TAVSİYE ETTİĞİM KONULAR

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
  • Bursa Gezi Rehberi

    Evliyaları , Türbeleri,Külliyeleri,Hanları,Yüzyıllık Evleri,Tarihi Kapalı çarşısı,Teleferiği,Tarihi Camileri, Mimari Yapıları,600 Yıllık Çınarları, Tarihi Çarşılı Irgandı Köprüsü,Tarihi Evleri,Kaplıcaları,Çinisi, İpeği,Havlusu,Kestane Şekeri,İskender Kebabı, ,Mudanya’sı,Trilye’si,Cumalıkızık’ı,Misi’si ve Uludağ’ı ile Bursa’yı ziyaret etmeniz için bir çok neden bulunmaktadır.

  • Çanakkale Şehitliği ve Gelibolu Gezi Rehberi

    Güzel Türkiye’mizin hemen her yerinde gezilecek,görülecek ve ibret alınacak nice harika beldeler var. Atalarımızın , bu vatana hizmetlerini anlamaya çalışmak elbette ki biz torunları için çok önemlidir.Bu vatan topraklarında , bu gün özgürce yaşamamızı onlara borçluyuz. Geçmişimizi ve büyüklerimizi anlamamızı sağlayacak en önemli yerlerden biri de Çanakkale Şehitliğidir.

  • Küsmek

    Yine sıkıntılı bir gece, yine evin içinde sessizlik. Ali yalnız başına evin içinde dolaşmaya başladı. Önce biricik kızının odasına girdi. Yerde ki oyuncaklarına baktı. Yatağının üzerindeki yastığını alıp kokladı.Kızının kokusunu içine çekti.Daha sonra,oturma odasına geçti ve koltuğa oturup düşünmeye başladı. Eşi ile yaşadığı kaçıncı kırgınlık kaçıncı küslüktü. Artık bu küs kalmaları haftalarca sürebiliyordu. Aynı evin içinde iki yabancı gibiydiler.

  • Bu Çocukların Suçu Ne?

    Ahmet henüz 8 yaşın da idi.O akşam Annesi ve kız kardeşi ile birlikte yemeklerini erkenden yediler.Babası yine bu akşamda onlarla birlikte yemekte yoktu.Ahmet Annesine sorduğunda,her zamanki cevabı almıştı’’ Gelir yavrum iştedir.İşleri uzadı herhalde.Hadi sen yemeğini bitir ve doğru ödevinin başına git’’.Ahmet yemekten sonra odasına çekilip ödevlerini yapmaya koyuldu.Bitirince de hemen pijamalarını giyip yattı.

  • Güler Yüz Tatlı Dil

    Güler yüz ve tatli dilli olan insanlar , çevresine ışık ve güzellik saçarken,asık suratlı karşısındakine ufacık gülümsemeyi , selamlaşmayı bile çok gören insanların ise çevresine karanlık ve olumsuzluk yaydığına her zaman inanmışımdır.

  • Maddi Borçlardan Kurtulmanın Yolları

    İş ve özel hayatımız da;iş bitirici , objektif , bilgi düzeyi yüksek, istekli, iletişimi kuvvetli insan olalım ama ne olur bunlardan daha fazla doğrucu ve dürüst bir insan olmaya gayret edelim,aradığımız elemanlarda da ahlaki yetkinliğe diğerlerinden daha çok önem verelim. Benim çalışanım hem işini iyi bilen, mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları en iyi biçimde yerine getiren ama bunlardan daha fazla ahlaki donanımı yüksek, doğruluğa dürüstlüğe önem veren bir çalışan olmalı.

13 Nisan 2012 Cuma

KENDİ İSTEĞİ İLE İŞTEN AYRILAN İŞÇİYE KIDEM TAZMİNATI ÖDENİR Mİ? | 265 yorum:








Merhaba
 Kıdem tazminatı konusu,ücretli çalışan kesimin yakinen ilgilendiği bir konudur.Çoğu çalışan , kıdem tazminatının ancak emeklilik ve işverenin işten çıkartması halinde ödenebildiğini düşünür.Ama Kıdem tazminatının ödenme sebepleri bu kadar ile sınırlı değildir. 
 Bu yazım da , çalışan personelin kendi isteği ile ayrılması durumunda ki, kıdem tazminatı ödenebilme sebeplerini sizler ile paylaşmak istiyorum.


1 - EVLİLİK
Bayan çalışan evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde işten ayrılırsa,kıdem tazminatına hak kazanırlar.İş yerine , düğün tarihinden itibaren geçen 1 yıllık süre içinde evlilik sebebi ile işten ayrılacağını bildirmesi gerekiyor.

 2 - ASKERLİK
 İşçi,askerlik sebebi işten ayrılacak ise , kıdem tazminatına hak kazanır.Bunun için alacağı askerlik sevk belgesini işverene vermesi gerekiyor.

 3 - SAĞLIK NEDENLERİ 
 İşçi , iş yerinde çalışamayacağına ilişkin sağlık raporu almış ise bu raporunu işverene ibraz ederek kıdem tazminatını talep edebilir.


4 - AHLAK ve İYİ NİYET KURALLARINA UYULMAYAN BİR DURUM İLE KARŞILAŞILDIĞINDA 
 İşçinin diğer işçiler veya üçüncü kişiler tarafından , iş yerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu da işverene bildirmesine rağmen,işveren tarafından gerekli önlemin alınmaması. İşveren, işçiye cinsel tacizde bulunması. 
İşveren,işçinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söylemesi ve davranışlarda bulunması. 
İşveren,işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektirecek bir suç işlerse, 
İşçinin ücreti,işveren tarafından sözleşme şartlarına uygun olarak hesaplanıp ödenmez ise, İşveren,işçi hakkında,şeref ve haysiyet kırıcı asılsız söylemler de bulunursa işçi sözleşmesini tek taraflı olarak sonlandırıp,kıdem tazminatını isteyebilir. 
Sevgili arkadaşlar , tabi ki yukarı da sayılan gerekçeler ile , işverenden tazminatınızı talep ettiğinizde,işveren sizin bir tek lafınız ile bu ödemeyi yapmayacaktır.İşverene bu sebepler ile ayrılmak istediğinizi ve kıdem tazminatınızı talep ettiğinizi belirtirken , delilleri de ortaya koymalısınız.Bunlar ne olabilir.Örneğin gizli kamera görüntüleri veya olaya tanık olduklarını söyleyen şahitler vs gibi. 


 5 - İZİNLERİN VERİLMEMESİ 
İş Kanununa göre ; İşçiye hafta tatili izni,yıllık ücretli izin,doğum emzirme izni gibi izinlerin verilmemesi durumu da , işçiye kıdem tazminatını talep ederek ayrılma hakkını vermektedir.


6 - EMZİREN İŞÇİNİN GÜNDE 7,5 SAATTEN FAZLA ÇALIŞTIRILMASI 
Emzirme süreci içinde olan bir işçinin gün de 7,5 saatten fazla çalıştırılması durumunda da kıdem tazminatı talep ederek ayrılma hakkı doğurmaktadır. 
Şunu tekrar tekrar söylüyorum ki , bu sebepler ile işverenden tazminatınızı talep ettiğinizde , elinizdeki delillerin sağlam olması lazım.Çünkü işveren ödemeyi yapmadığında başvuracağınızı çalışma müdürlüğü yetkilileri sizden delil isteyeceklerdir.Kimse sizin bir kuru şikayetinizle tüm tazminatınızı ödemez.

 7 - 15 YIL VE 3600 GÜN SİGORTALILIĞIN BULUNMASI
Bu konuya burdaki yazımda ayrıntılı değinmiştim.Kısaca açıklamam gerekirse,ilk sigorta başlangıcından bu yana 15 yıllık sigortalılığınız  ve toplamda 3600 gün prim ödemeniz var ise, ilinizdeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na müracaat ediyorsunuz.Onlar sizin başvurunuz sonucu inceleme yapıyor ve 15 yıl,3600 prim esaslarını yerine getirmiş iseniz,size kıdem tazminatı alabilir yazısını veriyor.Bu yazıyı işverene ibraz ediyorsunuz.Son çalıştığınız iş yerinde ne kadarlık çalışma süreniz var ise o sürenin karşılığı olan tazminatı alabilirsiniz. 


 8 - İŞ YERİNDE YANGIN,DEPREM,SEL GİBİ ZORLAYICI SEBEPLER NEDENİ İLE UZUN SÜRE İŞİN DURMASI 
 İşçinin çalıştığı iş yerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa işçi kıdem tazminatına hak kazanabiliyor.


Bunlara ek olarak bilindiği üzere,Emeklilik,İşten çıkartılma,Ölüm durumlarında da kıdem tazminatı ödenir.(Ölüm durumun da hak edilen kıdem tazminatı tutarı varislere ödenir)


Levent ERKOÇ : Bahçeşehir Üniversitesi'nde,Resul KURT yönetimindeki 'İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Proğramı'na katılarak , uzmanlık sertifikasını almıştır. Bu alanda Ustaların yazılarını bol bol okuyarak,araştırarak kendini sürekli geliştirmeye çalışmaktadır. Buradan bu konu da bana katkı sağlayan tüm ustalarıma teşekkür ediyorum.


 YORUMLARINIZI DÜŞÜNCELERİNİZİ GÖNDERMENİZ BENİ ÇOK MOTİVE EDİYOR
1 - Aşağıdaki Yorum Gönder adımında ;Yorumumuzu yazıp, Profil Seçi tıklıyoruz.  2 - Profil Seç'te Adı/Url kısmına gelip adımızı veya rumuzumuzu yazıyoruz ve varsa web adresimizi yazıyoruz(yoksa boş bırakıyoruz) ve Yayınla diyoruz.
3 - Adımızı yazmak istemiyorsak;Profil Seç kısmından Anonim'i tıklayıp,Yayınla diyoruz.

      
ERKOÇ

265 yorum:

  1. merhaba ben çiğdem 4.5 yıl özel bi sektörde çalıştım fakat ailevi sebeplerimden dolayı işten ayrılmak zorunda kaldım tazminat alma hakkım olabilir mi?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Çiğdem Hanım

    4,5 yıl çalıştığınız iş yerinizden ailevi sebepler ile ayrılmanız; iş kanununa göre işverene, malesef kıdem ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğurmuyor.
    Bu sebep ile işverene,ben ailevi sebepler ile ayrılmıştım veya ayrılıyorum veya ayrılacağım tazminatımı istiyorum diyemiyorsunuz.Çünki İş kanunu size böyle bir hak vermiyor.
    Saygılarımla



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba syn Erkoç ben 12 sene calistim ve kendi istegimle isten çıktım 3 sene aradan sonra isyerimi mahkemeye verdim ve isten ayrılırken ben bu sirketten tum haklarimi aldigima dair bir belge imzaladim sizce durum nasil degerlendirilir tazminat alabilir miyim

      Sil
  3. Merhaba levent bey ben yaklasik 7 yildir ozel bi sirkette sofor olarak calismaktayim kendi isteyimle kidem ve ihbar tazminati alip isten ayrilmak istiyorum yaklasik 5 yildir senelik izine cikarmiyolar hep bahane uyduruyolar elaman yok die 2.si calisma saatlerimiz cok duzensiz misal sabah 6 da evden cikiyorum gece 11 12 gibi eve geliyorum ama gun icinde 3 yada 4 saat araba kullaniyorum beklemek zorunda oldugumuz icin arabanin basindan ayrilamiyorum nasil bir yol izlemem gerek bana yardimci olursaniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zafer
      7 yildir çalıştığınız is yerinden,kendi isteginiz ile kıdem ve ihbar tazminatınizi alarak ayrilabilmeniz icin bu ayrilisi haklı bir sebepe baglamaniz gerekmektedir.

      1-Oncelikle ise baslamadan, işçi ve işveren arasında bir hizmetleri akdi yapılır kanunen de yapılmalıdır. Bu akit siz ise girdiginiz de yapılmadı ise buna itiraz edebilirsiniz.

      2-Bu hizmet aktinde ucretiniz, kullanacaginiz yillik izin gun sayısı,çalışma saatlerinizin hepsi yazilmis olmali ve sizin ile birlikte işverenin bunu imzalamasi gerekmektedir.Hizmet aktinde yazılı oldugu halde 5 yıldır işveren tarafindan yıllık izin kullandirilmadiginizi , ispat edebilirseniz o zamanda kidem ve ihbarli olarak ayrilisinizi talep edebilirsiniz.
      Isveren oncelikle sizin bu isteginizi büyük ihtimal kabul etmeyecektir.Bu durumda elinizde saglam delilli bir dosya hatta bulabiliyorsaniz sahitle bulundugunuz yerdeki is mahkemesine dava acabilirsiniz.
      Hakkınızda hayırlısınin olması dileklerimle

      Sil
  4. Merhabalar

    ben 8 senedir özel bir sektörde vardiyalı çalışıyorum.Çaılşma saatlerinden ve yoğun tempodan artık çok yoruldum,ancak ailem tazminatımı almadan çıkmamı istemiyor.Şirkete durumu anlatsam anlaşmalı olarak ayrılmak istediğimi iletsem en azından kıdem tazminatımı alabilir miyim ?
    ilginiz için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Merhaba
    1475 sayılı kanunun 14.maddesine göre ,işçinin çıkışında kıdem tazminatı ödenebilmesi için gerekli olan şartlardan birisi de ; İyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri DIŞINDAKİ nedenler ile , iş sözleşmesinin işveren tarafından feshidir.
    Burda dikkat edilecek şey,çıkış sebebinin İyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık DIŞINDAKİ NEDENLER diye belirtilmesi gerektiğidir.DIŞINDAKİ ibaresi yazılmaz ise,iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranmanız nedeni ile çıkış anlamı taşır ,bu durumda da Kıdem tazminatı alamazsınız.

    İşvereniniz ile görüşüpte,anlayış ile karşılanabilirseniz; Yukarıdaki yazdığımız fesih sebebi ile çıkış gösterildiğinde,kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

    Peki bu 8 senenin karşılığında ne kadar kıdem tazminatı alabilirim? diye sorarsanız onun da cevabı da şudur:
    Çalışma yılınızı , 1 aylık brüt ücretiniz ile çarpacaksınız çıkan tutardan sadece 0.0066 oranında damga vergisi düşeceksiniz geri kalanı net olarak alırsınız.
    Örneğin brüt tutarınız 2.000-TL ise ;
    8(çalışma yılı) X 2.000-TL(1 aylık brüt) = 16.000-TL - 105,6 (0,0066 Damga Vergisi) = 15.894-TL(Ödenecek Kıdem Tazm.)

    ( 1 aylık brüt tutarınız kıdem tazminatı tavanı olan 3.125-TL'nin üstünde ise , 3.125-TL baz alınır)

    Alacağınız kararların hakkınızda hayırlı olmasını diliyorum.
    Selam ve Saygılarımla

    YanıtlaSil
  6. mrb
    ben de kamu da işçiyim 1 yıldır nişanlıyım ve işçinin tayin olma hakkı olmadığından evlenemiyoruz nişanlım işi bırak ve dğünü yapalım diyor ama ben kıdem tazminatımın yanacağını düşünerek bırakamıyorum oda işinden dolayı buraya benim bulunduğum ilçeye gelemiyor . aslında kurum içi işçilerin yer değiştirme olanağı varmış ancak çalıştığım kurumla yaptığım görüşme neticesinde bununla ilgilenmediler. ne yapabilirim şimdi ben . kıdem tzminatımı alabilirmiyim yada işçi tayiniyle ilgili bana verebileceğiniz bir bilgi varmıdır acaba .

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar.Sizden yardıma ihtiyacim var.Ben yabanci urukluyum 2 sene 3 ay T.C. vatandaş ile evliyim.Evraklarda sorun yok,oturma izinim var.Allah nasip ederse aralık 2013 vatandaşlıgımı alabilecem.26.03.2012 bir işe girdim ozel sektore,ama resmi olarak 08.08.2012 giriş yaptırabilirler cunku calışma izni ile ilgili bir suru sorun cıktı.Suan hamileyim bazı seylere gelemiyorum,her gun surekli ayrı bir baskılar ust yonetimden,artık bıktırmıslar ve ben işten 1,5 ay iceresinde ayrılmak istiyorum.Bu durumda ne yapmalıyim ve bu durumda tazminat alabilecekmiyim?Evde kalmıs olsam belliki calısamam,peki bu durumda devletten herhangi yardım alabilecekmiyim.

    Tesekkurler ve sizden cevap beklemekle.

    Yagmur.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ben aysun,ozel bir okulda uc senedir ogretmen olarak calismaktaym, fakat hem is hemde evlilik icin yurd disina gidicem. Ama dugun hazirliklarina kisin baslicz. Buna ramen tazminat alabilirmiym?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Aysun Hanım

    3 senelik kıdem tazminatınızı alabilmeniz için , düğün tarihinden itibaren (bu tarihi evlilik cüzdanız ile belgelemeniz lazım) 1 yıl içinde "evlilik sebebi ile " ayrılmaız lazım.
    Bu koşul yerine gelmedikçe,evlilik için yurt dışına gidecek olmanız kıdem tazminatı alma hakkınızı doğurmaz.
    Selam ve sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. merhaba 5 yıldır şuanki işyerinde çalışmaktayım egitime devam edip işten ayrılmam gerekiyor tazminat alabilir miyim

    YanıtlaSil
  11. Merhaba
    Eğitiminize devam etmek için , 5 yıldır çalıştığınız iş yerinden istifa ederseniz Yasal olarak Kıdem tazminatınızı ve İhbar tazminatınızı alamazsınız.
    Fakat işvereniniz ile konuşup,ayrılış nedeninizi belirterek , kıdem tazminatınızın ek ödeme olarak ödenmesini rica edebilirsiniz.İşveren 5 yıllık tazminatınızın karşılığını prim vs adı ile ödeyebilir.AMA BUNUN İÇİN İŞVERENİN YASAL BİR ZORUNLULUĞU YOKTUR.BU TAMAMEN İŞVERENİN İYİ NİYETİ İLE OLABİLECEK BİR ŞEY.
    Yani İstifa ettim ama bu şekilde ödemeyi kabul etmedi diye,işvereniniz hakkında yasal işlem başlatamazsınız.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  12. merhaba Levent Bey özel sektörde çalışırken resmi bir kuruma atamamızın çıkması (örnek:öğretmen) tazminat almamıza olanak sağlar mı?

    YanıtlaSil
  13. merhaba levent bey benim adım latif benim sorunum yedi yıldır çalıştığım iş yerimden ayrılmak istiyorum ayrılma sebebim ise çalışma saatleri sabah 7.30 işi alıyorum kaşam saat 8.00 a kadar çalışıyorum evimle işim arasındaki mesafede çok bu sebeblerden dolayı kendi isteğimle işten ayrılmak istiyorum böyle bi durumda çalıştığım işyerinden tazminat alma hakkım varmı şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  14. merhaba levent bey ben 3 yıldır bir iş yerinde çalışmaktayım patronum diğer çalışana beni işten çıkarırsa tek idare edebilirmisin diye sormuş bu durumda ben işten bu konuyu sebep gösterip ayrılsam tazminat alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Sayın @Adsız
    Özel sektörde çalışırken,resmi bir kuruma geçmek isterseniz,Ozel sektördeki işinizden istifa ederek ayrılmak durumundasınız.Bu durumda yasal olarak Kıdem ve İhbar tazminatı alma hakkınız bulunmamaktadır.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Sayın @latif yıldız
    4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesi, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır. Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir işyerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacaktır.
    Yani haftalık çalışma süresi yasal olarak 45 saattir.45 saati aşan çalışma fazla çalışmadır ve ücreti %50 arttırılarak ödenmesi gerekir.
    Sonuç olarak Sayın cika , Haftalık 45 saatilik çalışmanızın üstü için fazla mesai ücreti almıyorsanız bunu puantaj kayıtları veya bordronuz üzerinde veya başka belgelerle İSPATLAYABİLİYORSANIZ İŞ sözleşmenizi haklı nedenle fesih edip,Tazminatınızıda alarak ayrılmak için dava yoluna gidebilirsiniz.Ama bunun için durumunuzu belgeler ile ispat etmeniz şarttır.
    Ayrıca burda şunuda belirteyim.Bir işveren nasılsa fazla mesaisinin parasını veriyorum kime ne diyerek,bir işçisine yılda 270 saatten fazla mesai yaptıramaz.Böyle bir durumunda ispatı halinde,işçi haklı nedenle iş sözleşmesini fesih edebilir ve tazminat alma hakkı kazanır
    Saygılar

    YanıtlaSil
  17. merhaba erkoç bey bir önceki yorumda benim adımı kullanmışsınız ama benim soruma cevap vermediniz

    YanıtlaSil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. merhaba ben 4 yıldır bir kolejde öğretmenlik yapıyorum eş tayiniyle ayrılmak durumundayım kıdem tazminatı alma hakkım var mı?

    YanıtlaSil
  20. merhaba ben 4 yıldır bir kolejde öğretmenlik yapıyorum;eş tayiniyle işten ayrılmam gerekiyor kıdem tazminatı alabilir miyim?

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Yeliz Hanım
    Malesef ; eşin başka şehre tayini sonrasında işi bırakan işçi, kıdem tazminatına hak kazanamaz.

    (özel sektör)iş kanununda kamu sektöründe oldugu gibi tayin ve benzeri uygulama yoktur.Bu nedenle iş bırakan veya (istfa eden) çalışan kıdem tazminatı alamaz.

    Ancak eşinizin tayin olduğu yerde,şu anda çalıştığınız kolejin bir şubesi var ise,işvereniniz ile görüşerek çalışmanıza orda devam edebilir böylecede kıdem tazminatınızı yakmamış olursunuz.

    Son bir ihtimalde , işvereniniz ile görüşüp,onların sizi işten çıkarması gibi iş aktinizin feshi kabul edilirse o zaman 4 yıl x 1 aylık brüt maaşınız = Kıdem Tazminatınızı alabilirsiniz.

    Saygılar

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Erkoç bey 4yıldır benzinlikte çalışmaktayım 24saat çalışıp 24saat istirahat etmekteyim işyerimden ayrılmak istiyorum sebebi ise gün geçtikçe iş şartlarının ağırlaşması bu 4yıl süre zarfında ne bir yıllık izin haftalık izin bayram izinleri dahil hiçbir izin kullanmadım kullandırılmadı nasıl bir yol izlemeliyim tşkler

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Sayın Murat GÖKMEN
    Yıllık ücretli izne ilişkin hususlar 4857 sayılı İş Kanunumuzun 53. ile 60. maddeleri(dahil) arasında düzenlenmiş olup konuyla ilgili birde yönetmelik yayınlanmıştır.
    İş kanununun 54. maddesinde:
    “İşçi hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır.” denilmektedir. Bir başka deyişle çalışan izin hak ettiği tarihten, bir sonraki hak ediş tarihine kadar kullanması gerekir.
    Örneğin kişi 01.03.2010 tarihinde işe girdiğini varsayarsak; 14 günlük yıllık ücretli iznini 01.03.2011 tarihinde hak kazanır. Kişi hak ettiği iznini de 01.03.2012 tarihine kadar kullanmak durumundadır.

    Soru : İşveren çalışanının yıllık ücretli izin talebini, işlerin yoğunluğu veya başka bir nedeni öne sürerek kullandırmak istemezse, bu durumda çalışan iş sözleşmesini haklı sebeple fesih etme yetkisi var mıdır?
    Cevap : Evet Vardır

    Çalışanın yıllık ücretli iznini hak ediş tarihinden itibaren, yeni hak ediş tarihine kadar kullandırmayan işverenin bu davranışı, Ahlak ve İyi niyet kurallarına uymayan davranışlar kapsamına girmektedir. Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlarda bu doğrultudadır.( T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ, Esas No : 2001/17459, Karar No:2002/2727)

    Yargıtay yıllık ücretli iznini kullanamayan işçiye sözleşmeyi haklı nedenle fesih etme yetkisi tanımaktadır.Yani bu durumda sadece kıdem tazminatı ödenir , ihbar tazminatı ödenmemez

    Sonuç olarak ; işçinin fesih hakkını kullanabilmesi sonucundada kıdem tazminatını alabilmesi için; yıllık ücretli izni hak etmesi ve yıllık ücretli iznini kullanmak istediğine dair talepte bulunması, işvereninde yeni hak ediş tarihine kadar iznini kullandırmaması gerekir.İşçinin yıllık iznini kullanmak istediği zamandan bir ay önce bu isteğini işverene yazılı olarak bildirmesi ve bu yazılı isteğinizi ispatlamanız gerekmektedir.Örneğin dilekçeyi 2 suret hazırlarsınız birini aldıklarına dair tarih yazıp kaşeleyerek imzalarlar bu sizde kalır.

    Yıllık izinlerin bir sonraki yılın hak ediş tarihine kadar kullandırılması zorunludur.Aksi halde işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.Ancak öncelikli olarak yazılı olarak yıllık izin istediğinizi ispatlamanız gerekmektedir.

    Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 20.06.2006 tarihinde verdiği bir kararda : işçinin anayasal temeli olan dinlenme hakkının, işyerinin gereklerine uygun biçimde ve mümkün olduğunca işçinin talebi çerçevesinde kullandırılması gerekir demektedir.

    Ayrıca ; İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi de tutmak zorundadır.

    Murat Bey bundan önceki yıllarda yazılı olarak izin kullanacağınızı bildirip de,izin kullandırılmamışsa bunu ispat etmeye çalışın ayrıca işverenden sizin izinlerinizin tutulduğu izin kayıt belgesini isteyin sonuçta da yukarıdaki yazdıklarım neticesinde işvereniniz ile görüşüp,kıdem tazminatı talebinizi yaparsınız.

    YanıtlaSil
  24. 15.03.1999 sigorta baslangıcım 01.03.2003 de şuanki çalıştığım iş yerine girdim sigorta pirim gün sayım 4600 gün sigorta matrah ı ise 978.60tl
    Tazminat alabilirmiyim Ne kadar tazminat alırım

    YanıtlaSil
  25. @metin Merhaba

    15.03.2014 tarihinden sonra , çalıştığınız yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız "Kıdem tazminatı alabilir" yazısını işverene iletmeniz durumunda 2003 ile 2015 arasındaki 12 yıllık kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

    Alacağınız tutar = 12 X bir aylık brüt ücretinizdir.(Bundan sadece küçük miktar damga vergisi kesilir.Binde 7,59)

    Örneğin : Brüt ücretinizi 1.000-TL kabul edersek (12 X 1.000) - (%0,759)=11.909-TL kıdem tazminatı alırsınız.

    Hayırlı çalışmalar



    YanıtlaSil
  26. 1 mayıs 2006 ile 1 şubat 2013 tarihleri arasında 5355 sayılı Mahalli idareler kanununa istinaden kurulmuş olan köylere hizmet götürme birliğinde sözleşmeli personel olarak görev yaptım. subat 2013 tarihinde üniversitede öğretim görevliliğini kazandım ve üniversiteye geçiş yaptım. Buna göre KHGB'nde çalıştığım yaklaşık 2470 gün için kıdem tazminatı alabilir miyim?

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. @Mehmet Alican Merhaba

    İşveren; tuvalet, banyo, soyunma kabini HARİCİNDEKİ tüm alanları sesli ve görüntülü olarak takip edebilir.

    ANCAK görsel izlemenin işçilere önceden duyurulması gerekmektedir.

    İşverenin ; işçileri izleyen kameraları işçilerin göremeyeceği bir yere habersizce koyması hukuka aykırı bir personel izleme çeşididir.
    Bu konuda genel kural,işverenlerin,gizli izleme ve gözleme yapamayacaklarına dairdir.

    Size haber verilmeden, gizlice izlendiğinizi, belgeleyebilirseniz dava açabilirsiniz.Şunu hiç bir zaman unutmayın ; elinizde mahkemeye sunacak yeterli ve kesin delil belge olması lazım.

    Burda şunuda belirtmeliyim : Gizli izlemede bir istisna da vardır.Eğer işveren işyerinde,hırsızlık ve buna benzer ceza hukukunu ilgilendiren durumların söz konusu olduğuna yönelik somut delillere sahip ise,mahkeme kararı ile gizli video izlemesi yapılabilir.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  29. Merhaba 2 yılı geçkin bir süredir özel sektörde çalışmaktayım. ancak şirketteki bazı sorunlardan dolayı işten ayrılmak istiyorum. içerde 30 gün yıllık iznim 21 gün normal hafta sonu izinlerim mevcut. işten ayrıldığım taktirde izinlerimin ücretini ve kıdem tazminatımı alabilirmiyim? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  30. @mustafa saylı merhaba

    İstifa ederek ayrılırsanız kıdem tazminatını alamazsınız.Ancak istifa etseniz bile , işveren ; ayrılış tarihinize kadarki ücretinizi ve kalan birikmiş yıllık izinlerinizi vermek zorundadır.

    DİKKAT : İstifa etmeden öncede işverene ayrılış tarihini bildirme konusunda İhbar önellerine dikkat etmelisiniz.Örneğin çalıştığı şirkette 1,5 - 3 yıl arasında çalışanlar,istifa dilekçesini ayrılış tarihinden 6 hafta önce işverene sunmak durumundadır.Aksi taktirde,bırakın para vermeyi,işveren sizden para isteyebilir.

    Eğer sigorta ilk başlangızınız itibari ile toplamda 15 yıl sigortalı iseniz ve prim gününüzde 3600 güne ulaşmış ise , işte ozaman kıdem tazminatınızıda alarak ayrılabilirsiniz.Bunda da Sigorta müdürlüğünden "emekli olmaya hak kazanmıştır"yazısı almak zorundasınız.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba 2002'den beri ayni sirkette sigortali olarak calisiyorum fakat eleman degiskenligi ve eksikligi, yetkililerin verdigi huzursuzluktan, yasal haklarin alinmamasi gibi (agi ucreti verilmemesi bunun maasta olduguna dair iddaa-bagirma-genel hakaret vs.) bu sebeplerden dolayi ciddi rahatsizim ve kendi istegimle ayrilmak istesem ne yapmam gerekli ve tazminat alma sansim ne kadar acaba? Soyle bir durumda var hatır var yıllarını vermis oldugun biryerden de kotu ayrilmakta istemiyorum cok arada kaldım. Oneriniz ve dusunceleriniz nelerdir? Tsk.

    YanıtlaSil
  32. Merhaba Sayın @Adsız

    Asgari geçim indirimi her ücretliye kanuni olarak yansıtılması zorunlu bir uygulamadır. Ücretlinin durumuna göre ücretine ek olarak verilmesi icap etmektedir. Her ay ücretliler için düzenlenen bordroda ücretten yapılan yasal kesintiler nasıl ki ayrıca gösteriliyorsa, asgari geçim indirimi miktarının da gösterilmesi gerekmektedir.

    Siz bordronuza baktığınızda bunu ayrıca bir rakam olarak görmüyorsanız, kanunen bu ödemenin size yapılmadığı anlamına gelmektedir. Ücrete ilave olarak verilmesi, diğer deyişle ücretin içinde diyerek bordroda gösterilmemesi söz konusu olamaz. Böyle bir durumda zaten ücretli ne kadar asgari geçim indirimi aldığını göremeyeceği gibi işveren de asgari geçim indirimini ücretliye ödememiş sayılır ve ücretliye ödeme yapıp yapmadığı noktasında ispat problemi yaşar.

    Dolayısıyla bordronuzu kontrol edip, bu rakamın ayrıca gösterilip gösterilmediğine bakmanız gerekmektedir. Gösteriliyorsa, asgari geçim indirimini alıyorsunuz demektir. Ancak gösterilmiyorsa resmi anlamda (yasal olarak usule uygun) almıyorsunuz demektir.
    Asgari Geçim İndiriminin ödenmemesi işçi açısından İş Kanunu’nun,24/II-e maddesi gereğince haklı nedenle derhal fesih sebebidir.

    Şikayetinizi ;
    a-) Gelir Vergisi Kanunu yönünden çalıştığını şirketin bağlı olduğu Vergi Dairesi Müdürlüğüne veya il Defterdarlığına,
    b-) İş Kanunu yönünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve/veya çalıştığınız şirketinin bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine dilekçe vererek yapabilir. Şikayet dilekçesini posta aracılığıyla gönderebilir veya elden verebilirsiniz.

    Ayrıca sigortanızın ilk başlangıcından bu yana, 15 yıllık sigorta süreniz ve 3600 prim gününüz varsa , kıdem tazminatınızı da alarak ayrılabilirsiniz.(Bu konuyu yukarıdaki yazımda anlatmıştım.)

    Hadi bu AGİ vs.bir yere kadar belki idare edilebilirde,hakaret çekmek gerçekten ağır geliyor insana değilmi? İş kanununda onu bile ispat edebilirseniz (Şahitler vs. yolu ile) , haklı nedenle iş aktidini feshetme yetkiniz var.

    Bu tün bunları değerlendirin.Ani karar vermeyin.İsten ayrılırsanız sizi bekleyen hayatı iyisi ile kötüsü ile düşünün.Yüce ALLAH yar ve yardımcınız olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb erkoc bey ben taşeron bir şirkette çalışıyorum ve çalıştığım şirket taşeron şirket değiştirdi benden yeni şirkete geçmemiştir istiyorlar ama ben geçmek istemiyorum geçiş yapmayıp işten ayrılsam tazminat ala bilirmiyim

      Sil
  33. Merhaba lar bende 6 senedir markette çalışıyorum müdürum hırsızlık musterilerimin personelin yannda surekli aşağılayici laflar yiyordum bende dayanamayıp istifami yazdım benim onlardan ne gibi bi talebi m olsbilir

    YanıtlaSil
  34. Merhaba @Sevda Hanım

    4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. Maddesi "İyi Niyet ve Ahlak Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri" başlıklı II. Fıkrası kapsamında iş sözleşmesinin işçi tarafından bildirim süresine bağlı kalınmaksızın ve kıdem tazminatı hakları talep edilerek feshine ilişkin esaslar düzenlenmektedir. Söz konusu fıkranın B benti aşağıdaki gibidir.
    "B) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
    İş sözleşmesini yukarıdaki esaslara dayalı olarak fesih eden işçi, kıdem tazminatı haklarını talep edebilecektir.

    Ancak şunuda bilmelisinizki: Bu tür durumlarda en büyük sıkıntı ispat sorunudur. İşyerinde çalışmaya devam eden işçiler tanıklık edemeyebilirler.Şahit olarak sizin yanınızda yer almak istemeyebilirler.Mahkeme muhakkak gerekçenizi ispatlamanızı isteyecektir."İşveren bana şöyle şöyle ağır sözler söyledi" demeniz yeterli olmuyor malesef.Belge ve tanıklarla mahkemeye gitmelisiniz.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  35. mrb erkoç bey
    2008 şubattan beri özel bir şirkette çalışıyorum.şirketim 2 sektörde faaliyet göstermektedir ve 4 ortaklı bir şirkettir.2008 şubat ve 31,08,2011 tarıhleri arasında 1.inci sektöründe çalışmış ve haberim olmadan beni 01,09,2011 tarıhınde 2,sektöründe işe başlama yapmış ve yine haberim olmadan 04,09,2012 tarıhınde 2,sektörden işten çıkarmış ,05,09,2012 tarıhınde tekrar 1,sektöre almıştır..ben bu durumda 15,07,2013 tarıhınde kendi isteğimle işten ayrıldığım zaman kıdem tezminatı alma hakkım olurmu ?(1 ve 2 sektörler resmiyette aynı şirket ortaklarından..

    YanıtlaSil
  36. cok tesekkur ederim ilginiz icin... Bordroyu kontrol edicem en kısa zamanda...

    YanıtlaSil
  37. slm erkoç bey ben 5 yıldır ozel sirkette calisiyom zamanında maaş alamıyom dıye işten ayrilsam tazminat alabilirmiyim teşekkurler.

    YanıtlaSil
  38. ERKOC BEY BIDE BEN 5 YIL ÖNCEDEN 3 YIL KADAR SSK SIZ CALİŞTIM AYRICA AGIMIDE ALMADIM BUNUN ICIN BIŞEY YAPABILIRMIYIM TSKLER

    YanıtlaSil
  39. Merhaba Erkoç Bey;
    Size içinden porsuk çayının geçtiği Eskişehir'den yazıyorum.4 yıldır özel sektörde yönetici olarak çalışmaktayım. Üst yönetimle yaşadığım anlaşmazlıklar sonucu huzurum kaçtı ve bu firmadan ayrılmaya karar verdim.ayrıca çalışma saatlerimin aile hayatımıda olumsuz etkilediği örn. eşimle aynı gün izin kullanamamak gibi bazı sorunlarımda var.fakat 4 yıllık tazminatımıda bırakmak istemiyorum. Ayda çalışma saatim en az 250 saat olup elimde imza föylerim vardır. Fazla çalışmaların ücretinide vermiyorlar. Nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz.
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  40. slm .ben 2008 de beri çalışıyorum bir sene yıllık izin kullandım başka kullanmadın işyeri beni izine göndermiyor pskolajim bozulacak ve iş yerinden sıkıldım resmi tatillerin ücretini vermiyor vede 31 çeken aylarıda parasını yansıtılmıyor ne yapmam gerekiyor iş yerinde kendi isteğim üzre çıkarsam kıdem tanzimatından yararlana bilirmiyim Nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz.
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  41. merhaba,
    ben 20/10/2011 tarihinde işe başladım ve 18/07/2012.de evlendim. evliliğim birinci yılında da istifa ettim. işten ayrılış tarihi:02/07/2013
    maaşlarımız her ayın birinde yatıyordu. temmuz maaşını da ağustosta çekmek için gittiğimde sadece o ay ne kadar çalıştıysam o ücret yatmıştı. yani evlilik tazminatım yatırılmamış. bugün de eski işyerime gittiğimde çıkış kodumun 03ten gösterdikleri ve işten ayrılış nedenimi de sağlık sorunlarından dolayı gösterdikleri için evlilik tazminatının da ödenmediğini söylediler. herhangi bir işlem yapamayız diye gönderdiler. benim 20 aylık hakkım şimdi yok mu oldu. şikayetimi bildirebileceğim bir organ var mı. yardımlarınızı rica ediyorum.
    *o paraya gerçekten çok ihtiyacımız var, bir yol gösterirseniz sevinirim.
    teşekkürler
    iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil

  42. Sayın Levent Erkoç Beyler Merhaba,

    Özel bir şirkette 7 yıldır çalışmaktayım. Bu çalışma süresince çağrı merkezi diye tabir edilen bölümde bulunuyorum. Çalışma saatlerimiz aşırı yoğun ve stresli, sürekli oturuyoruz işimiz sadece telefonla konuşmak. Bir insanın 1 yılda konuştuğunu ben ve benim gibi çalışanlar belki bir hafta içinde konuşuyordur. Son 2 yıllık süreçte stresten kaynaklı reflü hastalığına yakalandım ve sürekli oturmaktan dolayı da bel fıtığı oldum ağrılarımın geçmesi için düzenli iğneler oluyorum ayrıca bel kemiğimde düzleşme var. Sürekli konuşmaktan yerleşmiş bir vaziyette boğaz ağrısı, ses kısıklığı sorunlarım var. İşverene bu sebeplerden dolayı işten ayrılmak istediğimi belirttim. İşveren istifa edersin ayrılırsın diye kestirip attı.
    4857 sayılı İş kanununun 24. maddesi iş sözleşmelerinin işçi tarafından, bildirim süresi verilmeksizin ve kıdem tazminatı hakkı talep edilerek feshine ilişkin esasları düzenlemektedir. Madde kapsamında;İşçinin işin niteliğinden kaynaklanan nedenlerle hastalanması diye belirtiliyor.
    Sağlık nedenlerimden dolayı rapor almak istedim fakat doktorlar sanki iş verenle anlaşmış gibi hareket ederek bu şekilde bir rapor vermek istememektedirler. Anlamadığım nokta işçinin bu raporu alabilmesi için hastalığın gerçekleşmesi mi yoksa gerçekleşme tehlikesinin olması mı dikkate alınıyor? Kanunda hangisine yer veriliyor çünkü yukarıdaki madde de hastalanması gerekir diyor.
    Burada nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz?
    Ayrıca sağlık raporunu Devlet hastanesinden almak şart mıdır? Özel bir hastane raporu geçerli kabul edilemez mi?
    2. Sorum çalışma saatlerimiz 09:00 ile 18:00 arasında olmaktadır. Sözleşmede bu şekilde belirtiliyor. Şirket işlerin yoğunluğunu bahane ederek sürekli bizleri 19:00'a kadar çalıştırmaktadır fakat bir saatlik fazladan çalışmaya hiç bir şekilde ücret ödememektedir ve mesai olarak ta yazılmasına izin vermemektedir.
    Bu saat aralığında çalışmak istemediğimizi belirttiğimizde ise mesaiye kalmanın yasak olduğunu bu saat aralığında işlerin yapılması gerektiği zorla belirtilmektedir.
    Saat 19:00'a kadar olmasının nedeni 19:00'dan sonraki saatlere mesai girişi yapılmasına izin verilmesidir. Bu saate kadar işlerin tamamlanmasını bir şekilde yaptırmaktadır. Bu durumla ilgili ise şirketin sizleri 18:00 ile 19:00 saatleri aralığında kanunen çalıştırma yetkisi bulunmaktadır denmektedir. Kanunda böyle bir uygulama bulunmakta mıdır?
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  43. 11yıldır bir şirkette çalışıyorum hiç izin kullanmadım kendi isteğimle ayrılsam tazminat alabiliyorum izin parası alabilir miyim ve nekadar alırım

    YanıtlaSil
  44. merhaba . 8 yıldır kamuda taşeron işçi olarak çalışıyorum.doğum yaptım ve doğum raporum bitti.işten kendi isteğimle ayrılırsam tazminat alabilir miyim?

    YanıtlaSil
  45. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  46. merhaba erkoç bey ben 7 yıldır ozel bır sırkette ıscı olarak calısıyorum 15 yıla ve 3600 gune 2 yılım var ama maasım askerı olarak yatıyor aldıgım maastan cıkıs tazmınat almam ıcın ne yapmalıyım kalan 2 sene boyunca maas aldıgım fıslerı toplasam faydası olurmu yada alırken gızlı vıdeoya ceksem yada baska bır sey yapabılırmıyım

    YanıtlaSil
  47. merhaba bir ay sonra emekli olacağım sgk en son çalıştığın firmadan çıkışını getir dedi fakat iş verenim çıkışımı vermiyor bu durumda emekli olabilmem için ne gibi bir yol izlemeliyim?

    YanıtlaSil
  48. merhaba 3 yıl 4 aydır aynı işyerinde çalışıyorum hic yıllık izin verilmedi işımiz agır ve bende bel düzelmesi oldu işe gitmiyorum patron tazminatı vermiyor tazminat ala bilirmiyim

    YanıtlaSil
  49. Merhabalar levent bey ;
    Size bir sorum olucaktı
    Yaklaşık 2 Senedir Özel sektörde bir işte çalışıyorum ve işyeri ile ilgili nedenlerden ötürü
    işten ayrılmak istiyorum ama şirket sahibi çıkamamı istemiyor kafama görede çıkıp gidemiyorum yasal haklarından dolayı
    Nasıl Bir yol izlemem gerekiyor bu konuda hiçbir bilgim yok
    İnternette yazılarınızı gördüm cevaplarsınız ümidi ile yazıyorum :)
    Konu ile ilgili Bilgilendirirseniz sevinirim
    Saygılarımı sunarım
    iyi çalışmalar..
    -------------------------------------------------------------------

    Merhaba
    4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesinde belirtildiği üzere belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekmektedir. Karşı tarafa bildirim aşağıda belirtilen süreler içinde olmalıdır. Aksi takdirde iş sözleşmesinin feshinden söz edilemez.

    Söz konusu bildirim;
    A- Altı aydan az çalışmış olan işçi için karşı tarafa bildirim süresi iş sözleşmesinin feshinden iki hafta önce

    B- Altı ay ile 1,5 yıl arasında çalışmış olan işçi için karşı tarafa bildirim süresi iş sözleşmesinin feshinden dört hafta önce

    C- 1,5 yıl ile 3 yıl arasında çalışmış olan işçi için karşı tarafa bildirim süresi iş sözleşmesinin feshinden altı hafta önce

    D- Çalışması 3 yıldan fazla olan işçi için karşı tarafa bildirim süresi iş sözleşmesinin feshinden sekiz hafta önce yapılmalıdır.

    Ayrıca, iş sözleşmesi tarafların anlaşmaları halinde bildirim süresinin geçmesini beklenmeksizin her zaman sona erdirilebilir. Nitekim Yargıtay'ın da bu konudaki kararları da mevcuttur.

    Sizin 2 yıllık çalışmanız olduğuna göre , çıkmayı düşündüğünüz tarihten , 6 hafta önce, ayrılma talebinizi , YAZILI olarak işverene vermek durumundasınız. Bu işlemi yapmaz iseniz, işvereninizin sizden geri para isteme hakkı doğar.

    İşyerinizden istifa ederek ayrılmanız durumunda ki yasal haklarınız ;
    1-Kullanmadığınız izinlerin ücretleri
    2- Ayrıldığınız güne kadar ki ücretiniz
    3 – Varsa fazla mesai ücretiniz dir.

    Saygılar

    YanıtlaSil
  50. merhaba Levent Bey;

    3yıldır özel sektörde çalışmaktaydım. fakat 08.09.2013 tarihinde işten ayrılmak durumunda kaldım yıllık izin ve resmi tatil izin ücretlerini verdiler fakat 2 haftalık izin ve 44 saat fazla mesai ücretimi vermediler.patronlarımız onay vermemiş bununla ilgili tazminat alma gibi bi hakkım olabilir mi_?
    yardımcı olursanız cok sevinirim. iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  51. merhaba levent bey;ben 15 yıldır bir fabrikada çalışmaktayım 31 yaşındayım.şu an tazminatımı işverenden taleb edemiyorum 16 yaşında işe başladığım için.bu seneokula başayan bir kızım var ve kızıma bakacak kimse olmadığı için işten çıkmak istiyorum.tazminatımıda bırakmak istemiyorum 15 senedir aynı yerde çalışıyorum bu konuda sizden bilgi istiyorum..teşekkürler....

    YanıtlaSil
  52. Merhaba Levent Bey;
    Ben 7 yıldır bir kuruluşta engelli kadrosunda çalışmaktayım,emekliyim.Şimdi kendi isteğim ile çıkarsam tazminat alabilir miyim? eğer alırsam hangi yolları takip etmeliyim.
    İlginiz için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  53. mrblar
    5 yıldır bır apartmanda gorevlı olarak calısmaktyım.lakın bu sure zarfı ıcerınde apartmanda oturan bır ınsan benım ıle ugrasmkata ıdı ,oturdugum evın tadılatı na onarımına karsı cıkıyor sureklı ve evımın onarımı yapılmadıgı ıcın psıkoojık olarak kendımı cok kotu hıssetmeye baslamıstım,en son bu ınsan apartmanın suyunu araba yıkamak ıcın kullanınca gorunce kendımın haberını olmadıgı soyledım ,yonetıcınınde haberı olmadıgını ogrenınce suyu kapattım ben ve yonetıcın yanına cıkım konuyu anlatmak ıcın ,bu sahısın arkamdan cok hakaret ve kufur ıceren sozler kullandıgını ogrendım,bunlarda ust uste artık psıkolojık olarak calısamıyorum,kendı ıstegım ıle cıksam nasıl hak kazanabılırm.tesekkurler

    YanıtlaSil
  54. mrblar
    5 yıldır bır apartmanda gorevlı olarak calısmaktyım.lakın bu sure zarfı ıcerınde apartmanda oturan bır ınsan benım ıle ugrasmkata ıdı ,oturdugum evın tadılatı na onarımına karsı cıkıyor sureklı ve evımın onarımı yapılmadıgı ıcın psıkoojık olarak kendımı cok kotu hıssetmeye baslamıstım,en son bu ınsan apartmanın suyunu araba yıkamak ıcın kullanınca gorunce kendımın haberını olmadıgı soyledım ,yonetıcınınde haberı olmadıgını ogrenınce suyu kapattım ben ve yonetıcın yanına cıkım konuyu anlatmak ıcın ,bu sahısın arkamdan cok hakaret ve kufur ıceren sozler kullandıgını ogrendım,bunlarda ust uste artık psıkolojık olarak calısamıyorum,kendı ıstegım ıle cıksam nasıl hak kazanabılırm.tesekkurler

    YanıtlaSil
  55. mrblar ben 5 yıldır özel bir şirkette çalışmaktayım. kendi isteğimle istifa etmem durumumda kıdem tazminatı alma hakkım var mı? yoksa istifa dilekçemi vermem durumumda bu hakkım ortadan kalkar mı? şimdiden cevabınız için tşler iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben belediyeye ait bir yan.kurulusta 11 yil calistim iki yil once kendim ayrildim isten ..o.psikolojiknedenlerden dolayi ise tekrar nasil donebilirim acaba ne yapmaliyim

      Sil
  56. 14 sene 9 ay 5800 primlebir işyerinde haber vermeden kendi isteğimle işten ayrıldım yıllık izinlerimle tazminatını alabilir miyim

    YanıtlaSil
  57. 2013 haziran dan buyana
    Yillik izin vermiyorlar 2013 sen kalan 8gun iznim var bunu bahane ederek kidem tazminatimi alabilir miyim?

    YanıtlaSil
  58. @Ads�z

    Merhaba
    2013 yılından kalan 8 gün izninizi , 2014 yılının 12 şubatına kadar kullandırmadılar diye işveren size tazminatınızı ödemek zorunda değildir.
    İşverenin , çalışanın hak ediş tarihinden itibaren bir yıl içinde, çalışanı yıllık ücretli izne çıkarma zorunluluğu vardır.Bu sebeple , 2014 yılı sonuna kadar , işvereninize 2013 yılından kalan 8 gün lük ücretli izniniz kullanmak istediğinizi beyan edipte, işveren 2013 yılından kalan bu 8 günlük izninizz kullandırmazsa o zaman bunu belgelemek kaydı ile işvereni suçlu bularak tazminat talepli işten çıkış isteyebilirsiniz. Ama bu durumun gerçekleşmesi ve belgelemeniz koşulu ile.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  59. Merhaba Levent Bey

    Yaklaşık 7 yıldır çalıştığım iş yerinde sürekli işime yeni işler ekleyerek yükümü arttırdılar ancak buna karşın maaşımda bir değişiklik olmadı.Yeni işleri kabul edince daha sonra itiraz hakkım kalkıyor mu ?

    Bunun dışında sigortam maaşım üzerinden yatmıyor.Kalan kısmı elden alıyoruz ve bunuda birkaç aydır ödemiyorlar.Şahit bulduğum takdirde işten çıkarsam yada devam ederken dava açıp bu parayı isteme hakkım var mı ? Yoksa şahit dahi olsa kanıtlamam mı gerekiyor ancak elden aldığımı nasıl kanıtlayabilirim ki.

    Eskiye dönük olarak resmi izinlerin ödenmeyen parasını ve sigortamın az yatmasından ötürü ödenmeyen bütün paraları alabilirmiyim sizce.

    Ayrıca bir rahatsızlığım yüzünden şirket yemeklerini yiyemiyorum.Bunun parası da bana ödenmiyor ?

    Maaşımda zamanında ödenmiyor.Ayın 20'sini bir gün bile geçse itiraz edip tazminat alarak işten çıkabilirmiyim ?

    Yanıtlarsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  60. Hocam merhaba isveren hakli bir sebeple istern cikardi fakat kulkanmadigim yillik izinlerim ve sigortasiz calistigin 18 ay var bu konularda ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  61. Merhaba ben yaklasik 6 yildir bir kamu kurumunda güvenlik olarak calismaktayim ancak işten haklarimi alarak ayrılmak istiyorum. Haftada48 saat calisiyirum yalniz imza foyun de 1saat yemek ve yarim saatte cay molasi görünüyor buna rağmen ben bu molalari kullanamiyorum. Güvenlik olmam dolayisi ile görev yerimi terk edemediğim gibi yemeyi ve cayimi ayak ustu 10-15 dk da yapabiliyorum. Bunun yaninda 15 günde bir gardiyan donuyor fakat vardiyasi hic değişmeyen arkadaşlarım var bunlar Hafsa da 40 saat istirahat ederken ben 32 saatten fazla istirahat edemiyorum bu durumda ne yapabilirim. Son olarak mart ayinin sonunda mevcut firma gidecek nisanda yeni firma gelecek ben yeni firma ile sözleşme yapmasam haklarimi alabilirmiyim
    Şimdiden tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  62. Levent bey ben 17 senedir aynı yerde calisiyorum 9 zuncu sene cikktim 25 gunsonra tekrar basladim kagit imzaladim 4 tl aldim calisiyorum 4 sene sonra anlastim 3.500 tlaldimtt

    YanıtlaSil
  63. Levent bey 17 senedir calisiyorum tekrar 17 sene geriye dönuk tekrar hak alabilirmiyim 2 sever imzaladim kagit şöforluk yapiyorum aydinlatirmisin teşekkurler

    YanıtlaSil
  64. Selamlar
    3 yildir bir is yerinde calismaktayim. Ayagimda varis olusumu basladigini farkettim bu kidem tazminati icin gecerli sebep olurmu ?

    YanıtlaSil
  65. Merhaba Bir konu hakkında desteğinizi rica etmek adına mail atmaktayım.
    Ben şuan bir grup firmasında çalışmaktayıp. 12 adet firma 1 firmaya bağlıdır. ve xxx holding olarak geçmektedir.

    Sizden öğrenmek istediğim ben a firmasında 2 yıldır çalşıyorum ve b firmasında bana uygun bir pozisyon var ben buraya başvuruda bulunmak istiyorum (a ve b firması aynı grup holdinge bağlıdır) Buraya başvurup ik onayladıgı taktirde a firmasıdan kazandıgım 2 yıllık kıdemim ve yıllık izin sürelerim b firmasına geçiş esnasında devreder mi? Grup firması olduğu için ay işverene bağlı oldugumuzdan bazı siteler firmalar onaylarsa noter onaylı haklarımın deveredeceğini bazılar ise etmeyeceğni iletmekte konuyla ilgili desteğinize ihtiyacım var tşk eder yi çalışmalar dilerim..

    YanıtlaSil
  66. hocam 4 yilldi lokanda calusiyorum garson olarak ise basladim fakat hem yemek katiminda yani kepce basinda hemde donerde mesaim doluyo gunluk 10 saat calisiyorum isi biraksam tazminaz alabilirmiyim . Birde hocam ydaha oncede biraktigim is yerindede vardiye yuzunden isi biraktim vardiyasiz olacak demislerdi fakat varduya uygulandi ama cikarken dosyayi imzaladim hakkimi istesem bana odome yaparlar mi

    YanıtlaSil
  67. 4857 22 maddeden anlaşmalı olarak işten çıkışımı aldım bana şehir dışına gidemem diye bahane sundum ve tamam şu evrakları imzalamamı ve tazminatımı alabileceğimisöylediler 1 ay oldu ve hala tazminatımızı almadım ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      İşvereninizin , kıdem tazminatınızı ödeyecek şekilde düzenlediği evrakların bir nüshası sizde varsa işiniz zor değil.Bu evraklara istinaden hakkınızı aramaya hemen başlayabilirsiniz.Bu evrakla birlikte, bağlı olduğunuz ilin Bölge Çalışma Müdürlüğüne giderek, belgeleri gösterir ve şikayetiniz yaparsınız.
      Ama dediğim gibi bu belgeler elinizde muhakkak olmalı.
      Hayırlısı olsun.

      Sil
  68. merhaba. ben 2007 yılından beri bir tekstil fabrikasında çalışmaktayım. eşim ise öğretmen. eşimin tayininin çıkması durumunda işten ayrılmak zorunda kalacağım. böyle bir durumda tazminat alabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Eşinizin tayini nedeni ile ayrılmak durumunda kalmanız size kıdem tazminatı alma hakkını doğurmaz.
      Hayırlısı olsun

      Sil
  69. mrb levent bey ben 5 yıldır özel sirkette çalışıyorum işimden memnun değilim sabah 8 aksam 18.30da çıkıyorum aldığım maas 1080 lira agi ve çocuk parası içinde ve resmi tatil ğünleri de çalışıyoruz 23 nisan ve 19 mayıs günleri çalışmaktayız resmi calıştıgımız günlerde ise mesai parası vermiyorlar sıradan gün diyorlar sizce ben bu sebeplerden dolayı kıdeeeeeem tazminatı alabilirmiyim yada nasıl alabilirim yardımcı olursanız seviniriz şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      "
      - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma

      MADDE 44. - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde iş yerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
      Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir"
      ...
      "
      - Genel tatil ücreti

      MADDE 47. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir."
      Sonuç olarak sevgili okurum.sözleşmenizde,gerektiğinde bayram günleri de çalışılabilir diye bir madde var ve siz imzalamış iseniz,işverene beni resmi tatilde çalıştıramazsın diyemezsiniz.Çünkü siz baştan onu kabul etmişsiniz.
      Fakat 23 nisan da sizi çalıştırmış ise bu çalıştırmanın karşılığı olarak normal ücretinizden , bir günlük daha fazla ücreti MUHAKKAK size ödemeli.Ödemiyor ise bunu bordrolarınız ile belgeliyor iseniz hemen Bölge çalışma müdürlüğü ile irtibata geçebilir ve iş aktinizi haklı sebepler ile tazminatınızı alacak şekilde sonlandırabilirsiniz. Ama öncelikle elinizdeki belgeler ile , bağlı olduğunuz ilin çalışma müdürlüğü yetkilileri ile görüşün lütfen

      Sil
  70. Merhaba Levent Bey,

    Ben Kasım 2011 tarihi itibariyle bir çağrı merkezinde çalışıyorum. Mobing uygulandığı için artık dayanamayacak hale geldim ve yoğun stresten dolayı midemde sağlık sorunlarım başladı. Tazminatımı alarak ayrılmak istiyorum. Kasım 2012- Kasım 2013 yılı arasında (2. senemde) hak ettiğim 14 günlük yıllık iznim bulunmakta ve işyerinin sürekli yoğun olması sebebiyle kullanamadım. İşyerinden mide rahatsızlığım nedeniyle ayrılmak istersem tazminatımı alabilir miyim? Ayrıca yıllık izinlerim kullandırılmadan ayrılırsam sadece 14 günlük ücret mi alırım? Çünkü yıllık iznimi kullanabilseydim 6 gün yıllık izin 1 gün haftalık izin şeklinde harcanacağından dolayı 16 günlük ücret alacaktım. Yanıtlayabilirseniz çok memnun olurum. Bizlere böyle bir imkanı tanıdığınız için çok teşekkür ediyorum. Yanıtınızı bekliyorum. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      mobbing yani psikolojik taciz ya da diğer bir tabirle yıldırma, maalesef tüm dünyada çalışanların en fazla maruz kaldığı durumların başında geliyor. İş Kanunumuz'da ise açıkça mobbing ifadesi kullanılmamakla birlikte 24. Madde'de;

      - İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa,
      - İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnat veya ithamlarda bulunursa, işçinin iş sözleşmesini derhal feshetme hakkı doğuyor. Dolayısıyla kıdem tazminatını da alabiliyor.

      Sonuçta sevgili misafirim, evet bana bunlar yapılıyor ve bunları şahitlerle belgelerle kanıtlayabilirim diyorsanız hemen bağlı olduğunuz ilin bölge çalışma müdürlüğüne gidip şikayetinizi yapabilirsiniz.

      Yıllık izin süresine gelince ; Hizmet süresi 1 yıl ile 5 yıl arasında olanların hak ettikleri izin süresi 14 gündür.Ayrılış tarihinde kaç günlük yıllık izniniz birikmiş ise onun parasını alırsınız. Sizin verdiğiniz örnekte 14 günlük izin parasını alırsınız.
      Bütün sıkıntılarınız uçup gitsin yerine kat kat güzellikler gelsin İNŞALLAH

      Sil
  71. ,merhabalar ben bilge yardımınıza çok ihtiyacım var lütfen cvp yazarsanız sevinirim.. 5 yıldır özel bir şirkette çalışıyordum çocuğumdan dolayı işten ayrılmak zorunda kaldım.. ancak şirketten anlaşmalı olarak ayrıldım işverenim kendisi işten çıkarmış gibi evrakları hazırladı ve bunca yıl hatırına tazminatımı vereceğini söyledi 1 yıl geçmesine rağmen tazminatımı vermedi sanırım vermeyecek... çıkarken bütün evrakları imzalamıştım güvendiğim için bu durumda yapmam gereken nedir hakkımı nasıl alacağım.. cevabınız için şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      İşvereninizin , kıdem tazminatınızı ödeyecek şekilde düzenlediği evrakların bir nüshası sizde varsa işiniz zor değil.Bu evraklara istinaden hakkınızı aramaya hemen başlayabilirsiniz.Bu evrakla birlikte, bağlı olduğunuz ilin Bölge Çalışma Müdürlüğüne giderek, belgeleri gösterir ve şikayetiniz yaparsınız.
      Ama dediğim gibi bu belgeler elinizde muhakkak olmalı.Ama işverende size vadettiğini yerine getirmediğine göre,sanırım bu belgenin bir nüshası sizde değil yoksa bu kadar cahilce davranmazdı.
      Hayırlısı dileklerimle

      Sil
    2. Merhaba Levent Bey,

      Benim sorumu da yanıtlayabilirseniz müteşekkir olurum. Bir de bir işçi bir yılda en fazla kaç gün rapor alabilir? Bilgi verebilir misiniz. :)

      İyi akşamlar dilerim.

      Sil
    3. Merhaba
      İş sözleşmesinin işveren tarafından sağlık nedenlerine dayalı devamsızlıklar kapsamında feshi mümkün olabilmektedir. Böylesi bir feshin mümkün olabilmesi için; rapor süresinin çalışma süresine bağlı olarak belirlenen bildirim süresini "6" hafta aşması, iş sözleşmesinin feshi sonucunda kıdem tazminatı hakkının ödenmesi gerekmektedir.

      Yani şu andaki işyerinizde çalışma süreniz henüz 6 ayı doldurmamışsa : 2 hafta+6 hafta=8 hafta yı aşan sağlık raporlarında ,
      çalışma süreniz 6 ay - 1,5 yıl arasında ise : 4hafta+6hafta = 10 haftayı aşan sağlık raporlarında,
      çalışma süreniz 1,5yıl - 3yıl arasında ise : 6hafta+6hafta= 12 haftayı aşan sağlık raporlarında
      çalışma süreniz 3yıldan fazla ise : 8 hafta+6hafta = 14 haftayı aşan sağlık raporlarında iş sözleşmesinin feshi yapılıp kıdem tazminatı ödenebilir. Bu rapor süreleri aralıksız olmalıdır. Bu durumda sadece Kıdem tazminatınızı alırsınız,ihbar tazminatı ödenmez.

      Sil
  72. Levent Bey, verdiğiniz bilgilerle bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Hoşçakalın. :)

    YanıtlaSil
  73. levent bey merhaba işyerimde 2012 eylülden beri çalışaktayım şuan ücretsiz doğum iznindeyim çalışma süresi boyunca bacaklarımda ağrılı varis belimde fıtık boynumda kireçlenme oldu ve parfümlerden dolayı nefes alamaz oldum oturmamız yasak günlük 45 dakıka yemek molamız 15 dakıka çay molamız var haftada bir gün izin ve haftada bir gün sabah 10 akşam 10 yani full çalışma durumumuz var ama 2 saatten fazla ayakta kaldıgım sürede bel ağrım sırtıma ve boynuma vuruyor.ve çalışma isteğim bitiyor.oturduğumuz takdirde uyarı alıyoruz.ben doktordan fıtık ve varis için rapor alsam istifa ettiğim takdirde tazminat alabilirmiyim ?

    YanıtlaSil
  74. Merhaba,
    Ben 3 yıldır bir havayolu şirketinde vardiyalı olarak çalışmaktayım. En büyük problemimiz yemek molalarımızın olmaması. Buna istinaden kumanya geliyor lakin haftanın 5 günü aynı menü ve sağlıklı yiyecekler değil. Şimdi tazminatımı almak adına anlaşmalı ayrılmak istiyorum. Şirket bunu kabul ediyor. Lakin kıdem tazminatı alıp alamayacağımı merak ediyorum. Ne yapmam gerek sizce?

    YanıtlaSil
  75. Iyi günler benim size bir sorum olacaktı.benim eşim 3 yıldır özel bir hastanede çalısmakta.biz evleneli 4 ay oldu ve ben şuan çalısmasını istemiyorum.hastane yönetimi tazminat òdemeyi kabul etti...fakat eşim ilerde baska bir hastanede tekrar calışmak isterse sorun olurmu? Yada tekrar işe başlamak için belli bir süresi varmı?

    YanıtlaSil
  76. Merhaba
    Kıdem tazminatını alarak ayrılan , ister eski işyerinde isterse başka bir işyerinde çalışmaya başlayabilir.Tekrar çalışmaya başladı diye tazminat iadesi söz konusu olamaz.
    Fakat şunuda belirtmeliyim. Lütfen imzaladığınız sayfaları, imza öncesinde bir okuyun. Size imzalatılacak sayfalarda "Tazminatımı aldıktan sonra çalışmayacağıma" diye bir ibare olmasın.
    ALLAH kolaylıklar versin

    YanıtlaSil
  77. Merhaba 1996 senesinden beri biryerde calisiyorum 2006 senesinde evlendim ve 4 ay sonra hamilelikten dolayi isten ayrildim herhangi bir ucret almadim 2sene sonra tekrar ayni yere girdim ve calisiyorum 5400 gunum var ama yastan dolayi kidem tazminati alabilmem icin sene sonuna kadar calismam gerekiyo ama ben artik dayanamiyorum cok yoruluyorum ben asgari ucretten gorunuyorum ama fazlasini aliyorum bununla ilgili olarak mahkemeye basvursam bir hak alabilirmiyim acaba simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  78. merhaba alper ben.şu an çalışmakta oldugum firmadan evladımın saglık probleri yüzünden % 80 özürlü tanısı konuldu ve tedavisi için istanbula taşınmam gerektiği ve tedavisinde babanın bulunma zorunlulugu oldugum için tazminatlı çıkış talep edebiliyormuyum? çalışma süresi 15 ay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Alper Bey
      Öncelikle ALLAH'tan sizlere kolaylıklar , kardeşimize de acil şifalar diliyorum.
      Tazminatlı çıkış talep edebilirsiniz demeyi çok isterdim ama malesef diyemiyorum.Çünkü iş Kanunu’na göre işçinin , evladının sağlık problemleri nedeniyle işten ayrılması, tazminatlı olarak ayrılma hakkını doğurmuyor.Yani bundan dolayı tazminat alamazsınız.

      İş kanunu sadece bu tür durumda olan ( oda sadece annelere ) erken emeklilik hakkı veriyor.

      Aslında bulunduğunuz yerdeki , çalışma müdürlüğüne gidip, bu sorunuzu oraya da sorabilirsiniz.Ama cevabın değişeceğini zannetmiyorum.
      Tekrardan hayırlısını diliyorum.

      Sil
    2. 3 yıldr markette calısmaktaym sıgortan gırıs cıkıs yapılıyo bu neden den tazmınat alabırmıym ...

      Sil
  79. merhaba levent bey benm su anda calıstıgm yerde 09. 2011 aydan berı calısmaktaym son aylarda sureklı br baskı var tazmınat vermemek ıcın sureklı bır belgelere ımza attırılıyo...fazla saat calıstırılıp bunlar mesai yazılmıyo son 5 ayda sıgortan 4 kere gırıs cıkıs yapılmıs yıllık ızınlerımız verılmıyo.. bn tazmıntımı alıp ıkmak ıstıyrm sımdıden tesekkurler.......

    YanıtlaSil
  80. 6 yıllık işçiyim bileğimde sinir sıkışması sebebiyle doktor rapor verdi seni daha kolay bir işe versinler yoksa çık dedi çıkşımı verin dedim sen çık dediler ben çıkarsam tazminatımı alabilirmiyim ne gibi bir yol izleyebilirim ...saygılar teşekkürler derya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Derya Hanım
      Bu gün yayınladığım bir yazım ile , sorunuza cevap vermeye çalıştım.
      http://www.leventerkoc.com/2014/05/saglik-sebebi-ile-isten-ayrilma_30.html
      Saygılar

      Sil
  81. Levent bey merhaba, Türkiye de 1000 e yakin çalışanı ve 20 ye yakin şubesi olan bir isyerinde çalışıyorum. Orta düzey yönetici olduğumdan dolayı. MEsai ücreti odenmiyor. Haftanın 6 günü çalışmamıza rağmen pazar günleri de ise çağırıyorlar toplantı,vs. Geçen pazar da ise çağırdılar ve planlı bir programın olduğundan gelemeyeceğini belirttim. Ertesi gün şube müdürü benden yazılı savunma talep etti ve beni sirketin disiplin kuruluna sevketti. Öncelikle 7 yıllık çalışan biri olarak tek taraflı fesih hakkımı kullanıp tazminatı i alabilir miyim. Bundan 9 ay öncesine kadar mesai almaktaydım simdi ise şube yönetiminde sin diyerek mesai vermiyorlar.giriş ve cikislarda kart başlıyorum. Her ayin maaş bordrosu mevcut ispat edebilirim. Bizden istenen savunmanın ve müdürün imzasının olduğu belgenin de bir kopyasını aldim. Tazminatımı alarak ayrılmak istediğimi bıldırdim tazminat vermeyeceklerini hakkini mahkeme yoluyla ara deyip kestirip attılar.mesai ucreti alamadigimi ve pazar günü işe gelmedik diye mobing, baskı vb nedenleri belirtip isten ayrılsam tazminat alabilir miyim. Saygılar.

    YanıtlaSil
  82. merhaba erkoç bey ben 2 yıldır özel bir şirkette çalışmaktayım personel müdürünün şahsıma küfürlü bir şekilde iş çıkmamı istedi bende işten çıkışımı verdim işyerine nası bir dilekce yazmam lazım

    YanıtlaSil
  83. Merhaba levent bey ben 2 yildir ozel bi bankanin engelli kadrosunda calismaktayim dogum nedeniyle isten cikmak zorundayim engelli kadrosunda oldugum icin herhngi bir tazminat almaya hak kazaniyormuyum tesekkurler

    YanıtlaSil
  84. Merheba lewent bey ben uc bucuk yildiir ozel bir sirkette calisiyorum 8ay once dogum yaptim ve isime geri dondum bebgim alti aylikken suanda bakici sikintimiz ar ve isten ayrilmak iztiyorum tzaminatim icin nasil bir yol izlemem gerekiyor bilgileriniz icin esekurler

    YanıtlaSil
  85. merhaba levent bey yaklaşık 4 yıldır özel sektörde çalışıyorum
    işyerindeki davranış biçimi ve resmi tatilde çalıştırılıp ücret ödenmemesi olduğu için işten kendi isteğimle ayrılmak istiyorum tazminat hakkına sahip olabilirmiyim belirtmek gerekirse sezonluk bir yerde yaz kış olarak çalışıyorum
    cevaplarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  86. Merhaba 3 yildir fabrikada calismaktayim maaş anlaşmazligindan istifa ettim elden de maaş almaktayiz ve kayitlari şahitlerin var dava acsam tazminat alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  87. merhabalar levent bey. ismim selma 2.5 senedir çalıştığım işyerinden bugun ayrılmış bulunuyorum. Çıkış sebebim ise ödemek zorunda olmadığım bir ödemeyi kabul etmememdir. bu konuda daha fazla baskıya dayanamayarak işten ayrılmak zorunda kaldım. sizce kıdem tazminatı alabilirmiyim ?

    YanıtlaSil
  88. merhaba Erkoç bey emziren bayanım ben 10,5 saat çalışıyorum tazminatlı ayrılabilirmiyim vardiya çizelgesinin fotoğrafları var bu bir kanıt sayılırmı seda

    YanıtlaSil
  89. mayıs 2014 işe girdim 08.07.2014 sigortam başladı ve hala devam etmekte ben yıllık iznimi kullanmak istiyorum patronum vermiyor bu nedenle ben işte cıkmak zorunda kalıyorum tazminat alırmıyım acaba?

    YanıtlaSil
  90. 3 senedir calistigim is yerimden ikamet degisikligi dolayisiyla yanliz baska bir sehre tasiniyorum bundan dokayi kidem tazminatimi alabilme dururmjm varmi varsa ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  91. 3 senedir calistigim is yerimden ikamet degisikligi dolayisiyla yanliz baska bir sehre tasiniyorum bundan dokayi kidem tazminatimi alabilme dururmjm varmi varsa ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  92. Merhaba.
    Yaklaşık 2.5 yıldır özel bir şirkette işçi olarak çalışmaktayım.
    En son yaptığımız 1 yıllık sözleşme bitmek üzere.
    Yeni sözleşmeyi imzalamasam yani kendi isteğimle işten ayrılsam kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir miyim acaba?
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  93. Merhaba ,
    Ben 2 yıldır özel sektörde çalışıyorum üniversiteye hazırlık için dershaneye gideceğim bu yüzden işten çıkmak zorundayım dershane de kayıt sözleşmesi var ssk ya başvurup tazminatımı alabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Maalesef tazminat alma hakkınız bulunmuyor.
      Saygılar


      Sil
  94. merhaba 18.10.2011 de bir isyerinde calismaya basladim dort senelik univ yeni bitirdim ve askere gitmek istoyorum ben is cikisimi 18.10.2014 tarihinde vermek istiyorum bir senelik izin hakki daha alabilmk ve ucretini alabilmek icin acaba is yeri bnde ihbar tazminati alir mi.. ve cikisimi verdikten sonra is yeri tazminatimi ne kadar surede vermek zorundadir

    YanıtlaSil
  95. Merhaba Levent Bey,
    Ben Nermin. 5 yıldır aynı iş yerinde çalışmaktayım. Geçen sene iş veren yeni bir sözleşme kağıdı getirdi, fakat ben içindeki maddeleri beğenmediğim için sözleşmeyi imzalamadım. Sözleşmeyi imzalamadığım içinde iş yerinde kişisel baskı görmekteyim. Örneğin; bir elemana 100 lira zam veriliyorsa bana 20 lira veriliyor. Maaşım git gide asgari ücrete yaklaştı. Bu durumda ne yapmalıyım? İş sözleşmemi hangi durumda fesh edebilirim? Tazminatımı hangi şekilde alabilirim?

    YanıtlaSil
  96. Ben işten kendim ayrıldım sgk bana tazminat alabilir raporu verdi ama iş veren sen kendin cıktın vermem dedi kit mahkemeye ver al dedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Öncelikle , iş yerinden ayrılmadan , SGK'dan aldığınız kıdem tazminatı alabilir yazısını , işverenenize vererek , kıdem tazminatınızı talep ettiğinizi bildirmeniz gerekiyordu.
      Ama sanırım bundan önce , işvereninize giderek kendiniz ayrılmak istediğinizi belirtip bu dilekçeyi en başta sunmadınız. Neyse yine de her şey bitmiş değil. Bağlı bulunduğunuz bölgedeki , çalışma müdürlüğü'ne giderek destek bilgi alabilirsiniz.

      Sil
  97. Levent bey 2 senedir özel bir sirkette çalışıyorum ve üniversite kazandığım için işi bırakmak zorundayim bana tazminat hakki doğarmi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Maalesef tazminat alma hakkınız bulunmuyor.
      Saygılar

      Sil
  98. merhaba
    yaklaşık 1 aydır haftalık izinlerimi kullanamıyorum sürekli mesai yapmak zorunda kalıyoruz fakat haftalık izin paramızı maaşta yatıracaklarını söylediler işten ayrılsam tazminat alabilir miyim?

    YanıtlaSil
  99. Merhaba Erkoç bey...
    6.343 toplam çalışma sürem avar 31.10.1989 da iş girişim oldu , 2003 den beri aynı iş yerinde çalışıyorum primim doldu kendi isteğim ile iş yerinden ayrılmak istiyorum kıdem tazminatımı alabilirmiyim?

    YanıtlaSil
  100. Merhaba erkoc bey
    1 bucuk yildir ozel sektorde calısıyorum ikinxi bebegime hamileyim bu sebepten dolayi isten ayrildigimda kidem tazminati alabilir miyim ve bu tazminati is yeri odedikten sonra devletten yada baska bi yerden geri aliyorlar mi yoksa direk kendilerimi veriyor

    YanıtlaSil
  101. slm ben 15 aydır bir fabrikada çalışmaktayım müdürüm başkalarının çıkardığı tartışma sonucu bana bağırdı bende buna karşılık patronlarıma şikayette bulundum hemen ardından senelik izine çıkarıldım senelik izinden geri dönüşüm tarihini kağıtta başka söylemle farklı olduğu için işe başladığım gün bana işe gelmedin habersiz diyerek ihtar yazdılar savunma yazdım fakat ilk defa başıma geldiği için ayrı bir dosyaya yazdırdılar ben bunu bilmiyordum savunmamın patronların eline geçtiğinden emin değilm . izinden önce mutfakta çalışıyordum izin dönüşü çalıştığım bölümü değiştirdiler . ve piskolojik baskı görüyorum çıkmak istiyorum tazminatımı alıp çıkarmıyorlar daha öncesindede bir kaç arkadaşıma buna benzerini yaptılar ve kendileri işi bırakmak zorunda kaldılar.ben kendim çıkmak istiyorum fakat tazminatımı da almak istiyorum ayrıca iş yerinde bana iş güvenliği adında verdikleri ayakkabı sonucu ayağım rahatsız şuan çalışmakta zorlanıyorum doktorlardan bir rapor alamıyorum ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  102. Merhaba levent bey, Bu yol %50 burslu olarak özel bir üniversite kazandım. Calistigim şirkette 8-9 yildir emeğin var. Acaba şirket benim bursumu ödeyip masraf olarak gosterebilir mi

    YanıtlaSil
  103. merhaba levent bey;
    ben döndü özel bir şirkette 3 yıldır çalışıyorum. bebeğim oldu doğum iznim bittikten sonra çalışmaya tekrar başladım fakat bebeğime bakacak kimse olmadığı için işten çıkmak zorundayım tazminat alabilirmiyim.

    YanıtlaSil
  104. Merhaba
    22 aydir cagri merkezinde calisiyorum yogunluk bedeni ile ve yurt disina cikip dil egitimi almak istiyorum bnden operasyonumuzda 360 kisi calisiyordu anlasmali cikislarla 160 kisiye kadar dusurduler ve bir anda anlasmali cikislar durduruldu dediler ve kimseyi cikarmadilar hala herkes anlasmali cikis olmasini bekliyor bn 4 aydir cikislar olur diye bekliyorum ama olmuyor cikmak istiyorsaniz sadece istifa edersiniz o zamn bir seyde alamzsiniz dediler sizce digerlerine verilen hakki talep etme hakkimiz varmi yada baska turlu nasil anlasmali taZminatimizi alarak cikabiliriz tsk

    YanıtlaSil
  105. Merhaba ben 2009 senesinin başından bu yana özel bir işyerinde çalışıyorum 12 kasım 2013 de doğum iznine ayrıldim devamında da 6 aylık ücretsiz iznime devam ettim 12 eylülde ise başlamam gerekiyor kendim ayrılırsam tazminat alamicam sanırım fakat beni aynı şehirde bulunan merkez binamiza göndermek istiyorlar iş sözleşmemizde işveren istediği yere yollama hakkına sahip olduğuna dair bir madde vardı şu an bulunduğum şubeye tek araçla 1 saat gibi bir sürede gidiyorum öbür tarafa 2 araçla gidicem ve süre de uzayacak bu sebepden dolayı istifa etsem tazminatimi alabilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  106. Merhaba, eşim öğretmen ben de özel sektörde çalışıyorum. Eşimin tayini çıktı, iş yerinde ayrılmak durumunda kaldım. Bu durumda her hangi bir hakkım oluyor mu? Yok diye biliyorum ama yeni bir kanun çıkmış ve bu durumda bize hak doğmuş dediler. Biraz araştırdım ama bulamadım, sizin bilginiz dahilinde mi?

    YanıtlaSil
  107. merhaba eşim 2003 ten bu tarihe kadar bir firmada çalışıyor.geçenlerde bir tartışma çıkmış eşim orada müdürdü patronu demiş bundan sonra sende temizlik işlerini yapcaksın eşimde çıkmayı düşünüyor neyapa biliriz tazminatımız için iş yerinide 5 aya kapatmayı düşünüyorlarmış neyapmamızı önerirsiniz teşekkürler..

    YanıtlaSil
  108. Merhabalar; 1983 doğumluyum ,1997 mesleki eğitim kayıdından ssk nomum var 2011 de ssk primim yatmaya başladı, Şu andaki iş yerimde 8 yıldır çalışıyorum ve genel toplam primim 3800 dir , kendi iş yerimi açmak için tazminatımı alarak ayrılmak istiyorum , Hangi yolları izleyerek ayrılabilirim ?

    YanıtlaSil
  109. Merhaba, bir yapıdenetim firmasında 12 ayı aşkın süredir çalışmaktaydım ancak maaşım geciktirilmeye başladı ve şu ana kadar toplamda 12 maaş alacağıma 7 maaş kadar alabildim. Bu yüzden noterden ihbarname gönderdim sözleşmeyi feshettiğimi ve 10 gün içinde alacaklarımın hesaplanıp ödenmemesi durumunda mahkemeye başvuracağımı bildirdim. Ancak 7 gün geçmesine rağmen iş yerinden çıkışım yapılmadı işe gitmiyorum zaten. Bu durumda iş çıkışım konusunda ne yapabilirim ve mahkemeye başvurduğumda kıdem tazminatı, ihbar tazminatı vs alabilir miyim. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  110. Merhabalar öncelikle yarımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
    firmada yaklaşık olarak 2 senedir çalışmaktayım. işe girdiğimde sigortamı 3 ay geç başlattılar. ve maaşlarımızı sürekli geç alıyoruz 2 ayda bir maaş alıyoruz. ücretsiz mesaide kaldık bu söylediklerimin hepsini kanıtlayacak belgelerimde şahitlerimde var. maaşlarımızı asgariden gösteriyorlar fakat 2 bin tl maaş alıyoruyoruz. firmadan aldığım maaş yazısıda var ayrıca elimde. firma daha önce sgk dan da vergi dairesinde de ceza yemiş ve çıkan elemanların çoğu şikayette bulunmuştur. halen davakarı devam etmektedir. işten çıkmak istesem dava açabilir miyim açsamda kazanma şansım tahminen ne kadardır. yardımlarınız için teşekkür ederim tekrardan

    YanıtlaSil
  111. Merhaba ben 5 yıldır özel sektörde bi fabrikada çalışıyorum ise başladığımda hiçbir hastalığın yoktu yaklaşık 1 senedir vitiligo denilen hastalığa yakalandım doktora gittim şinirden stresten oluyor dedi ben is yerinde çok sinir çok stres yapıyorum bide belim arıyordu doktor bel fıtığı teşhisi koydu şimdi ben bu iş yerinden cikmak istiyorum haklarimi bırakmak istemiyorum tazminatımi alirmiyim cevabınız için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  112. merhabalar anlaşmalı isten ayrılma dilekçemde bana kıdem ve ihbarım ödenmesi sartlı ile işten ayrılıyorum ibaresi bulunmakta ve iş yeri sahibinin bunu paraflaması var. Ancak kendisi kıdem ve ihbarı ödemiyor. Konu ile ilgili olarak yapılabilecek birşey var mı ?

    YanıtlaSil
  113. Merhaba fabrika uzerinden ciraklik egitim aliorum askerligim geldi in den dolayi ayrilacam tazminat alabilirmiyi.m acaba

    YanıtlaSil
  114. Merhaba 14 aylık evliyim eşimin çalışmasını istemiyorum tazminat alabilirmi

    YanıtlaSil
  115. Merhaba, ben 2003 yılı ekim ayından itibaren aynı iş yerimde çalışıyorum, 12. yılıma girdi ve ilk işim olduğundan 15 yıllık sigortalılık sürem yok fakat 3600 günden fazla aynı yerde pirimim var. Anladığım kadarı ile 3600 pirim günü ve 15 yıllık sigortalılık ikisi olmalı. Bunun büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyorum.
    Sorularım;
    1- Benim kıdem tazminatı alma durumum varmı (Aynı iş yerinde 3600 pirim gününü tamamlamam vs. gibi bir neden olamazmı)
    2- 10 yıl aynı iş yerinde çalışan 15 yıllık sigortası olmasa bile 3600 pirim gününü aynı iş yerinde tamamlayanlar için bir düzenleme yapılması gündemde veya planlamada varmı? Takip ettiğiniz için soruyorum

    YanıtlaSil
  116. Merhaba özel bir sirkette magaza müdürlügü yapiyorum 10 yildir isten ayrilmak istiyorum fakat 2009 yilinda bir sayim yapildi buna istinaden cikan stok envanterine imza atip teslim aldim yanliz magazamin adresi degisti 2012 de suanda buevrakla sayim farkini benden alirlarmi kendimi nasil koruyabilirim ( magazada hirsiz yakaladim bununla alakali 1 adet goruntu var elimde benim goremediklerimde olmustur ) bilginizi benimle paylasmaniz dilegiyle tesekkurler

    YanıtlaSil
  117. Merhaba ben bi iş yerinde 8 ama sigortalı 6 aydır çalışmaktayım ve 4 aylık hamileyim istyerim beni sebep göstermeden işten çıkardı tazminat talep etme hakkım var mı ve olanakları nelerdir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kolay gelsin
      ben bir markette çalışmaktayım ve bizim 2 ayda bir sayımlarımız oluyor sayım günü sabah 9dan gece 03:00 e kadar sayım yapıyoruz bunu sebep gösterek istifa etsem tazminat alabilir miyim?

      Sil
  118. kolay gelsin
    ben bir markette çalışmaktayım ve bizim 2 ayda bir sayımlarımız oluyor sayım günü sabah 9dan gece 03:00 e kadar sayım yapıyoruz bunu sebep gösterek istifa etsem tazminat alabilir miyim?

    YanıtlaSil
  119. merhaba 38 yaşındayım 18 yıl 4110 gün sigotalık sürecim var kendi isteğimle işten ayrılabilirmiyim

    YanıtlaSil
  120. merhaba ben yusuf sbarro adlı pizzacıda çalışıyorum 656 günlük çalışma sürem var bu zaman içerisinde sadece 1 kere kıdem aldım bi üste çıkamıyorum bana bahaneler bularak red ediyorlar ayrıca 10/10/2014 ve 24/10/2014 zamanında izinli gösterildim fakat çalıştım 2 günlük izin alma hakkım var halen alamıyorum bana personel yok diye bahane ederek 2 günlük iznimide vermiyorlar işten çıkıp tazminat alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  121. Mrb ben ceren 4.5 senedir bi market de calisiyorum bnm calisdigim subeden Bi baska subeye gondermek istiyolar ama ben istemiyorum bi baska subede calismak ne yapman gerekiyor yardimci olurmusuz suan calisdigim subede kalmk istiyorum.yorumlarsanz sevinirim tsk...

    YanıtlaSil
  122. Merhaba 4 senedir ayni sirkette calisiyorum belfitigi oldugum icin isi birakmak İstiyorum tazminat alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  123. suankı calıstıgım bölumde fazlaca agırlık iş yükü oldugunden saglık sorunları yasamaya basladım ve bır heyet raporu aldım belfıtımn olduguna dair.bunu calıstıgm yerdekı ınsan kaynakaları mudurune verdım ve bölüm degısıklıgı ıstedım daha rahat bı bölumde calısabılmem için. ancak benı restrant bölümüne vermeyı uygun bulmuslarkı ordada iş yükü var +4 -18 soguk hava depoları mevcut ve orasıda benm saglımı olumsuz yonde etkıleyecektır.oyuzden bana tebliğ edılen bölum değişiklıgı tutanagını ımzalamadım ve oranın bana uygun olmadıgını dusunuyorum.bunun ıcın tekrar bı bölum degışklıgı ısteyebılırmıyım işten cıkmak ıstemıyorum cunku iş yerınde daha rahat calaısabılecegım uygun bölümler mevcut.neyapmalıyım teşekkurler

    YanıtlaSil
  124. Merhaba 7 yıl önce bir kargo şirketinden kendi istegimle ayrıldım ayrılma gerekçem fazla çalışıyordum sabah 8 akşam 8 ve eleman eksikliğinden çok yorucuydu işten ayrılırken o zamanki mudur bir kâğıtlara imza attırdı kendi isteğiyle ayriliyor diye o zamanlar bilmiyordum bu sebeplerden dolayıiişten ayrılıp tazminat hakkı sahibi olduğumuzu yeni öğrendim acaba bu tazminat hakkım durumu eski is arkadaşlarım şahit de olurlar hayırlı geceler

    YanıtlaSil
  125. Merhabalar işyerinden anlaşmalı olarak işten çıkacağım.buna istinaden 15 gün önceden soyledim son 4 günüm kaldı fakat bana istifa adlı bir yazı yazmamı istiyorlar.yemek parami kıdemimi alabilmem icin ben nasıl bir yazı yazmam gerekiyor. Alcaklarimi alabilmek için ??

    YanıtlaSil
  126. Merhabalar ben ferdi 5 seneden beri satis elemani olarak çalışıyorum bir magzada 13 saat çalışıyorum pazar günü iznim yok 3 ayda bir izin kullanıyorum oda ücretsiz izin cikmak istiyorum tazminat ala bilirmiyim birde işsizlik maaşı ala bilirmiyim nasil alinacagini bilmiyorum verirlermi onuda bilmiyorum yardimci ola bilirmisiniz bana rica etsem simdiden teşekkür ler

    YanıtlaSil
  127. Merhaba be 11yıldır bi firmada çalışıyorum benim sikortam aldıgım maaşdan ödenmiyor asgari üçretten òdeniyor ben bu konudan dolayı dava açıp tazminat alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  128. merhaba. ben 6 yıl önce kendi isteğimle işten ayrıldım. 7 sene aralıksız çalıştım ozaman tazminat alamassın dediler. şimdi ki kanunlara göre tazminat alabilirmiyim yoksa zaman aşımı olabilirmi.

    YanıtlaSil
  129. Merhaba ben kurumsal bir şirkette 4 yıldır çalışıyorum. onumuzdeki ay başka bir firmada çalışmak üzere isten ayrılacağıM. İçerde kalan 23 gün yıllık ücretli izin hakkım var. Bunun tazmini ile birlikte işten ayrılmak için nasıl bir istifa dilekçesi hazırlamam gerekir ve ihbar sürem ne kadardir ? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  130. mrb bn 3 yıldır fabrikada çalışıyorum vardıyalı günde 8 saat araba kullanıyorum 2 haftada bir izin hakkım var görev tazminatıyla ilğili yeterli bilgim olmadığı için sze sralım dedim ben hala işime dewam ederken görev tazminatım çalıştığım fabrikada birikmektemidir. görev tazminatını işveren mi veriyor.çalışma saatim kurallar iş kurallarına uyuyormu?

    YanıtlaSil
  131. Merhaba..ben 21gun ozel bir isyerinde calistim.ama ayrilmak zorunda kaldim.21gun boyunca sigortam islemedi biliorum.fakat 21gunluk paramida cikarken vermediler.benim 21gunluk 08.30-18.30olan pzt-cmt arasi olan calismisligimi alma imkanim varmidr.09.03.2015-01.04.2015 arasi olmk suretyle..cevabinizi bekliyorum tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  132. Merhaba; ben özürlü kadrodayım 02.06.2003 ilk sigorta işe başlmamıştım. Son şirketimiz 27.04.2005 'e işe başlamıştım. Buay sonunda 10 senelik olacak Sigorta Prim Toplamı 4195 gün engelli kadroyu olduğunu bu nedenle kendim işten ayrılmak istiyordum da kıdem tazminatı alabiliyor muyum? Cevabınızı bekliyorum Tşkler...

    YanıtlaSil
  133. merhaba ben suan calistigim yerde 5.ayimi doldurdum ama sigortami 2 aydir baslattilar .su durumda isveren beni isten cikartsa herhangi bir hak iddaa edebiliyormuyum ??

    YanıtlaSil
  134. Merhaba; ben özürlü kadrodayım 02.06.2003 ilk sigorta işe başlmamıştım. Son şirketimiz 27.04.2005 'e işe başlamıştım. Buay sonunda 10 senelik olacak Sigorta Prim Toplamı 4195 gün engelli kadroyu olduğunu bu nedenle kendim işten ayrılmak istiyordum da kıdem tazminatı alabiliyor muyum? Cevabınızı bekliyorum Tşkler...

    YanıtlaSil
  135. babam iş kasası gecirdi tazminat alabilirmi yaklaşık 1 yıldır aynı yerde çalışıyor yardımcı olursanız sevinirim saygılar

    YanıtlaSil
  136. Merhaba ben kurumsal bir sektörde çalışıyorum şuan İstanbul da çalışıyorum ailem Antalya ya taşınalım diyor bende firmamdan Antalya şubesinde yer istedim ama şuan haber çıkmadı eğer oradaki şubede yer çıkmazsa ben ne yapabilirim.Genelde prosedürleri izliyorum ama yer sağlanamazsa beni işten çıkarma gibi bir imkan olabilirmi 4 yıldır bu firmada çalışıyorum kıdem tazminatı ve hakedişlerimin yanmasını istemiyorum okadar sizce ne yapmalıyım???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Levent bey sizden ufak bir bilgi alsam yeter anlıyorumki bayağı yoğunsunuz ama benim haricimde bayağı bir kişi sizden cevap bekliyor :) saygılarımla.

      Sil
  137. Kolay gelsin
    6 yıldır bir firmada işçi olarak çalışıyorum. Son birkaç yıldır bel fıtığı ve 3 aydır şeker (tip1) hastasıyım. Bu sağlık sebepleriyle işten çıkıp tazminatımı alabilirmiyim?

    YanıtlaSil
  138. Merhaba ben özel bir sektörde ogg olarak çalışıyorum eşimle aynı yerde çalışıyoruz 4 yıldır fakat boşanmaya karar verdim beni rahatsız ediyor is verene istifa dilekçesi nasıl vermem gerekiyor. Tazminat alirmiyim

    YanıtlaSil
  139. ben 2004 ten buyana yani 11 yıldır burda çalışıyorum ben bugün tokat yiyerek işyerinden ayrıl dım 2000 tl maaş alıyordum kıdem tazminatı alabilirmiyim ve ne kadar alırım saygılar

    YanıtlaSil
  140. Merhaba
    Ben 2.5 yıldız özel sektör fakat kurumsallaşmış bir şirkette çalışmaktayım . Şirket yöneticisi trafından sinkaflı bir olaya mağruz kaldım 4 kişi şahidim var . İş çıkışımda kıdem ve ihbar taZminatımı alabilir miyim ?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  141. merhaba ben 7 seneden beri özel şirkette calışmaktayım calıştıgımtaş ocagı cok tozu oldugu icin 2sene önce astım buronşit oldum ve işten ayrılmakistediyimi işverene söyledim odaistifanıver gitdiyor tazminat vermiyor ayrıyattan yaşlı annem babamvar evde yüzede 90 özürlü onlara bakacagım desem tazminatımı alabilirmiyim bilenler bilgilendirirmi

    YanıtlaSil
  142. merhaba ben 7 seneden beri özel şirkette calışmaktayım calıştıgımtaş ocagı cok tozu oldugu icin 2sene önce astım buronşit oldum ve işten ayrılmakistediyimi işverene söyledim odaistifanıver gitdiyor tazminat vermiyor ayrıyattan yaşlı annem babamvar evde yüzede 90 özürlü onlara bakacagım desem tazminatımı alabilirmiyim bilenler bilgilendirirmi

    YanıtlaSil
  143. Merhaba ben 14şubat 2013den bu yana bı şirkette tezgahtarlık yapıyorum günde 12saat çalışıyorum ama asgarî Ücret gösterılıyo varısler oluşmaya başladı işten nasıl ayrılırsam tazmınat alabilirim bılgılendırırsenız sevınırim

    YanıtlaSil
  144. Merhaba,12 yıllik çalıştığım özel sektörde ikinci doğumdan sonra calisamayacagimi iş yerine bildirdim ancak kendin istifa et deniliyor Suan yıllık izinlerimi kullanıyorum doğum vs izinlerimi kullandım oğlum 5 aylık.ihbar ve kıdem gibi tüm haklarimi almak istiyorum ama 3600 umu kullanmadan . Doğum yapan annelerin bu durumlardaki hakları nelerdir ayrıca sirketim başka bir şirket ile birleşme yaptı bu ay yeni firmaya gececekmisiz tüm haklarımız ile ilk bahsettigim konudan bişey çıkmazsa birleşmeden sonra yeni şirkete gecmeme tüm haklarimi alarak ayrılmam mümkün olur mu şirket bize seçim hakkı sunmak zorunda midir vu durumda ihbar kıdem de alabiliyormuyuz

    YanıtlaSil
  145. 8 yıldır calıştıgım ozel sektorde 8 yıl boyunca sabah 8:30 aksam 18:30 ve cumartesi gunu sabah 8 den oglen 13:00 kadar normal gun yıllık ıznımın 4 senesini kullandım diger 4 yılı vermedi normalde 8 saat calışmamız gerekırken 10 saat calıştık ve cumarteside oglene kadar fazla calıştık 2014 yılı sonu toplantı yaptı ve dediki anomin şirketinde limitet sırketıne gececez dedi ve bize imza attırdı son 1 aydır bize baskı uyguladı usta basıyla tartıştık ve ben iş bıraktım ben şimdi mahkemeye versem tazminat ala bilirmiyim

    YanıtlaSil
  146. Merhaba,
    Ben Bursa'da 3 yildir ozel bir firmada calisiyorum suanda aldigim maas 1450 tl kira parasi dogalgaz elektrik su ve mutfak giderleriyle birlikte borclu bile cikiyorum.Benim iki ay sonra dugunum var Mustafakemalpasa'da kendime ayni maasla bir is buldum ve oradaki yasam daha ucuz.Evlenip rahat bir gecim saglayabilmek icin ilceye tasinmaliyim fakat bu durumu patrona nasil izah ederim nasil bir dilekce olusturabilirim tazminatimi alabilme durumum varmi? Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim saygilarimla

    YanıtlaSil
  147. Merhaba ben 7 yıldır bir özel bir bankada çalışıyorum. 2.5 yaşında çocuğum %40 engelli ve halen arastiryorlar hastalığını bakacak da kimse yok bundan dolayı işten ayrılacağım ancak tazminat vermeyiz dediler hiç bir hakkım yok mu

    YanıtlaSil
  148. Merhaba ben 20 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum çalıştığım firma başka patronlara fason anlaşması yaptı fakat firmam çıkışımı vermiyor tazminatını nasıl alabilirim

    YanıtlaSil
  149. merheba
    01.01.1990 yılında girdiğim işimden 21.08.2006 da istifa ettim.kıdem ve ihbar tazminatı alabilirmiyim.
    yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  150. Merhaba 4 bucuk yıldır engelli kadrosundan çalıştığım is yerinden artan saglik sorunlarım ve son zamanda çıkan bel fıtıgından ayrıca yoğun is temposundan dolayı kendimi ve saglik durumunu toparlayamiyorum isten tazminat ile çıkış alabilirmiyin ve bunun için nasıl bir yok izlemeliyim

    YanıtlaSil
  151. Merhabalar benim sorum şu iki üst üste yıllık iznimi vermeyen bir iş yerinden bunu sebep göstererek ayrılırsam kıdem tazminatımı alabilirmiyim?

    YanıtlaSil
  152. özel sekörde yaklaşık 5.5 yıldır çalışıyorum maasım 2.400 lıra fakat asgarı ücretten yatırıyorlar ve günde 11 saat çalıştırıyorlar cay ve yemek paydosumuz yok ve resmı tatıl gunlerınde ızın vermıyorlar ve mesaıde vermıyorlar bu sebeplerle ısten ayrılırsam kıdem tazmınatı alabılırmıyım b konuda nasıl bır yol ızlemem gerek yardımcı olursanız sevınırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. merhaba ben 19.05.2015 te ise basladim.10.09.2015 de istifa dilekcemi yazdim ve bölge müdürümün bana 15 gün mecburi calismam gerektiğini söylemesi beni biraz sinirlendirdi.15 GÜN calismadigim taktirde bi işlem başlatabilir mi?

      Sil
  153. Ben 01.04.1992 yılında ise başladım.  Hiç aralıksız 19.08.2015 tarihine kadar çalıştım.  Bu tarihte patronum vefat etti. İş akdimiz fesih oldu.
    Ben bu geçen 23 yılda izin kullanmadim ve mesaiye kaldığım günlerin parasini almadım.
    Sonuç olarak isverenimin varisleri kabul etmiyor. Ben geriye dönük 23 yıllık izin param, mesai ücretim ve ihbar ücretini varisleri mahkemeye vererek hakkımı alabilirmiyim. Ayrıca mahkemelik durumunda benimle aynı  İşyerinde çalışan  arkadaşlarım bana şahit olabilir.
    Ben mahkeme yolu ile bu 23 yıllık tüm haklarımi alabilirmiyim.
    Çok teşekkür ederim cevaplarsaniz.

     

    YanıtlaSil
  154. Merhabalar iki bucuk yildir calistigim sirketten ihbar tazminatimi ödeyerek kendi istegim ile ayrilirum is verenin benden kıdem tazminatini almak gibi bi hakki varmi

    YanıtlaSil
  155. Merhabalar iki bucuk yildir calistigim sirketten ihbar tazminatimi ödeyerek kendi istegim ile ayrilirum is verenin benden kıdem tazminatini almak gibi bi hakki varmi

    YanıtlaSil
  156. Levent Bey merhaba,

    Bir işyerinde yaklaşık 3 senedir Hukuk Müşaviri asistanı olarak çalışıyorum. Çalıştığım döneme ait piskolojim bozulduğu için tam teşekküllü devlet hastanesinden sağlık raporu aldım. Sağlık raporumda özür oranı %45 engelli kadrosunda hafif işlerde çalışabilir ibaresi geçiyor. İş yerindeki görevim gereği çok stresli ortamda çalışıyorum, işyerinden ayrılmak istiyorum. Ayrıldığım takdirde kıdem tazminatı alma hakkım bulunuyor mu?

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  157. Merhabalar Levent Bey.
    9 yıldır özel sektörde çalışıyorum. Isim ağır ve cok tehlikeli sınıfında yoğun iş temposunu çalıştım yıllarca. Yıllık izinlerini bu seneye kadar kullanamadik. Daha sonra bana 10 günlük yıllık izin kullandırdilar. Tekrar ise başladım ve başka bir şehire göreve gittim,çalışma esnasında santiyede kalp krizi geçirdim. 4 Anjiyografi ve 2 stent takıldı. 40 gün rapor verildi. Is hekimi istegi ile heyet raporu aldım ve klas ll EF %60 durum bildirir raporu verildi. Iş yeri bu süre içerisinde bana 30 +20 toplam 50 gün yıllık izin verdi. ( Benim rahatsızlığımi bahane edip yıllık izin haklari mi kullandırılar, başka yıllık izin hakkım olmadığını söylediler. ) izin sürem bitmeden 2 gün öncesinde beni arayip bayram süresince 24 saat geçerli olmak üzere hiç eve gelmeden fabrikada bekçiler yapmam istendi. Bana verilen raporda gece mesaisi ve çalışması yasaktır heyet raporu olduğunu belirttim. Bana bir şey olmaz 4 - 5 gün idare et dediler. Kabul etmedim telefonu kapattım.Daha sonra tekrar aradılar birsey olmaz 4-5 gün idare et dediler bende kabul etmiyorum benim durumum ve hastalığı belli gerekirse işi bırakırım dedim,tamam sen bilirsin dediler o zaman geliyorum dedim ve gittim. Patronu bana raporu bizim önümüze getirip durma senin hastalığını biliyoruz, aklımıza sen geldin ne olur sanki bayram süresince orada bekçiler yap dedi. Bende kalp hastası olduğumu evde dahi geceleri rahatsızlandıgimi sürekli ilaç kullandığımı belirttim. Bana evde ölmüşsün veya fabrikada ölmüşsün ne fark eder dedi. Bu durumda bende ayrılmak istediğimi belirttim,rahatsızlığımdan dolayı benim bu şirkette yapabileceğim bir işin olmadığını söyledim. patronum da bu durumda istifa etmem gerektiğini bana 6 ay boyunca 1.500 tl kendi insiyatifinde yardimci olacağını söyledi. Bu durumda beni mecburi istifa dilekçesi yazdirip IBRANAME imzalattı ve hiç bir ücret ödemeden, birde kriz esnasında en yakın hastaneye beni ulaştırdiklari için ( hastaneye ulaştığınızda benim kalp 9 saniye süre ile durduğu belirtilmiştir ) taburcu esnasında bütün masraflari ben kendi cebimde karşılamak zorunda kaldım, 2.nci anjiyo ve stent operasyonunda da hastane masrafı benim maaşımdan ödediler. Bana bu ödemeleri iade etmediler. Maaşımiz asgari ücret üzerinden bankaya kalanı elden veriliyor. Şimdi benim hakları nelerdir ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. 9 yılda benim yıllık izin hakkım 60 gunmudur benim rahatsızlığım bahanesiyle bana yıllık izinlerimi bir çırpıda kullndirabilirler mi.benim sağlıktan dolayi bu isyerinden ayrılmak sebebi ile bütün yasal hakları nelerdir ne yapmamı önerirsiniz. Hastalığımın sebebi aşırı yorgunluk,stres,ve bu strese bağlı olarak sigara kullanmadan dolayi meydana gelen ömür boyu kalp rahatsızlığım dir. Sizden bana cevap vermenizi rica ediyorum saygilarimla.

    YanıtlaSil
  158. Merhabalar Levent Bey.
    9 yıldır özel sektörde çalışıyorum. Isim ağır ve cok tehlikeli sınıfında yoğun iş temposunu çalıştım yıllarca. Yıllık izinlerini bu seneye kadar kullanamadik. Daha sonra bana 10 günlük yıllık izin kullandırdilar. Tekrar ise başladım ve başka bir şehire göreve gittim,çalışma esnasında santiyede kalp krizi geçirdim. 4 Anjiyografi ve 2 stent takıldı. 40 gün rapor verildi. Is hekimi istegi ile heyet raporu aldım ve klas ll EF %60 durum bildirir raporu verildi. Iş yeri bu süre içerisinde bana 30 +20 toplam 50 gün yıllık izin verdi. ( Benim rahatsızlığımi bahane edip yıllık izin haklari mi kullandırılar, başka yıllık izin hakkım olmadığını söylediler. ) izin sürem bitmeden 2 gün öncesinde beni arayip bayram süresince 24 saat geçerli olmak üzere hiç eve gelmeden fabrikada bekçiler yapmam istendi. Bana verilen raporda gece mesaisi ve çalışması yasaktır heyet raporu olduğunu belirttim. Bana bir şey olmaz 4 - 5 gün idare et dediler. Kabul etmedim telefonu kapattım.Daha sonra tekrar aradılar birsey olmaz 4-5 gün idare et dediler bende kabul etmiyorum benim durumum ve hastalığı belli gerekirse işi bırakırım dedim,tamam sen bilirsin dediler o zaman geliyorum dedim ve gittim. Patronu bana raporu bizim önümüze getirip durma senin hastalığını biliyoruz, aklımıza sen geldin ne olur sanki bayram süresince orada bekçiler yap dedi. Bende kalp hastası olduğumu evde dahi geceleri rahatsızlandıgimi sürekli ilaç kullandığımı belirttim. Bana evde ölmüşsün veya fabrikada ölmüşsün ne fark eder dedi. Bu durumda bende ayrılmak istediğimi belirttim,rahatsızlığımdan dolayı benim bu şirkette yapabileceğim bir işin olmadığını söyledim. patronum da bu durumda istifa etmem gerektiğini bana 6 ay boyunca 1.500 tl kendi insiyatifinde yardimci olacağını söyledi. Bu durumda beni mecburi istifa dilekçesi yazdirip IBRANAME imzalattı ve hiç bir ücret ödemeden, birde kriz esnasında en yakın hastaneye beni ulaştırdiklari için ( hastaneye ulaştığınızda benim kalp 9 saniye süre ile durduğu belirtilmiştir ) taburcu esnasında bütün masraflari ben kendi cebimde karşılamak zorunda kaldım, 2.nci anjiyo ve stent operasyonunda da hastane masrafı benim maaşımdan ödediler. Bana bu ödemeleri iade etmediler. Maaşımiz asgari ücret üzerinden bankaya kalanı elden veriliyor. Şimdi benim hakları nelerdir ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. 9 yılda benim yıllık izin hakkım 60 gunmudur benim rahatsızlığım bahanesiyle bana yıllık izinlerimi bir çırpıda kullndirabilirler mi.benim sağlıktan dolayi bu isyerinden ayrılmak sebebi ile bütün yasal hakları nelerdir ne yapmamı önerirsiniz. Hastalığımın sebebi aşırı yorgunluk,stres,ve bu strese bağlı olarak sigara kullanmadan dolayi meydana gelen ömür boyu kalp rahatsızlığım dir. Sizden bana cevap vermenizi rica ediyorum saygilarimla.

    YanıtlaSil
  159. Merhaba ben 1 yıl 1 ay oldu iş yerimde çalisali . Bu hafta kendi isteğim le ayrılıyorum herhangi bir hakkım varmı onu öğrenebilir miyim.Şimdiden iyi çalışmalar dilerim...

    YanıtlaSil
  160. Merhaba ben 3 yildir markette calisiyorum artik işten cikmak istiyorum suan süt iznim var 7 bucuk saaten fazla calisiyorum ve süt iznini son 4 aydir 1 saat olarak kullandirdilar ayrica imza cizelgemizi bölge sorumlumuz normal calismisiz gibi doldurup imzalatiyor nasil ispatlayabilirim böyle olunca ve cocugumun dogum gününe 2 gün kaldi ciksam tazminat alabilir miyim

    YanıtlaSil
  161. Merhaba ben 3 yildir markette calisiyorum artik işten cikmak istiyorum suan süt iznim var 7 bucuk saaten fazla calisiyorum ve süt iznini son 4 aydir 1 saat olarak kullandirdilar ayrica imza cizelgemizi bölge sorumlumuz normal calismisiz gibi doldurup imzalatiyor nasil ispatlayabilirim böyle olunca ve cocugumun dogum gününe 2 gün kaldi ciksam tazminat alabilir miyim

    YanıtlaSil
  162. merhaba iyi günler 2007 de özel bir şirkette işe başladım 2015 10.cu ayında işten çıkmak istiyorum ama bana çalışma belgesi ver miyor ayın onunda alacagım maas ı mı 16 sında aldım 8 yıldır hic yıllık izin vermedi birde sigortamı arada inşaat ta gösteriyor inşaatta çaılştırıyor tazminatımı vermiyor imzalı kagıtistiyor alacagım olmadıgına dair yıllık prim i mi de vermiyor ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  163. merhabalar ben 4 sene 8 ay tekstil fabrikasında çalışmaktaydım ancak ailevi sebeplerden dolayı tazminatımı istedim ve ayrılmak istideğimi belirttim rica ettim personel şefimizden mümkün değil dedi.benim içeride yıllık ücretli izinim var dı kullanılmayan 2 yıllık onu talep ettim verdiler izinimi ama izin parasını vermediler bir işveren işçinin izin parasını ödemek zorunda mı?(ben çalışıyor gözüküyorum ücretli izin de maaşımı alıyordum bunun haricin de izin parası diye bir kanun yönetmelik var mı?)bu konu hakkın da bilgilendirmenizi önemle rica ederim. saygılarımla.

    YanıtlaSil
  164. Merhaba, on yıldır çalıştığım yerden kendi istegim ile ayrılıyorum ve 3600 is günüm mevcut. Tazminat isteme hakkım var mıdır?

    YanıtlaSil
  165. Merhabalar ben 2,5 yıldır aynı şirkette çalışıyorum 3000 prim günün var bu 2,5 yılda hiç senelik izne çıkmadım hatta çıkarılmasın kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirmişim ve bunun için ne yapmam gerekli

    YanıtlaSil
  166. Merhabalar ben 2,5 yıldır aynı şirkette çalışıyorum 3000 prim günün var bu 2,5 yılda hiç senelik izne çıkmadım hatta çıkarılmasın kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirmişim ve bunun için ne yapmam gerekli

    YanıtlaSil
  167. Mrb ben 5 senedir özel bir şirkette taşeron adına çalışıyorum ve çalıştığım yer taşeron şirketle olan sözleşmesi bitti başka bir şirketle anlaştılar benimde yeni şirkete geçmemiştir istiyorlar ve ben geçmek istemiyorum diyipte işten ayrılsam tazminat ala bilirmiyim

    YanıtlaSil
  168. mehaba ben 7 yıldır özel sektörde bi şirkette çalışıyorum ve kamu ya geçiş yapıcam tazminatımı nasıl alırım şirket 1 e 1 mesai ödüyor sigortayı maaş üzerinden yatırmıyor ihaleli iş olduğundan aylık ortalama 100 saat mesai yaptırıyorlar artı işyeri ortamında havanlandırma yok yasak olduğu halde asit yaptırıyorlar demirçelik sektörü cvplarsanız sevinirim sağolun

    YanıtlaSil
  169. Ben ozel bir sirkette 4 yila yakin calisiyorum isverenim beni isten kulaklikla muzik dinliyorum diye isime son verdi ama cikisimi yoneticiye hakaret olarak yapmislar muhasebexi bana patrona kufretmisson dedi ama kufur filan olmaditazminatimi alamazmiyim sayilarimla

    YanıtlaSil
  170. Merhaba ben hasan bildin 4.5 yıldır çalışıyorum ama özel sektör olduğundan aldığımız para sgk üzerinden ödenmiyo ve doğru düzgün izne cikamiyoz işten çıksam tazminat alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  171. Merhaba ben hasan bildin 4.5 yıldır çalışıyorum ama özel sektör olduğundan aldığımız para sgk üzerinden ödenmiyo ve doğru düzgün izne cikamiyoz işten çıksam tazminat alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  172. Merhaba, ben yaklaşık 5 yıldır küçük çapta bir iş yerinde çalışıyorum (10 kişinin altında çalışanın olduğu) Ayrılmak istiyorum huzurlu olmadığım için, (burada huzurumu kaçıran biri var ve beni 5 ay önce tehdit de etmişti) ama tazminatımı da almak istiyorum. Maaşım düzgün yatmıyor bankaya, yani hiç düzenli değil. Bazen 300, bazen 1000 ellerine ne geçerse.. zaten sgk da tam da görünmüyor. Bir kısmını da elden alıyorum ama sigortada görünen miktar kadarının bankaya yatmadığı da oluyor yani banka hareketlerimde hiçbir düzen yok. Tazminat alma şansım nedir?

    YanıtlaSil
  173. Mrb. Hocam 2 yildr özel sektorde calisyom ve saglik srunundan cikarsam 6 hafta onceden haber vermem lazim mi

    YanıtlaSil
  174. Merhaba levent bey 7 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum.. günde 13 saat resmi tatiller bayramlar da dahil çalıştırılıyoruz ve ücreti ödenmiyor kömür , aile yardımı gibi hiç bir ek ücret ödenmiyor ayrılırsam tazminat alabilirmiyim ve bunun prosüdürü nedir yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  175. Merhaba levent bey 7 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum.. günde 13 saat resmi tatiller bayramlar da dahil çalıştırılıyoruz ve ücreti ödenmiyor kömür , aile yardımı gibi hiç bir ek ücret ödenmiyor ayrılırsam tazminat alabilirmiyim ve bunun prosüdürü nedir yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil