TAVSİYE ETTİĞİM KONULAR

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
  • Bursa Gezi Rehberi

    Evliyaları , Türbeleri,Külliyeleri,Hanları,Yüzyıllık Evleri,Tarihi Kapalı çarşısı,Teleferiği,Tarihi Camileri, Mimari Yapıları,600 Yıllık Çınarları, Tarihi Çarşılı Irgandı Köprüsü,Tarihi Evleri,Kaplıcaları,Çinisi, İpeği,Havlusu,Kestane Şekeri,İskender Kebabı, ,Mudanya’sı,Trilye’si,Cumalıkızık’ı,Misi’si ve Uludağ’ı ile Bursa’yı ziyaret etmeniz için bir çok neden bulunmaktadır.

  • Çanakkale Şehitliği ve Gelibolu Gezi Rehberi

    Güzel Türkiye’mizin hemen her yerinde gezilecek,görülecek ve ibret alınacak nice harika beldeler var. Atalarımızın , bu vatana hizmetlerini anlamaya çalışmak elbette ki biz torunları için çok önemlidir.Bu vatan topraklarında , bu gün özgürce yaşamamızı onlara borçluyuz. Geçmişimizi ve büyüklerimizi anlamamızı sağlayacak en önemli yerlerden biri de Çanakkale Şehitliğidir.

  • Küsmek

    Yine sıkıntılı bir gece, yine evin içinde sessizlik. Ali yalnız başına evin içinde dolaşmaya başladı. Önce biricik kızının odasına girdi. Yerde ki oyuncaklarına baktı. Yatağının üzerindeki yastığını alıp kokladı.Kızının kokusunu içine çekti.Daha sonra,oturma odasına geçti ve koltuğa oturup düşünmeye başladı. Eşi ile yaşadığı kaçıncı kırgınlık kaçıncı küslüktü. Artık bu küs kalmaları haftalarca sürebiliyordu. Aynı evin içinde iki yabancı gibiydiler.

  • Bu Çocukların Suçu Ne?

    Ahmet henüz 8 yaşın da idi.O akşam Annesi ve kız kardeşi ile birlikte yemeklerini erkenden yediler.Babası yine bu akşamda onlarla birlikte yemekte yoktu.Ahmet Annesine sorduğunda,her zamanki cevabı almıştı’’ Gelir yavrum iştedir.İşleri uzadı herhalde.Hadi sen yemeğini bitir ve doğru ödevinin başına git’’.Ahmet yemekten sonra odasına çekilip ödevlerini yapmaya koyuldu.Bitirince de hemen pijamalarını giyip yattı.

  • Güler Yüz Tatlı Dil

    Güler yüz ve tatli dilli olan insanlar , çevresine ışık ve güzellik saçarken,asık suratlı karşısındakine ufacık gülümsemeyi , selamlaşmayı bile çok gören insanların ise çevresine karanlık ve olumsuzluk yaydığına her zaman inanmışımdır.

  • Maddi Borçlardan Kurtulmanın Yolları

    İş ve özel hayatımız da;iş bitirici , objektif , bilgi düzeyi yüksek, istekli, iletişimi kuvvetli insan olalım ama ne olur bunlardan daha fazla doğrucu ve dürüst bir insan olmaya gayret edelim,aradığımız elemanlarda da ahlaki yetkinliğe diğerlerinden daha çok önem verelim. Benim çalışanım hem işini iyi bilen, mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları en iyi biçimde yerine getiren ama bunlardan daha fazla ahlaki donanımı yüksek, doğruluğa dürüstlüğe önem veren bir çalışan olmalı.

1 Aralık 2012 Cumartesi

İŞ YAŞAMINDA DÜRÜSTLÜK | 12 yorum:




İŞ YAŞAMINDA DÜRÜSTLÜK

Geçtiğimiz gün  kariyer ve terfi sistemi ile ilgili bilgi veren bir sunuma katıldım.
Sunumu yapan insan kaynakları yöneticisi ,soru cevaplar ile sunumu yürütürken , sorduğu sorulardan birine katılımcıların verdiği yanıt beni hayrete düşürdü ve bu yazıyı yazmaya yöneltti.
Soru şu idi :
Diyelim ki sizler hepiniz yönetici pozisyonundasınız ve kendi biriminize bir kısım şefi seçeceksiniz.Bu kısım şefinde hangi özelliklerin olmasını istersiniz?

Bu soruya gelen cevaplar şu şekilde oldu : Bilgi düzeyi,iş bitirici ve takipçi olması,kriz yönetim becerisi,istekli olması,iletişimi kuvvetli olması,yabancı dil seviyesi,objektif olması,transversal çalışması ve de dürüst olması.
Buraya kadar tamam.Sizde ne var burada hayrete düşecek diyorsunuz değil mi? Devam edeyim.
Katılımcılar, bir kısım şefinde olması gereken özellikleri sıraladıktan sonra, sunumu yöneten insan kaynakları yöneticisi bu sefer şöyle bir soru yöneltti.
Şimdi de bu özelliklere öncelik sırası vermenizi istiyorum.Yani aradığınız bu özelliklerin içinde hangisinin en çok olmasını istiyorsanız 10.Bu özellik çok fazla olmasa da olur dediğinize 5 vs gibi bu özellikleri 1’den 10’a kadar derecelendirin lütfen dedi.

Yukarıda sayılan özellikler derecelendirildi ve çoğunluk kararı tahtaya yazıldı.
İş takipçilik ve bitiricilik: 9 
Objektiflik: 9 
Bilgi düzeyi: 8 
Kriz yönetim becerisi: 8  
İletişim: 8  
İstek: 7 
Yönetim becerisi: 7  
Yabancı dil düzeyi: 7 
ve geldik dürüstlüğün derecelendirmesine.
Dürüstlüğe sıra geldiğinde ben hemen tabii ki 10 diye atıldım.Çünkü benim için dürüstlük olmazsa olmaz bir kriterdi.
Ama işte beni hayrete düşüren ve bu yazıyı yazmaya yönelten konu da burada patlak verdi.Katılımcılar benim gibi düşünmüyorlardı.Onlara göre bir kısım şefinin çok dürüst olmasına gerek yoktu.Sonuçta iş yeri bize dürüstlüğümüzün parasını vermiyor,yaptığımız işin parasını veriyordu.
Zaten yukarıdaki derecelendirmeye de bakarsanız.Katılımcıların ; iş bitiriciliğe,objektifliğe,bilgi düzeyine,kriz yönetim becerisine hatta iletişime , dürüstlükten daha çok önem verdiklerini görmektesiniz.

Ne yazık ki , iş hayatındaki  bir çok çalışan,en büyük itibarın,en büyük kredinin dürüstlük olduğu bilincine bir türlü varmak istemiyor.

İş bitiriciliğe , dürüstlükten daha çok önem veren arkadaşım size soruyorum.Ne malum bu iş bitirici çalışanın bir gün sizin de işinizi bitirmeyeceği?
Doğruluk ve dürüstlükten ziyade , iş bitiriciliği ile övünen bir insanın hedefi kısadır.Bir an önce sonuca yani paraya,mevkiye ulaşmaya çalışır.Ahlaki gereklere çok önem vermez. Maalesef bu yolla da kendisini,ailesini ve aynı halka içinde bulunan insanları çürütür.
Aslında dürüstlük ve doğruluk ilkesine ne yazık ki, toplum olarak önem vermiyoruz.Müslüman bir millet olarak bu konuda batıya örnek olmamız gerekir.Çünkü mensup olduğumuz din,ticaretin her aşamasında dürüstlüğü şart koşmaktadır.En küçük bir hileye,en küçük bir haksız kazanca bile izin vermemektedir.Ama maalesef para hırsı,mevki hırsı gözümüzü,gönlümüzü o kadar çok köreltmiş ki.

BENCE:
Sevgili dostlar ben iş hayatında çalışanın elbette ki mesleki yetkinliğe sahip olması gerektiğine ama en başta çalışanın ahlaki yetkinliğe sahip olması gerektiğine inan bir insanım.

İş ve özel hayatımız da;iş bitirici , objektif , bilgi düzeyi yüksek, istekli, iletişimi kuvvetli insan olalım ama ne olur bunlardan daha fazla doğrucu ve dürüst bir insan olmaya gayret edelim,aradığımız elemanlarda da ahlaki yetkinliğe diğerlerinden daha çok önem verelim.
Benim çalışanım hem işini iyi bilen, mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları en iyi biçimde yerine getiren ama bunlardan daha fazla ahlaki donanımı yüksek, doğruluğa dürüstlüğe önem veren  bir çalışan olmalı.

Şunu hiç bir zaman unutmayalım ki
"Bu dünyada bırakacağımız en büyük miras dürüstlüktür"

Dürüstlüğü aranan 9 kriterin içinde, en sonlara atan arkadaşlara Mahatma GHANDİ'nin şu güzel sözünü hatırlatmak isterim.

Söylediklerinize dikkat edin
düşüncelere dönüşür...
Düşüncelerinize dikkat edin
duygularınıza dönüşür...
Duygularınıza dikkat edin
davranışlarınıza dönüşür...
Davranışlarınıza dikkat edin
alışkanlıklarınıza dönüşür...
Alışkanlıklarınıza dikkat edin
değerlerinize dönüşür...
Değerlerinize dikkat edin
karakterinize dönüşür...
Karakterinize dikkat edin
kaderinize dönüşür...

PEKİ SİZİN DOĞRUNUZ HANGİSİ?
Konunun başında bahsettiğim sunuma siz de katılmış olsa idiniz , Dürüstlük doğruluk ilkesini hangi sıraya alırdınız?
En başa mı?
Yoksa
Diğer aranan özelliklerin arkasına mı? Neden?
Aşağıdaki yorum bölümünde düşüncelerinizi bildirirseniz memnun olurum.

Selam ve Muhabbetle

 YORUMLARINIZI DÜŞÜNCELERİNİZİ GÖNDERMENİZ BENİ ÇOK MOTİVE EDİYOR
1 - Aşağıdaki Yorum Gönder adımında ;Yorumumuzu yazıp, Profil Seçi tıklıyoruz.  2 - Profil Seç'te Adı/Url kısmına gelip adımızı veya rumuzumuzu yazıyoruz ve varsa web adresimizi yazıyoruz(yoksa boş bırakıyoruz) ve Yayınla diyoruz.
3 - Adımızı yazmak istemiyorsak;Profil Seç kısmından Anonim'i tıklayıp,Yayınla diyoruz.



                                                 

                                                


12 yorum:

  1. Merhaba Sevgili Levent Erkoç.Yazınızı dikkatlice okudum maalesef günümüzde değerler o kadar çok değişti ki Ondan üzenler ve üzülenler olduk toplumca.Oysa her birey üzerine düşeni hakkıyla yapsa insanlar her alanda her konumda DÜRÜST olsalar.Bugün halimiz bu olmazdı .Güzel paylaşımınız için çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. İlk başta bende hayrete düştüm.Bende dürüstlüğe on puan verirdim ki dürüstlüğümden her yerde kaybetmeme rağmen.Ama insanlar dürüst olmaya önem vermiyor.Hatta ne kadar dürüstlükten uzak olursan o kadar kazanırmışsın gibi davranıyorlar.Dürüst olmamız için para vermiyorlarmış.Dürüst olmazsam kazandığım para içime sinmezki.Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Vişnap
    Sevgili bir kum tanesi
    Hoşgeldiniz.

    Yaşamımım her anında,her döneminde dürüstlüğü ilke edindim.Çünkü Zarif oğlu Erkoç bu ilke ile yetiştirildi.Ailem bana, bu en güzel mirası bıraktı.Bende de çocuklarıma kalacak.

    Bu arada yazılarım ile konuyu hep canlı tutarak , unutulmaya ve gerilere atılmaya başlanan doğruluk,dürüstlük,ahlaki değerler konusunu en başa çıkartmaları için çevremi uyandırmaya çalışıyorum.
    Selam ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Levent,

    Değerler konusu çok önemli olmakla beraber, kişiye özeldir. Her birey bir diğerinden farklı olduğu için, senin için önemli olan bir değer bir başkası için önemli olmayabilir. Bugün sistem gereği herkes birbiri ile yarış içinde ve bu yarışta önde bitirmek için her şey, her yol mübah.

    Buna kuşaklar arası farklılıklarıda eklemek lazım.. biz X kuşağının hayata bakış Y'den farklı ...

    Cok kısaca objektif yorum getirmek istedim.
    selamlar

    YanıtlaSil
  5. Merhaba @Anonim
    Hoş geldiniz
    Yarışı önde bitirmek için ahlaki değerlerimden ödün vermem gerekiyorsa,olmaz olsun öyle birincilik,öyle terfi,öyle para.

    Dürüstlüğü arkalara atan yeni kuşak evlenecek çocukları olacak.Yazık ki bu bozuk düzen anne babadan cocuklara halka halka devam edecek.İşte bu sürecin önünü kesebilmek ve ahlaki değerlerin,her şeyden daha önemli olduğunu vurgulayabilmek için elimden geleni yapıyorum.
    Selam ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
  6. Hayat, acılarla doludur, bunu kabullenmek gerekir; hayatta tek dileğim akıllı ve dürüst olmaktır, bu özelliklere sahip olamamaktan korkuyorum.

    İnsanları yasa ve ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlış yapmayacaklar, ancak
    şeref ve utanma duygularına da sahip olmayacaklardır. İnsanları erdemle ve ahlak
    kuralları ile yönetirseniz, o zaman onlar hem utanma duygusuna sahip olacaklar,
    hem de doğruyu yapmaya çalışacaklardır."
    Konfüçyüs


    YanıtlaSil
  7. Merhaba sevgili Levent Erkoç sizi merak ettim epeydir göremiyorum bloğunuzda yazılarınızı,umarım siz ve de aileniz iyidir.Ters giden herhangi bir durum olmasın sağlığınız yerinde olsun.Size eşinize selamLAarımı yolluyorum .

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Vişnap
    Şu mesajın ile beni öyle memnun ettin ki sana çok teşekkür ediyorum.Çok şükür bir terslik yok.
    Yıl sonu nedeni ile,işlerimin yoğunluğundan , bloğumdaki yazılarıma bir süredir ara verdim.
    Şu anda iş yerimde masama gömülmüş çalışırken,senin o güzel mesajın mail kutuma düştü.ALLAH Razı olsun senden moralimi yükselttin.Çok teşekkür ediyorum.
    He heyyyyt savulun işler ben geliyorumm.Yiyeceğim bitireceğim hepinizi...

    YanıtlaSil
  9. Selam Levent'ciğim,
    Bu akşam siteni ziyaret ettim, ve tesadüf müdür bilemiyorum ilk gördüğüm yazı "İŞ YAŞAMINDA DÜRÜSTLÜK" oldu. Ve hızla okumaya başladım, şu anki ruh halimi o denli yasıtmışsın ki... İş yaşamında elbette sayılan nitelikler gereklidi.Bilgi düzeyi,iş bitirici ve takipçi olması,kriz yönetim becerisi,istekli olması,iletişimi kuvvetli olması,yabancı dil seviyesi,objektif olması,transversal çalışması olmalıdır. Ama bunların en başında öncelikle dürüst, erdemli ve kendi ile barışık olması gelmelidir. Sayılan bu 3 nitelik olmadan diğer tüm nitelikler de eksik kalır. Ancak bu görüş tamamen kişiseldir, sonuçta tüm bireylerin öncelikleri, hedefleri birbirinden farklıdır. Bu doğrultuda değerlendirmek gerekiyor, artık toplumsal, sosyal değil, birey ve biresellik geçerli ....
    Sevgilerimle Fatos

    YanıtlaSil
  10. Bloğuma Hoş Geldin Fatoş
    Güzel yorumun için teşekkür ediyorum.
    Amacım , dürüstlük ilkesini toplumdaki tüm bireylerin öncelikli ve aranan niteliği haline getirmek.Özellikle anne babalar bu konudan taviz vermezler ise,güzel ahlak ve dürüstlüğü ilke edinirlerse işte o zaman yetişen nesil konusunda içim rahat edecek.
    Selam ve sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Sevgili LEVENT ERKOÇ yine ben geldim nasılsınız iyisiniz değil mi?İnanın aklıma Rabbim korusun kötü şeyler geldiydi.Ama cevabınızı görünce iyi olduğunuza çok sevindim.Bir ufak ricada bulunsam eskisi gibi bizlerle güzel paylaşımlarda bulunsanız bu kadar dinlenme yeterli deseniz de dönüşünüzle sevinsek .Eşinize de sevgilerimle sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  12. yazınızı çok beğendim.teşekkür ederim.yıllardır ticaretle uğraştım.işlerimiz çok iyiydi ne zaman ki işi sahtakarlığa döktük işlerimiz alt üst oldu.şu anda elimde kalan borçlarım ve umudum var.

    YanıtlaSil