saçaklı, geniş ajurlu, on iki yıldızlı ve yeşil çini parça kakmalı, süslü nesih ve kufi hatla yazılı hadis ve dualarla bezenmiş odalar çapraz tonozla kaplıdır. Ön cephede yer alan ayaklar ve bunları bağlayan kemerler kurşuni renkli mermerden yığma olarak yapılmıştır. Revak, beş kubbe ile örtülüdür.


YILDIRIM MEDRESESİ 
Yıldırım Camii’nin kuzeybatısında yer alan Yıldırım Medresesi, 1399 yılında Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılmıştır. Dershanenin yıldız ve düz tuğlalarla yapılan süslemeleri, güzellikleriyle göz doldurmaktadır. 


YILDIRIM DARÜŞŞİFASI 
Yıldırım Camii’nin 250 m. doğusunda yer alan Yıldırım Darüşşifası, külliyenin bir parçası olarak 1390-1394 yılları arasında Yıldırım Beyazıd tarafından inşa ettirilmiştir. İlk Osmanlı Hastanesi olarak kabul edilen Darüşşifa’nın açıldığı dönemde 1 başhekim, 2 hekim, 2 eczacı, 2 şerbetçi, 1 aşçı ve bir ekmekçiden oluşan kadro ile hizmet verdiği bilinmektedir. Ayrıca Yıldırım Beyazıd' ın isteği üzerine Mısır Sultanı Berkok tarafından, o dönemin ünlü doktorlarından Şemsettin Sagir de hastanede görevlendirilmiştir. Akıl ve sinir hastalıklarının da tedavisinin yapıldığı kuruluşta, sadrazam Çandarlı İbrahim Paşa da tedavi görmüş ve sağlığına kavuşmuştur. 


 Cumalı Kızık Köyü - K 40.17693°, D 29.17294° 
Osmanlı yerleşimlerinin yavaş yavaş Bursa civarına kaydırıldığı dönemde kurulmuş 700 yıllık bir vakıf köyü Cumalıkızık. Osmanlı’nın erken dönemine ilişkin sivil mimarinin en güzel örneklerini barındıran, tarihi dokusunu günümüze dek koruyabilmiş bir açık hava müzesi aynı zamanda... Bursa’ya 20 dakika mesafedeki 700 yıllık Osmanlı köyüdür.Bol bol fotoğraflık malzeme ile döneceğiniz Cumalıkızıkta kahvaltı yapmanızı tavsiye ederiz. Konaklama İsteyenler için 2 öneri : Bulanlar Konak Tel:0224 372 48 69 Mavi Boncuk Pansiyon Tel:0224 373 09 55 Bursa’nın 10 kilometre doğusunda, Bursa-Ankara kara yolundan Uludağ eteklerine sapan yol, kilometre sonra Cumalıkızık köyüne ulaşıyor. Bursa’nın yanı başında bulunan yerleşim, hiç apartmanı olmayan, mimari dokusu bozulmadan günümüze ulaşmış ender köylerden biri. Uludağ eteklerinde yer alan Cumalıkızık köyünün kuruluşu çok eskilere dayanıyor. Orhan Gazi Bursa’ya girmeden önce birçok yerleşim alanı kurmuş: Bayındırkızık, Derekızık, Hamamkızık, Değirmenlikızık, Fidyekızık. Bunların arasından topluca gidilip cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık denmiş. Köyler birbirine yakın olduğu için, bir sigara içimlik sürede birinden çıkıp diğerine ulaşılıyormuş. Birbirine yakın köylerdeki evler de iç içe inşa edilmiş. 700 yıllık cami, evlenme törenleri ile bayramlarda kullanılan tarihi hamam, Sanatevi ve Etnografya Müzesi Cumalıkızık’ta görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Tarihi evleri, camisi, çeşmesi, daracık sokakları, çağa ayak uyduran yaşantısıyla Osmanlılar'dan kalan bu sevimli köy, yabancı turistlerin de ilgi odağı olmuş. Tamamı sit alanı olan köy içinde beton yapı apartman hiç yok. 350 haneli Osmanlı köyünün şirin ve sağlıklı yapıları çeşitli restorasyonlarla günlük hayata ayak uydurmuş.Kimisi gözlemeci, kır lokantası, bazısı pansiyon olmuş. Köyün daracık sokaklarında yürürken kendinizi tiyatro dekoru içinde sahnede hissediyorsunuz. 700 yıl öncesine dayanan tarihi evlerde film çevirenlere bile rastlıyorsunuz. Yerli köy halkı köylerini ziyaret eden turistlere evlerine gelmiş konuk misafirperverliği gösteriyor. Narenciye dışındaki kiraz, ceviz, kestane başta olmak üzere ahududu, meyve ve sebzeleri yetiştirmek için yaptıkları çalışmaları gözlemliyorsunuz. Çalışkan köy halkının bir kısmı ise köy evlerinin bahçelerine açtıkları gözleme üniteleri ile konukları hem soluklandırmak, hem köy atmosferini yaşatmak, hem de patatesli, peynirli, patlıcanlı, tahinli çeşitli otların ilavesiyle hazırlanan gözlemeleri damak zevkinize sunuyorlar. Fotoğraf çekmek, resim yapmak gibi sanatsal faaliyetlere imkan veren Cumalıkızık Köyü'nden ayrılıp bu defa 3 km öteye, Bursa'dan 12 km uzaklıkta yer alan Sait abat Şelalesi'ne geliyorsunuz.

 Sait abat Şelalesi - K 40.14881°, D 29.23722° 
Bursa’dan 12 km uzaklıkta yer alır. Coşkun bir şelale... Gürül gürül sesi ile akarak önünüzden koşarcasına geçiyor. Su sesine karışan alabildiğince kuş sesi... Yemyeşil çimenler ve çınar ağaçlarıyla çevrili bir alan... Sait abat Şelalesi işte böyle bir atmosfer sunuyor sizlere... Bu ortamda piknik ve spor yapmak, yemek yiyip yürüyüşe çıkmak ve dinlenmekten başka yapılacak pek bir şey yok. Uludağ eteklerindeki bu mekan büyük bir bahçe görüntüsünde. Şelalenin aktığı kanyon ve suyun yarattığı serinliği yaşamak insanın yaşama arzusunu da artırıyor. Çevredeki kır lokantalarında piknik yapmanın tadına doyamazken, doğa harikası ortamda ayrılmak istemiyorsunuz 


 2. ROTA BAŞLANGICI 


 Kültürpark – K 40.19220°, D 29.04712° 
 Bursa kent merkezinin oksijen deposu olarak bilinen kültürpark; çay molası verebileceğiniz,yürüyüş ve spor yapabileceğiniz,göl kıyısında oturabileceğiniz,yazın çocuklarınızla ailecek hoş vakit geçirebileceğiniz,çınar,kestane ağaçları ile bezeli yemyeşil bir parktır.Bursa’nın en büyük dinlenme yeri olan park içinde,sandalla gezilen bir göl alanı,çay bahçeleri,lokantalar,lunapark,Arkeoloji müzesi ve festivallerin yapıldığı açık hava tiyatrosu bulunur. 


Hotel Çelik Palas – K 40.19602°, D 29.03919° 
 Atatürk’ün 2.şubat 1928 de ,Çelik palas ta konaklarken yazdığı yazı: 
Bursa: 2, Şubat, 1938 Bu defa Bursa'yı ziyaretim münasebeti ile Bursa'nın resmî ve hususi bütün teşekkülleri ve güzel şehrinizin bütün vatandaşları tarafından hakkımda izhar edilen sevgi ve saygıdan çok duygulandım. Modern bir zihniyetle ve temiz bir konforla vücuda getirilen Çelik Palas'ta beni konuklayan Bursa'lıların yüksek misafirperverliklerinden çok mütehassis oldum. Burada Türk milletinin siyasi ve medeni yüksekliğini gösteren parlak deliller gördüm. Bunda mütevellit tahassüs ve teşekkürlerimin sevgili Bursa'lılara iblağını rica ederim. Bursa kaplıcalarının büyük ve medeni ihtiyaçlarından birini karşılayan Çelik Palas otelinin, Bursa Belediyesinin de himmet ve muaveneti ile daha fazla inkişaf edebilmesini temin için bu otelin ait olduğu şirketteki (34.840) Türk liralık hissemi Belediye'ye terk ediyorum. Aynı zamanda vakti ile Bursa Belediyesinin (1923) tarihinde bana hediye etmiş olduğu otel bahçesine muttasıl köşkümü de bütün müştemilatı ile Belediye'ye hibe ettim. Bu köşk otelin bir anneksi olarak kullanılacak ve Bursa Belediyesi bu köşkün bedelini takdir ettirerek Şirketten o miktar hisse senedi mübayaa edecektir. K.ATATÜRK Tel:0224 233 38 00 


 Atatürk Müzesi – K 40.19504°, D 29.04010° 
Çelik Palas otelinin hemen yanında , 19 yüzyıl sonlarında yapıldığı sanılan bir köşktür.Bursa’yı ikinci ziyareti sırasında satın alınarak,Atatürk’e armağan edilmiştir.Atatürk’te binayı 1938 de Belediyeye armağan etmiştir.Köşk 1973 yılında Atatürk müzesi olarak açılmıştır.Salon ve odalarda Atatürk’ün kullandığı eşyalar ile birlikte sergilenmektedir.Tel:0224 234 77 16 


 Süleyman Çelebi Anıt Mezarı – K 40.20151°, D 29.02882° 
Yıldırım Bayezıd’ın divan imamı iken Ulu Cami açılınca Orada imamlığa başlayan ve vefatına kadar da imamlığı sürdüren Süleyman Çelebi yaklaşık 600 yıldır dünyada en çok okunan , Hz.Muhammed’in kişiliğini anlatan ve öven Mevlüd’ün yazarıdır.Çekirge semtine giderken solda kendisine bir anıt mezar yapılmıştır. 


 Karagöz Müzesi – K 40.20151°, D 29.02882° 
Karagöz evinde Prof.Dr.Metin AND’ın 61 parçadan oluşan , Karagöz figürleri koleksiyonunu gezebilir ve gölge oyunu ustalarından gösteri izleyebilirsiniz.Tel:0224 232 18 71

 İnkaya Çınarı ve Köyü – K 40.1824226, 29.0167389 
Çekirge yolu üzerinden , Uludağ’a çıkarken 3km uzaklıkta inkaya köyünde,600 yıllık tarihi çınar ağacının gölgesinde oturup çayınızı yudumlayıp veya köylülerin ürünlerinin yer aldığı bir kahvaltı yapabilirsiniz.Yada mevsimin meyvelerinden yiyebilirsiniz.İnkaya köyünü geride bırakıp yola devam ederseniz uludağ'a kadar çıkarsınız ama biz onu diğer bir rota ya dahil edip , şehir turumuza devam edelim.

 Misi Köyü (Gümüştepe) – K 40.18038°, D 29.97535° 
Bursa’nın merkezinden 12 km.uzaklıkta,doğallığından hiçbir şey kaybetmemiş başka bir güzellikle sizi ağırlar tarihi eski bir rum köyü olan Misi köyü. 


Korupark AVM. – K 40.25022°, D 28.95864° 
Bursa-Mudanya yolu üzerinde, yüzlerce mağaza ve 9 sinema salonunun bulunduğu bir alış veriş merkezidir.İstanbul’daki cevahir ve Ankara’daki Ankamall’dan sonra Türkiye’nin 3.büyük AVM’si olduğu söylenir. 


 Özdilek AVM. - K 40.26772°, D 28.94869° 


 Mudanya - K 40.37662°, D 28.88514° 
Bursa’ya 20 km uzaklıktaki Mudanya,Bursa’nın en eski liman kentlerinden biridir.Rumlardan kalma mahalleleriyle ve sahilindeki deniz turizmi ile dikkati çeken mudanya’dansahilyolu ile batıya doğru gidilirse bölgenin en şirin beldelerinden Trilye/Zeytinbağı Siği/Kumyaka köylerine gelinir. 


 Mudanya Montania Otel - K 40.37233°, D 28.89094° 


 Mudanya Mütareke Müzesi - K 40°22’45.31’’, D 28°52’58.34’’
11 Ekim 1922 tarihinde TBMM hükümeti ile ihtilaf devletleri arasında Türk-Yunan savaşına son veren ateşkes anlaşmasının , Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı tarihi evdir. Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanof’a ait olan ev, Mudanyalı iş adamı (şeker kralı) Hayri İpar tarafından satın alınarak onarılmış ve 1937 yılında Mudanya Belediyesi’ne bağlı bir müzeye dönüştürülmüştür. 1959 yılında Eski Eserler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Bodrum ve çatı katı dışında 2 katlı bir ahşap evdir. 19.yy sonlarının mimari yapısına sahiptir. Arsa alanı 800 metrekare, bina alanı 400 metrekaredir. 13 odası ve 2 büyük salonu vardır. Birinci katta mütarekenin imzalandığı salon ve görüşmelerde Türkiye’yi temsil eden İsmet İnönü’nün çalışma odası, üst katta İsmet Paşa ve yaverlerinin yatak odaları yer almaktadır. İsmet Paşa’nın çalışma odasında Paşa’nın kızgın olduğu bir anda yumruğu ile ikiye böldüğü mermer masa sergilenir. Mütareke dönemine ait eşyaların korunduğu evde o döneme ait fotoğraflar ve belgeler de sergilenmektedir.Tel: (0224) 544 10 68 


 Siği Köy (Kumyaka) – K 40.38016°, D 28.85216° 
 Mudanya ilçesinin sayfiye köylerinden biridir.Mudanya ve Zeytinbağı’nın ortasında , Roma-Bizans döneminden kalma eski bir kenttir.Siği sahilinde,denize nazır asma ağaçlarının gölgesinde , sessizliğin sesini dinleyerek çay keyfi yapabilirsiniz.

 Trilye(Zeytinbağı) – K 40.38454°, D 28.78934° 
Bursa’ya bağlı Mudanya sahilinin keşfedilmemiş cennet köylerinden biridir.Balığı ve Zeytinyağı ile meşhurdur.Konaklama için : 
Hotel Trilye 0224 563 22 20 , Savarona Pansiyon 0224 563 26 08 , Çınar Butik Otel 0224 563 20 33

DİĞER 
SUKAYPARK – K 40°14’06.74’’, D 29°02’30.24’’ 
Türkiye’nin ilk kablolu Su Kayağı Tesisi (Sukay Park) Bursa’nın Osmangazi ilçesinde faaliyet göstermektedir. Bursalılar kışın Uludağ’da karda, yazın Çukurca’daki suni gölün üzerinde kayak keyfi yaşayacak. Tesis, 35 bin metrekarelik gölet ve 5 bin metrekarelik ada ile yeşil alanlardan oluşuyor. Göletin derinliği 1,5 metre. Tesisin ortasında çeşitli cemiyet ve eğlencelere hizmet verebilecek ada bulunuyor. Adaya ulaşım, gölet altındaki tünelden sağlanıyor. Tesiste, su kayağının yanı sıra voleybol, tenis kortları ve kauçuk atletizm parkuru gibi birçok spor bir arada yapılabiliyor

 Bursa Yeşilinin Minyatürü – Botanik Park - K 40.21767°, D 29.03956° 
 Bursa’da yeşil kuşak kapsamında, kente bol oksijen, yeni dinlenme ve sağlıklı spor alanları kazandırmak amacıyla İzmir-İstanbul yolu üzerinde Bursa Hayvanat Bahçesi’nin bitişiğinde kurulmuştur.1998 yılında hizmete açılan Soğanlı Botanik Parkı; 400.000 m2’lik alanında, 150 türden 8000 ağaç, 76 türden 100.000 çalı, 20 türden 50.000 yer örtücü ve 27 türden 6000 gül ile Bursa Ovası’nı korumakla birlikte, bitkisel araştırma ve bilimsel çalışmalara da açık bir parktır. Ziyaretçilerine sağlıklı yaşam için spor yapma imkânı da sunulan parkta 12 kilometrelik doğal yürüyüş yolları, doğal koşu yolu, 1 kilometrelik soğuk asfalt kaplamalı bisiklet yolu ve göletler bulunur. Parkta bisiklet kiralamak mümkündür.Botanik Park’ta 17. 18. ve 19. yüzyıllara ait bazı ünlü eski Bursa evlerinin benzerleri inşa edilmiştir ve restoran, cafe, kebap salonu olarak hizmet vermektedir. Botanik Park’ta Japon Bahçesi, Fransız Bahçesi, İngiliz Bahçesi, gül bahçesi, kaya bahçesi, kokulu bitkiler bahçesi, şekilli bitkiler bahçesi gibi adlarla değişik bahçe alanları oluşturulmuştur. Her yıl uluslararası Lâle Festivali nedeniyle 200-250.000 lâle ekilir Bursa Hayvanat Bahçesi – Bursa Zoo Park - K 40.21828°, D 29.04706° 1998′de hizmete açılan ve Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği (EAZA) üyesi olan Hayvanat Bahçesi içinde 206.600 m2’lik bir alanı kapsayan meşe ağırlıklı 3.000 ağaç, 32.000 çalı, 14.300 yer örtücüsü ve çiçek bulunmaktadır. Ayrıca, 3.750 metrelik yürüyüş yolu ve 6.185 metrekarelik 11 gölet vardır. Bursa Zoo Park’ta, yılan, timsah, zebra, iguana, pelikan, ördek, flamingo, deve kuşu, kartal, atmaca, şahin, akbaba, baykuş, kelaynak, ayı, kurt, yaban domuzu, deve, geyik, ceylan, leopar, lama, yaban eşeği, arslan, maymun, tavus kuşu gibi hayvanlar; köy tarzında düzenlenen binalarda da çeşitli kümes hayvanları, sülün, güvercin, papağan gibi kuşlarla, at, inek, koyun ve keçi gibi evcil hayvanlar bulunur. Hayvanat Bahçesi toplam 500 adet ve 67 farklı türde hayvan barındırmaktadır.Hayvanat Bahçesi’nde eski köy evleriyle köy yaşantısının canlandırması da yapılmaktadır. Bursa Hayvanat Bahçesi doğal yaşama uygun olarak düzenlenmiş hayvan barınakları ile Türkiye’nin en büyük ve Avrupa standartlarındaki tek hayvanat bahçesidir.

Merinos Kültür Parkı - K 40.19945°, D 29.04896° 


 VE ŞİMDİDE ULUDAĞĞĞĞĞ ULUDAĞ

Karayolu ile Uludağ’a Bursa’dan 36 km olan karayolu ile kendi arabanızla Uludağ’a çıkmayı düşünüyorsanız, kentin batısındaki Çekirge yolu 3. km’deki İnkaya Köyü’nde, 600 yıllık tarihi İnkaya Çınar Ağacı’nın gölgesinde, köylülerin en güzel ürünlerinin servis edildiği nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz. 
Uludağ’dan dönüşte ise çapı 3, yüksekliği ise 35 metre olan bu anıt ağacın gölgesinde yorgunluk çayı içebilirsiniz. 
Yola devam ettiğinizde yolun hemen kenarında özellikle kış aylarında geyiklerin toplanarak koruma altına alındığı “Geyik Çiftliği” dikkatinizi çekecektir. Geyik Çiftliği’nden sonra Uludağ Milli Park sınırlarına da girmiş oluyorsunuz. 
Kirazlıyayla’ya ulaşıncaya kadar sağlı sollu birçok et ve mangal restoranı göreceksiniz. Kirazlıyayla mevkiinde yol ikiye ayrılır. Birinci yol sizi Sarıalan’a götürürken, ikinci yol da sizi Soğukpınar köyüne götürür. Köyün yakınında Aras Şelalesi’ne de uğrayabilirsiniz. Bu köyden Keles’e, Keles’ten de yörük şenliklerinin yapıldığı Kocayayla’ya ya da İnegöl’e kadar gidebilirsiniz. Tabii ki altınızda iyi bir cip olmalı. Şüphesiz yol boyunca bol bol fotoğraf malzemesi toplayacaksınız.

Teleferik ile Uludağ’a Uludağ teleferiği, Türkiye’nin en uzun teleferiğidir. Yıldırım’daki Teleferik semti(K40.17201°, D 29.08343° ) ile Uludağ’daki Sarıalanyaylası arasında, 1963 ‘te kurulmuştur. Kadıyayla istasyonundaki aktarma ile toplam 4766 metre uzunluğundadır. 374 metrelik rakımdan başlayan yolculuk, yaklaşık 20 dakika sonra 1634 metrelik rakımda sona erer.


Yıldırım semtindeki Teleferik kalkış istasyonuna arabasız gidecek olanlar,Heykel(Merkez) semtinde,Bursa Kent Müzesinin yanından kalkan dolmuşlara binerek,teleferik kalkış istasyonuna gidebilirler. Teleferik ile kayak takımlarını taşımak yasaktır. Bu nedenle sadece piknik ve doğa yürüyüşü gibi amaçlarla Uludağ’a gidenler teleferiği kullanır, kayak için gidenlerin karayolu ile ulaşımı tercih etmesi gerekir.( Ya kendi araçları ile yada Bursa Merkez Tophane semtinden kalkan dolmuşlar ile Uludağ’a çıkabilirler.) Teleferik Tel: (224) 327 74 00 


1963 yılından bu yana kullanılan Teleferik, Bursa’nın Teleferik semtinden 20 dakikada bir kalkar. 30 kişilik kabinler ile önce 1235 metre yükseklikteki Kadıyayla’ya gelinir, orada kabin değiştirilir ve 1621 metre yükseklikteki Sarıalana’a giden kabinlere binilir. Yolculuk her iki kademe arasında yaklaşık 8’er dakika sürer. 


Uzunluğu 4817 metre olan Teleferiğin ilk durağı olan Kadıyayla’da sadece durak binası ve hediyelik eşya dükkânı vardır. Sarıalan’da kır gazinosu, hediyelik eşya satış dükkanları, piknik alanları, et-mangal lokantaları, bungalovlar, çadır alanları gibi tesisler bulunur.


 Bursa merkezde Tophane semtinden kalkan , Taksi dolmuşlarla da gelebileceğiniz Sarıalan’da “kendi pişir, kendin ye” restoranlarında keyifli bir gün geçirebilirsiniz.Özellikle Palabıyık lâkaplı Cemâl Amca’nın yerini tavsiye ederiz.

Daha ileri gitmek isteyenler, Sarıalan’dan minibüse binerek 7 km. uzaklıktaki Oteller Bölgesi’ne gidebilir. Değişiklik olsun isterseniz eğer; Sarıalan’dan iki kişilik telesiyejlere binerek biraz daha ilerideki Çobankaya Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Çobankaya’ya ulaştığınızda, bütün ovanın ayaklarınızın altına serildiği Bakacak mevkiinde yorgunluk çayı içmeyi sakın unutmayın. Hava açıksa Marmara Denizi’ni hatta İstanbul’un siluetini dahi bu tepeden görebilirsiniz. Hava açıksa, teleferik yolculuğu oldukça keyifli olur. Şehriyle, ovasıyla bütün Bursa’yı aynı anda görebilir, fotoğraflayabilirsiniz. Kimi zaman çam ve kestane ağaçlarının, kimi zaman da “Kaynana Çukuru” gibi derin uçurumların üzerinden geçerek Uludağ’a ulaşabilirsiniz. Bu arada her direk geçişinde teleferiğin biraz sallandığını hatırlatalım ki bu sizi korkutmasın. Eğer hava kapalı veya yağmurlu ise topraktan fışkıran o tertemiz oksijeni içinize çekerek çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ya da kar tutmuşsa oteller bölgesinden kiralayacağınız kayak takımlarıyla Uludağ’ın keyfini kayarak çıkarabilirsiniz.

Uludağ’a sabahları Bursa Merkez Tophane semtinden kalkan, taksi-dolmuşlara binerek karayolu ile çıkabilirsiniz. Dönüşünüzü teleferik ile yapabilirsiniz. Ya da teleferik ile Uludağ’a çıkıp, taksi dolmuşlarla kara yolundan dönüş yapabilirsiniz.


Otelinizde dinlendikten sonra yapacağınız bir hamam sefası bütün yorgunluğunuzu üzerinizden atacaktır. 


 Hamamlar ve Kaplıca : 
 Günümüze gelebilen Bursa merkezindeki kaplıcaların en tanınmışları; Sultan I. Murat tarafından yaptırılan Eski Kaplıca, K 40.20271°, D 29.02401° ; Sultan I. Bayezit tarafından yaptırılan Kükürtlü Kaplıca (Uludağ Üniv. Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Kükürtlü Caddesi Tel: 0224. 234 76 87) ; Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Yeni Kaplıca K 40.19886°, D 29.03858°( Kükürtlü Mahallesi Yeni Kaplıca Caddesi No: 6 Osmangazi/BURSA Tel: 0224. 236 69 68) ; Kara Mustafa 
Paşa’nın kendi adına yaptırdığı Kara Mustafa Paşa Kaplıcaları’dır. K 40.19937°, D 29.03806° Ayrıca I. Murat dönemine ait Gırçık (Çıkçık) Hamamı, 14. yüzyıla ait Çekirge Hamamı ve Sultan II. Murat dönemine ait Çakırağa Hamamı’nda günlük yoğun tempo içerisinde yorulan vücudunuzu dinlendirebilirsiniz. Şifalı suların bulunduğu kaplıcalarda ise yıpranan ruh ve beden sağlığınızı tazeleyip yenileyebilirsiniz.


Asırlardır imparatorları, kraliçeleri, sultanları iyileştiren, hastalara derman olan Bursa kaplıcalarının suları; yüksek enerjisiyle iyileştirici etkisi olduğuna inanılan kehribara benzetilir. 


 Bursa Kara Yolu İle Ulaşımı 
Bursa, karayolu ulaşım ağını bölge ve ülke ölçeğinde taşımaktadır. İlin karayolu ağı toplam 5.055 km.dir. İçBatı Anadolu“nunİstanbul“a veAvrupa“ya açılımında, aynı şekilde dış ülkelerden ve İstanbul”dan İç Batı Anadolu ve Ege”ye olan ulaşımın bağlantı noktasıdır. Aynı zamanda Trakya ve İç Batı Anadolu gibi en kalabalık bölgeleri birbirine bağlamaktadır. Bursa,kısmen bölgeler arası bütünleşmeyi sağlayan bir şehir niteliğine sahiptir. Şehir içinde Belediye Otobüslerini kullanabileceğiniz gibi, taksi-dolmuşlarla hemen hemen her noktaya ulaşabilirsiniz. Ayrıca Metro hattını da kullanabilirsiniz. Kamuya ait metro, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarından sorunsuz faydalanmanız için daha önceden büfelerde satılan günlük biletlerden almanızı tavsiye ediyoruz.

 Bursa Deniz Yolu İle Ulaşım 
Büyükşehir Belediyesi’nin tamamladığı Güzelyalı Hızlı Feribot İskelesi sayesinde, İstanbul-Bursa arasında hızlı arabalı feribot ulaşımı ile günlük 1500 aracın dışında binlerce insan Osmangazi ve Orhangazi adları verilen hızlı feribotlarla Bursa’dan İstanbul’a, İstanbul’dan Anadolu’ya 75 dakikada taşınmaya başladı. Bursa kent 
merkezine 15 dakika mesafedeki Güzelyalı İskelesi bünyesinde 370 metrelikrıhtım, 10 metre genişliğinde ve 90 metre uzunluğunda iskele, 1380 metrekarelik terminal binası, 150 metre dalgakıran, 560 metrekare ikmal binası ve 200 araçlık otoparkbulunmaktadır. 400 yolcu kapasiteli terminal binasının içerisinde bekleme salonu, kafeterya, satış üniteleri, bilet gişeleri, güvenlik odası, ofisler ve VİP salonu yer almaktadır. Yenikapı - Güzelyalıarasında hizmete giren hızlı feribot ile istanbul’dan Bursa’ya 75dakikadaulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Bursa’ya, Bursa’dan İstanbul’a her gün 17.30 - 10.30 ve 21.00 saatlerinde hızlı feribot ile gidebilirsiniz. Ayrıca cuma günleri sabah 11.30’da karşılıklı ek seferler düzenlenmektedir. Seferler ve diğer deniz ulaşımı hakkında www.ido.com.tr adresinden bilgi edinebilirsiniz. 


İDO Deniz Otobüsü http://www.ido.com.tr/ 
Mudanya: (224) 544 30 60 
Yalova: (226) 812 04 99 
Yenikapı: (212) 458 26 45 
Yenikapı İDO: (212) 516 12 12 
İDO Danışma: (212) 444 4 436 
Arabalı Vapur Topçular Mevki: (226) 363 43 19 
Eskihisar Mevki: (262) 655 60 31 


 Bu gezi rehberindeki,koordinatların çıkartılması,eklemeler ve derlemeler bana aittir.
Bu çalışmayı hazırlarken yararlandığım kaynaklar ise : Bursa Turistik Kent Rehberi - Nezaket ÖZDEMİR Bursa Gezi Rehberi – Zafer İHTİYAR Bursa Kent Rehberi – Bursa Büyük Şehir Belediyesi.

42 yorum:

  1. merhaba
    güzel çalışma,emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Merhaba
    Bloğuma girip yazılarımı okuduğunuz için ve yorumunuz için teşekkür ediyorum
    Saygılar

    YanıtlaSil
  3. 10 numaralık bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba

    Rehber ,sizlere faydalı olabildi ise ne mutlu bana.
    Keyifli geziler diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. çok teşekkürler emeğe saygı

    YanıtlaSil
  6. çok güzl olmuş eline sağlık.10 numara olmuş.

    YanıtlaSil
  7. @ Adsız ; Hoş geldiniz.İşinize yaramış veya yarayacak ise ne mutlu bana
    Selam ve Muhabbetle

    YanıtlaSil
  8. Emeğinize sağlık yarın güzel bir olucak saygılar

    YanıtlaSil
  9. @Nurettin : Hoş Geldiniz.
    Emeğe gösterdiğiniz saygıya teşekkür ediyorum.
    Selam ve Muhabbetle

    YanıtlaSil
  10. elinize sağlık
    güzel bi çalışma

    YanıtlaSil
  11. emeğinize sağlık, çok faydalı bir rehber :)

    YanıtlaSil
  12. Bir blog yazarının en mutlu olduğu anlardan biridir herhalde,öncelikle emeği için teşekkür edilmesi ve yazdığı yazılardan faydalananlar olduğunu bilmesi.
    Güzel dilekleriniz için teşekkür ediyorum.
    Selam ve muhabbetle kalın.

    YanıtlaSil
  13. Allah razı olsun, önümüzdeki hafta Bursa ve Manyas konaklamalı bir gezi planım var, Manyas için bir malumatım yok ama Bursa için çok güzel bilgiler paylaşmışsınız.

    YanıtlaSil
  14. Teşekkürler Sayın ERKOÇ,hoş ve yararlı bir gezi rehberi edindim,umarım gezi sonrası da ayrıca teşekkür edebilirim.

    YanıtlaSil
  15. Allah razı olsun kardeşim,
    Tüm internetteki en değerli, en kapsamlı ve en pratik rehber burası olmuş.
    Yazın tüm koordinatlara bizzat gideceğim:)
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  16. Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum.
    ALLAH(cc) cümlemizden razı olsun.

    YanıtlaSil
  17. Levent bey merhaba,

    Güzel çalışmanız sayesinde emeklilik turlarıma bolca durak eklemiş oldum, teşekkür ederim.
    Yalnız Misi köyü koordinatında küçük bir hata olmuş, onu da düzelttiğinizde kusursuz olacak :)

    Sevgi ve saygılar.

    YanıtlaSil
  18. Güzel dilekleriniz için teşekkür ediyorum.Next navigasyon cihazımla, ilk fırsatta Misi köyüne gidip, kooordinatları tekrar temin edeceğim.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  19. zaman harcamayın, 29.97535'i 28.97535 yapmanız yeterli. google earth öyle diyor :)

    YanıtlaSil
  20. Daha önce böyle bir gezi rehberi görmedim. Koordinatlar olayı bitirmiş. Emeğinize sağlık. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. Sayın @Fırtına

    Bloğuma hoş geldiniz.Geri dönüşünüz için ben teşekkür ediyorum.Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.
    Selam ve Saygılar

    YanıtlaSil
  22. Çok güzel bir çalışma olmuş, zamanınızı şehrinizi keşfetmek isteyen insanlara yardımcı olarak değelendirdiğiniz için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  23. Sayın @Adsız
    Güzel dilekleriniz için asıl ben size teşekkür ediyorum.Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.
    Selam ve Muhabbetle

    YanıtlaSil
  24. bursa merkezde yakın yerleri gezdirebilecek turlar mevcutmudur?

    YanıtlaSil
  25. Çok güzel ve faydalı bir çalışma olmuş elerinize ve emeğinize sağlık başarılarınızın devamını dilerim,Esen kalın

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel bir çaışma olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  27. Çok teşekkürler bilgi için.Bir program haliyle sunulmuş bir Bursa yazısı benim gibi ilk bursa ziyaretini yapacaklar için çok faydalı.Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  28. Bana bursayi gezdirecek rehber lazim bi okulda ogretmenim istanbulda 05321721193 telefon numaram adim gokhan

    YanıtlaSil
  29. Bana bursayi gezdirecek rehber lazim bi okulda ogretmenim istanbulda 05321721193 telefon numaram adim gokhan

    YanıtlaSil
  30. BURSAYA GİTMEYİ DÜŞÜNENLER İÇİN ÇOK FAYDALI ALMUŞ BENCE ,ELİNİZE SAĞLIK.-OGÜN PEKER

    YanıtlaSil
  31. Müthiş bir çalışma, tebrikler...

    YanıtlaSil
  32. emeğine sağlık.kızımın arkadaşları BURSAya gezmeye geleceklerdi bir çok gezilecek yerin sıralamasını yapmıştım fakat sayenizde dahada çeşitlendirdim.umarım farklı bir BURSA tanıtmı olacak

    YanıtlaSil
  33. Gerçekten güzel bir gezi rehberi olmuş, Bursa'nın biraz yabancısı olarak nereleri gezsem derken blog sayfanızı buldum. Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  34. mudanya iskelesinden başlıyarak ve günübirlik olarak toplutaşıma araçlarıyla nereleri gezebiliriz. nasıl bir rota izlemeliyim? yada birgünde gezilmez ctesi akşamından başlayınbir gece kalın derseniz nasıl bir rota izlemeliyim?

    YanıtlaSil
  35. Çok teşekkür ederim
    Bu alanda en iyi rehber olmuş

    YanıtlaSil
  36. Bursa'yı tanıtan güzel bir yazı olmuş.Bende ( kodlamasıda bana ait olan sitemde ) Bursa Merkez Otel sayfamda şehir merkezinde bulunan otel ve pansiyonları tanıtıyorum.
    Bursa'ya gelen arkadaşlar umarım sayfamdan faydalanırlar.

    YanıtlaSil
  37. Bursaya ilk defa gideceğim ve sizin bu rehberinizden faydalanacağım inşaAllah. Çok teşekkürler emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  38. Cok isimize yaradi, emeginize saglik tesekkurler..

    YanıtlaSil
  39. Eşimle, yıllardır Bursa'da yaşayan insanlar olarak en büyük arzumuz şehrin görmediğimiz bilmediğimiz güzelliğinin kalmaması olmuştur. Ama maalesef ki hayat telaşı içerisinde bu çok da mümkün olmayabiliyor ve insan doğduğu, büyüdüğü ve yaşadığı şehre bile yabancı kalabiliyor. Bu rotalar arayıp da bulamadığımız şeyler. Eşimle birlikte rotaları okurken, bloğunuzu daha önce fark edemediğimize üzüldük gerçekten. Elinize ve emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim Özgür Bey. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana.

      Sil
  40. kapasamlı bir rehber olmuş emeğinize uyüreğinize sağlık

    YanıtlaSil