TAVSİYE ETTİĞİM KONULAR

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
  • Bursa Gezi Rehberi

    Evliyaları , Türbeleri,Külliyeleri,Hanları,Yüzyıllık Evleri,Tarihi Kapalı çarşısı,Teleferiği,Tarihi Camileri, Mimari Yapıları,600 Yıllık Çınarları, Tarihi Çarşılı Irgandı Köprüsü,Tarihi Evleri,Kaplıcaları,Çinisi, İpeği,Havlusu,Kestane Şekeri,İskender Kebabı, ,Mudanya’sı,Trilye’si,Cumalıkızık’ı,Misi’si ve Uludağ’ı ile Bursa’yı ziyaret etmeniz için bir çok neden bulunmaktadır.

  • Çanakkale Şehitliği ve Gelibolu Gezi Rehberi

    Güzel Türkiye’mizin hemen her yerinde gezilecek,görülecek ve ibret alınacak nice harika beldeler var. Atalarımızın , bu vatana hizmetlerini anlamaya çalışmak elbette ki biz torunları için çok önemlidir.Bu vatan topraklarında , bu gün özgürce yaşamamızı onlara borçluyuz. Geçmişimizi ve büyüklerimizi anlamamızı sağlayacak en önemli yerlerden biri de Çanakkale Şehitliğidir.

  • Küsmek

    Yine sıkıntılı bir gece, yine evin içinde sessizlik. Ali yalnız başına evin içinde dolaşmaya başladı. Önce biricik kızının odasına girdi. Yerde ki oyuncaklarına baktı. Yatağının üzerindeki yastığını alıp kokladı.Kızının kokusunu içine çekti.Daha sonra,oturma odasına geçti ve koltuğa oturup düşünmeye başladı. Eşi ile yaşadığı kaçıncı kırgınlık kaçıncı küslüktü. Artık bu küs kalmaları haftalarca sürebiliyordu. Aynı evin içinde iki yabancı gibiydiler.

  • Bu Çocukların Suçu Ne?

    Ahmet henüz 8 yaşın da idi.O akşam Annesi ve kız kardeşi ile birlikte yemeklerini erkenden yediler.Babası yine bu akşamda onlarla birlikte yemekte yoktu.Ahmet Annesine sorduğunda,her zamanki cevabı almıştı’’ Gelir yavrum iştedir.İşleri uzadı herhalde.Hadi sen yemeğini bitir ve doğru ödevinin başına git’’.Ahmet yemekten sonra odasına çekilip ödevlerini yapmaya koyuldu.Bitirince de hemen pijamalarını giyip yattı.

  • Güler Yüz Tatlı Dil

    Güler yüz ve tatli dilli olan insanlar , çevresine ışık ve güzellik saçarken,asık suratlı karşısındakine ufacık gülümsemeyi , selamlaşmayı bile çok gören insanların ise çevresine karanlık ve olumsuzluk yaydığına her zaman inanmışımdır.

  • Maddi Borçlardan Kurtulmanın Yolları

    İş ve özel hayatımız da;iş bitirici , objektif , bilgi düzeyi yüksek, istekli, iletişimi kuvvetli insan olalım ama ne olur bunlardan daha fazla doğrucu ve dürüst bir insan olmaya gayret edelim,aradığımız elemanlarda da ahlaki yetkinliğe diğerlerinden daha çok önem verelim. Benim çalışanım hem işini iyi bilen, mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları en iyi biçimde yerine getiren ama bunlardan daha fazla ahlaki donanımı yüksek, doğruluğa dürüstlüğe önem veren bir çalışan olmalı.

2 Kasım 2014 Pazar

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN TEMİZLİKÇİ, GÜNDELİKÇİ, BAKICI, YEMEKÇİ, ÇOCUK BAKICISINI SİGORTALI YAPMAK ZORUNLUMUDUR? NASIL SİGORTALI YAPILIR? | 2 yorum:






Çalıştığım iş yerinde bir büyüğümüz , eve bakıcı olarak bir bayan aldıklarını , bu bayanın nasıl sigortalı yapılacağını sorunca ,bu konuyu diğer yazılarımda da yaptığım gibi soru cevap şeklinde sizlerle paylaşmak istedim.

1 – Ev de çalıştırılan temizlikçi, bakıcı, dadı, yemekçi , çocuk bakıcısını sigortalı yaptırmak zorunlumudur?
Evet. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda bildirildiği üzere, her türlü ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalı sayılmaktadır. Bu hizmetlileri çalıştıran işverenlerinde muhakkak sigortaya bildirimleri yapmak zorundadır.

2 – Düğün,bayram veya doğum günü gibi günler öncesinde eve temizliğe bayan alıyorum. Onuda sigortalı yapmak zorundamıyım?

Burada işin belirli periyotlarda da olsa,sürekli yapılması önemlidir.Örneğin,haftada 1 veya 15 günde bir temizliğe gelen,ya da hafta içi her gün çocuk bakmaya gelenler muhakkak sigortalı yapılmalıdır.

Ancak bu hizmetler , belirli periyotlar da değil de arada bir yapılıyorsa, örneğin yaklaşan düğün öncesi eve cam,duvar silmeye bir bayan alınması gibi durumlarda sigortalı yapmak zorunlu değildir.

3 – Ev de çalıştırılan temizlikçi,bakıcı,dadı,çocuk bakıcısı vb. sigortaya bildirimleri nasıl yapılacak? 

a) - Sosyal Güvenlik Kurumu'na(SGK) bizzat başvuru yapılıp,iş yeri dosyası açılara,sicil numarası ve e-bildirge İnternet şifresi alınmalı.
Öncelikle ev hizmetinde birini çalıştıran kişi,bağlı olduğu ildeki en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'ne yada Sosyal Güvenlik Merkezine giderek , iş yeri dosyası açtıracak ve iş yeri sicil numarası alacak.Bu hizmetlileri çalıştırılacak yer ev olsa dahi,Sosyal güvenlik kurumu açısından bu hizmetlilerin çalıştığı yerler iş yeri sayılır.
İş yeri dosyası açıldıktan sonra SGK size bir e-bildirge şifresi verecek.Bu şifre ile bundan sonraki tüm bildirimleri SGK'ya elektronik ortamda yapacaksınız.


b) - İş yeri dosyası açtırıp,e-bildirge İnternet şifresi aldıktan sonra , çalıştırılacak kişinin işe giriş bildirgesi yine İnternet üzerinden verilmeli.

Bu işlem için aşağıdaki linki tıklayın
https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap


SGK tarafından size verilen e-bildirge kullanıcı girişi bilgilerini aşağıdaki şekilde doldurup girişe basın.



Girişe bastıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza gelecek.Burada Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi kısmını tıklayalım.


Sigortalı işe giriş bildirgesi kısmını tıkladıktan sonra,aşağıdaki ekranda çalıştırılacak kişinin uyruğunu ve kimlik numarasını girelim. 



Aşağıdaki ekranda işe giriş tarihi(4.maddedeki açıklamalarıma dikkat edin lütfen),  sigortalı kodu ve diğer kısımları dolduralım.İleri tuşuna basalım. İşe giriş bildirgemizi SGK'ya iletmiş durumdayız.

4 – Ev de çalıştırılan temizlikçi,bakıcı,dadı,çocuk bakıcısı vb. için, işe giriş bildirgesini hangi tarih aralığında  sigortaya bildirmeliyiz? 

5510 sayılı yasaya göre, ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlayan iş yerlerinde,sigortalı işe giriş bildirgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna en geç ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde verilmesi gerekmektedir. 
Yani evimize işveren olarak ilk defa bir bakıcıyı 01.10.2014 tarihinden itibaren çalışmaya başlatmış isek,bu çalışanın işe giriş bildirgesini SGK’ya elektronik ortamda 31.10.2014 tarihine kadar vermeliyiz.
Dikkat : Bu bakıcı bayan alımından ve bildiriminden sonra , birde 05 Kasımda haftada 3 gün gelecek bir temizlikçi başlatacak isek artık bu SGK ya bildireceğimiz 2.çalışan olacağı için , onun bildirimini çalışmaya başlamadan bir gün önce yani 04 kasımda yapmalıyız.

5 - Ev de çalıştırılan temizlikçi,bakıcı,dadı,çocuk bakıcısı vb. sigortaya işe giriş bildirgesini verdik.Peki bundan sonra ne yapmalıyız?


Çalışanımızın işe giriş bildirgesini sigortaya verdikten sonra şimdi sırada,Sigortalı aylık prim ve hizmet tahakkukunun yapılması var.
Bunun için aşağıdaki linki tıklıyoruz.Kullanıcı adımızı , sistem şifremizi,iş yeri şifremizi ve güvenlik anahtarı kısmını dolduruyoruz
https://ebildirge.sgk.gov.tr/WPEB/amp/loginldap

Sonra gelen ekrandan , Aylık prim ve hizmet belgesi işlemleri kısmını tıklıyoruz.


Gelen ekrandan,Aylık prim ve hizmet belgesi girişi(asıl) kısmını tıklıyoruz.



Bir çalışanımızı 10.ayda işe başlatmış ve SGK'ya bildirmiş isek aşağıdaki şekilde ekran gelecek.2014-10 dönemini seçiyoruz. Belge Türü : 01 Tüm sigorta kolları olacak. Kanun: 05510 sayılı kanun olmalı.Daha sonra devamı tıklayalım.



Devam kısmını tıklayınca aşağıdaki ekran gelecek,buraya çalışacak kişinin TC numarasını,adı ve soyadını,çalışma gününü,ücreti girip Ekle diyoruz.Daha sonra onay ekranına geç kısmını tıklıyoruz.

Gelen ekranda , Tahakkuk fişi görüntüle adımını tıklıyoruz.Eğer bir şeyi yanlış yaptığımızı düşünüyorsak , düzeltme yap kısmını tıklayabiliriz.



Tahakkuk fişi görüntüleye bastığımızda , aşağıdaki ekran gelecek.Bu ekranda bildirdiğimiz kişi sayısı , gün sayısı , çalışan 30 gün asgari ücretten çalışacak ise Şu andaki asgari ücret tutarını(prime esas kazanç tutarı kısmında) ve SGK'ya ödememiz gereken net tutar bilgisini görüyoruz.


Ve tahakkuk fişi onayla kısmını tıklıyoruz.

Bu işlemden sonrada artık barkodlu olarak bir tahakkuk fişi oluşmuş olacak.


6 - Ev de çalıştırılan temizlikçi,bakıcı,dadı,çocuk bakıcısını sigortaya tahakkukunun ve ödemesinin yapılma süresi nedir?



Her ay, izleyen ayın 23. Gününe kadar, yukarıda anlattığımız şekilde çalışan kişinin  internet üzerinden aylık prim ve hizmet bildirge tahakkukunun yapılması gerekiyor.

Ödemesi de ayın son günü akşamına kadar yapılır. Ayın son günü hafta sonu veya resmi tatillere rastlıyor ise bir sonraki iş günü yapılır.

Örneğin. 01 Ekimde işe başlattığımız ve sgk'ya bildirdiğimiz bir çalışanın tahakkukunu 23 Kasım akşamına kadar ; tahakkukta çıkan net tutarın ödemesini de 30 Kasım akşamına kadar(tahakkuk belgesi ile bizzat Ziraat bankasına giderek) yapmalıyız. Ziraat bankası yetkilileri ile görüşerek daha sonraki ödemeleri, internet bankacılığı üzerinden yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Ama yine de bankacı arkadaşlara sormanızda yarar var.


7 - Ev de çalıştırılan temizlikçi,bakıcı,dadı,çocuk bakıcısını sigortaya kaç gün üzerinden bildirilmeli? 


Ev hizmetlerinde çalışan bir kişiyi , illaki 30 gün yani tam süreli bildirme zorunluluğu yoktur. Haftada 2 gün temizliğe gelen bir kişiyi ayda 8 gün üzerinden sigortalı gösterebiliriz. O zaman SGK internet sitesinden gireceğimiz matrah : (Aylık asgari ücret / 30 gün) X çalışılan aylık gün sayısı olmalıdır. Yani (Ekim 2014 asgari ücret 1.134 TL / 30 gün) X çalışılan gün 8 = 302,4 TL olarak matrah girmeliyiz.

8 -  Ev hizmetlerinde çalıştırdığımız kişileri , SGK’ya bildirmez isek ne olur ?


Şunu özellikle belirtmeliyim ki  bu konuda, SGK çok yaygın denetimler yapıyor. SGK’dan iş yeri sicil numarası alınmayarak çalışanı sigortalı göstermemeniz idari para cezası bir hayli yük halini alabiliyor. Üstelik bu cezalar kaç ay sigortalı bildirilmeden çalıştırılmış ise o kadar misli ile hatta faizi ile  alınabiliyor. Oysa sigortalı olarak bildirsek, bu cezaların yanında çok düşük bir maliyet ile ve kanunlara uyarak işlemi tamamlayabiliriz.

İşte cezalara örnek : Gazetelerden okuduklarımı sizin ile paylaşayım:
Göktürk'te oturan K.L. denetimle ilgili şu bilgileri verdi:"Öğlen saatinde evimize aralarında SGK uzmanları ve polislerin bulunduğu 6 kişi gelmiş.2 aydır çocuğuma bakan yabancı uyruklu kadını sorguya almışlar.Ardından da çocuğumu komşuya bırakıp,onu Göktürk Polis Karakolu'na götürmüşler.3 gün orada kaldı. Çalışma izni ve sigortası yoktu.Bana da 16 bin TL ceza kesildi.Yasalardan haberimiz yoktu."
Kemerburgaz'daki denetimlerden 150 bin TL'ye kadar ceza kesilen evler de var. Konuyu yargıya taşıdığını ifade eden işadamı, "2 yıldır evimizde yemek yapmaya gelen bir hanım vardı. Polisler 'Bu evde mi çalışıyorsunuz' diye sormuş. O da yemek yapmaya geldiğini söylemiş. Bu beyanı esas kabul eden SGK bana 110 bin TL ceza kesti" dedi.


9-Ev  hizmetinde çalışan ama kesinlikle sigortalı olmak istemeyenler olabiliyormu?

Maalesef Sosyal güvenlik kanunundaki açıklar nedeni ile olabiliyor.Örneğin:Kocasından boşanmış veya kocası ölen ssk'lı babasından maaş alan bir bayan ,bu maaş kesileceği için,çalıştığı evin sahibinin sigortalı yapmasını istemiyor.

Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım faydalı olabilmişimdir.





En kültürlü kişi, kendini en çok sayıda insanın yerine koyabilendir.”


Jane Adams



2 yorum:

  1. Bloglar Yarışıyor ile siz de blogunuzla kazanmaya aday olun, promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı düzenliyoruz. Siz de başvurun kazanan olun, farklı kategorilerde çok sayıda site ödüller için yarışıyor. Detaylı bilgiyi websitemizden öğrenebilirsiniz.
    İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler!


    Web: http://www.bloglaryarisiyor.net
    Mail: iletisim@bloglaryarisiyor.net
    Tel: +90212 330 9707




    YanıtlaSil
  2. BENDEN YENİ EK-10 VE BUNU GÖNDERMEDİĞİM İÇİN EK9 BELGESİ İSTEDİ. ÜSTELİK CEZASIDA VARMIŞ. NAPACAZ BAKALIM. YANİ EVDE ÇALIŞAN VARSA ÖNCE SGK İLE SÖZLEŞİN SONRA SKK LI YAPIN

    YanıtlaSil