TAVSİYE ETTİĞİM KONULAR

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
  • Bursa Gezi Rehberi

    Evliyaları , Türbeleri,Külliyeleri,Hanları,Yüzyıllık Evleri,Tarihi Kapalı çarşısı,Teleferiği,Tarihi Camileri, Mimari Yapıları,600 Yıllık Çınarları, Tarihi Çarşılı Irgandı Köprüsü,Tarihi Evleri,Kaplıcaları,Çinisi, İpeği,Havlusu,Kestane Şekeri,İskender Kebabı, ,Mudanya’sı,Trilye’si,Cumalıkızık’ı,Misi’si ve Uludağ’ı ile Bursa’yı ziyaret etmeniz için bir çok neden bulunmaktadır.

  • Çanakkale Şehitliği ve Gelibolu Gezi Rehberi

    Güzel Türkiye’mizin hemen her yerinde gezilecek,görülecek ve ibret alınacak nice harika beldeler var. Atalarımızın , bu vatana hizmetlerini anlamaya çalışmak elbette ki biz torunları için çok önemlidir.Bu vatan topraklarında , bu gün özgürce yaşamamızı onlara borçluyuz. Geçmişimizi ve büyüklerimizi anlamamızı sağlayacak en önemli yerlerden biri de Çanakkale Şehitliğidir.

  • Küsmek

    Yine sıkıntılı bir gece, yine evin içinde sessizlik. Ali yalnız başına evin içinde dolaşmaya başladı. Önce biricik kızının odasına girdi. Yerde ki oyuncaklarına baktı. Yatağının üzerindeki yastığını alıp kokladı.Kızının kokusunu içine çekti.Daha sonra,oturma odasına geçti ve koltuğa oturup düşünmeye başladı. Eşi ile yaşadığı kaçıncı kırgınlık kaçıncı küslüktü. Artık bu küs kalmaları haftalarca sürebiliyordu. Aynı evin içinde iki yabancı gibiydiler.

  • Bu Çocukların Suçu Ne?

    Ahmet henüz 8 yaşın da idi.O akşam Annesi ve kız kardeşi ile birlikte yemeklerini erkenden yediler.Babası yine bu akşamda onlarla birlikte yemekte yoktu.Ahmet Annesine sorduğunda,her zamanki cevabı almıştı’’ Gelir yavrum iştedir.İşleri uzadı herhalde.Hadi sen yemeğini bitir ve doğru ödevinin başına git’’.Ahmet yemekten sonra odasına çekilip ödevlerini yapmaya koyuldu.Bitirince de hemen pijamalarını giyip yattı.

  • Güler Yüz Tatlı Dil

    Güler yüz ve tatli dilli olan insanlar , çevresine ışık ve güzellik saçarken,asık suratlı karşısındakine ufacık gülümsemeyi , selamlaşmayı bile çok gören insanların ise çevresine karanlık ve olumsuzluk yaydığına her zaman inanmışımdır.

  • Maddi Borçlardan Kurtulmanın Yolları

    İş ve özel hayatımız da;iş bitirici , objektif , bilgi düzeyi yüksek, istekli, iletişimi kuvvetli insan olalım ama ne olur bunlardan daha fazla doğrucu ve dürüst bir insan olmaya gayret edelim,aradığımız elemanlarda da ahlaki yetkinliğe diğerlerinden daha çok önem verelim. Benim çalışanım hem işini iyi bilen, mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları en iyi biçimde yerine getiren ama bunlardan daha fazla ahlaki donanımı yüksek, doğruluğa dürüstlüğe önem veren bir çalışan olmalı.

17 Kasım 2012 Cumartesi

5 DAKİKADA SGK EMEKLİ AYLIĞI NASIL HESAPLANIR? | 13 yorum:



Böyle bir soru,daha önce bana sorulsa idi:SGK'dan emekli olan bir kişinin,ne kadar emekli alacağının,5 dakikada hesaplanması  mümkün değildir derdim.

Çünkü ; Bir emeklinin çalışma dönemini öncelikle 3 ayrı şekilde ele alıyorsunuz;
1.Dönem : 31.12.2009 tarihine kadar olan çalışma süreleri
2.Dönem : 01.01.2000 tarihinden 30.09.2008 tarihine kadar olan çalışma süreleri
3.Dönem : 01.10.2008 tarihinden sonraki çalışma süreleri.
Bu çalışma sürelerini öncelikle tencereye atıyor,sonra üstüne ;TÜFE , GH(Gelişme Hızı) , ABO(Aylık Bağlanma Oranı) , OAG(Ortalama Aylık Gelir) katıp iyice karıştırıyorsunuz vs vs.

Yani bu hesaplamanın 5 dakikada yapılması mümkün değildi.Zaten bir sosyal güvenlik uzmanına gidilipte,
-Evlat işte benim çalışma sürem ve prim günlerim burda. 3 vakte kadar emekli olacağım , emekli olduğumda ne kadar maaş alırım  bir hesaplarmısın diyenlere 
-Olur tabi neden olmasın ama, bu iş için fiyatımız 400-TL'den başlıyor deniliyordu.(Bu ücret tanıdığım bir kişiden aynen istenmişti)

Bahçeşehir Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı eğitimim sürecindeki , öğretim görevlilerinin düşüncesi de bu işin uzmanın bile en az 20-30 dakika uğraşıp, hesaplamalar yapması gerektiği yönünde idi.

Ama SGK tarafından geliştirilen proğram aracılı ile, SGK'dan bu gün itibari ile emekli olsanız ne kadar aylık maaş alacağınızı çok kısa bir sürede öğrenebilmeniz mümkün.Nasılmı ? Buyrun beraber  inceleyelim.

5 DAKİKADA SGK EMEKLİ AYLIĞI NASIL HESAPLANIR? 

1 - Öncelikle http://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ tıklıyoruz.

2 - Açılan aşağıdaki ekranda  sorulan TC Kimlik No + SSK Sicil No + Baba Adı + Nufus İl İlçe + Doğum Tarihi bilgilerini girip SORGULA'ya basıyoruz.


3 - Gelen ekranda,hizmet kütüğümüzde bulunmayan günler ve bakmakla yükümlü olduğumuz kişiler kısmını doldurup,HESAPLA'ya basıyoruz. Açıklaması aşağıdadır.


Hizmet Kütüğünüzde Bulunmayan Günler : Askerlik borçlanmanız var ise ve verilen hangi tarih aralığında yapmış iseniz gün sayınızı oraya yazıyorsunuz.Yoksa boş bırakıyorsunuz.
Bakmakla Yükümlü Olunan Kişi : Eğer,emekli olduğunuz tarihte,eşiniz herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi değilse,yani ssk emekli sandığı bağkur gibi kurumlarına bağlı değise,emekli olup da buralardan aylık almıyorsa o zaman eşiniz bakmakla yükümlü olduğunuz kişidir ve burada E'yi işaretliyorsunuz.

Ya da eşiniz bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olsa bile ,eğer Çocuğunuz var ise ve okumuyorsa 18 yaşına kadar,lise ve dengi bir okulda okuyorsa 20 yaşına kadar veya yüksek okulda okuyorsa 25 yaşına kadar çocuklarınıza bakmakla yükümlü olduğunuzdan o zamanda burada E'yi işaretliyorsunuz.

Ayrıca çalışma gücünü en az %60 oranında yitirmiş ve sağlık raporu ile belgelenmiş çocuğu olanlarda eğer bu çocukları evli değil iseler onlarda burada E'yi işaretleyebilirler.

Bu anlatımlar ışığında,bakmakla yükümlü olduğunuz kişi var ise E'yi , yok ise H'yi işaretleyiniz.

4 - Yukarıdaki maddede işaretlemelerimizi yaptıktan sonra Hesaplaya basıyoruz.Karşımıza bu işlemi yaptığımız tarihte emekli olsak,şu andaki SGK çalışma günümüze ve yatırılan tutarlara göre ne kadar aylık (yaklaşık) bağlanacağı çıkıyor.

Hizmet Kütüğü Toplamda yer alan rakam,sizin SSK ilk işe girişten,şu ana kadar SGK'ya yansıyan çalışma gün sayınızdır.Bunuda BU LİNKTE anlattığımız uygulamayı yaparak alacağınız sigortalı hizmet dökümünüzdeki alt toplam ile karşılaştırabilirsiniz.İki tutarda aynı olacaktır.

Umarım bu yazım,emekli aylığını merak edenler için biraz olsun faydalı olabilmiştir.


Selam ve Muhabbetle



13 yorum:

  1. HARİKA BİR PAYLAŞIM.BİLGİLENDİRDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  2. 1.Dönem : 31.12.2009 değilde 31.12.1999 olması gerekiyor sanırım!

    YanıtlaSil
  3. Bu hesaplamalar ne kadar doğru. Bir abimiz için 980 tl hesaplanmıştı. İki ay sonra emekli oldu 760 tl bağlandı.

    YanıtlaSil
  4. bağkur da varsa nasıl hesaplanacak

    YanıtlaSil
  5. Bu hesaplamalar işçiler için devlet memurlarını kapsamıyor

    YanıtlaSil
  6. hic bir miktar cikmiyor.

    YanıtlaSil
  7. veriler dogru ise % 1 lik +/- fark var

    YanıtlaSil
  8. program yanlış hesaplıyor...

    YanıtlaSil
  9. harika bir bilgi

    YanıtlaSil
  10. Çalışmıyor ki bu sayfa, boşa yorulmayın. 2008/10 sonrası 2932 günü aşamaz diyor ve ilerlemiyor. Halbuki yazdığım rakam daha düşük. Yıllardır bu sayfaya bakıyoruz ve aynı duruyor. SGK'daki bilmem kaç yazılımcı ne duruyorlar acaba orada?

    YanıtlaSil
  11. geçen yıl hesapladım yüksekti.şimdi hesapladım düşük çıkıyor,bakmakla yükümlü olduğu kişi E yadaH hiç farketmiyor hep aynı rakamı veriyor.sistem yanlış hesaplıyor.

    YanıtlaSil
  12. çalışmıyor:(

    YanıtlaSil
  13. Hesaplanan aylık, net olarak ödenecek miktar mı?

    YanıtlaSil