TAVSİYE ETTİĞİM KONULAR

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
  • Bursa Gezi Rehberi

    Evliyaları , Türbeleri,Külliyeleri,Hanları,Yüzyıllık Evleri,Tarihi Kapalı çarşısı,Teleferiği,Tarihi Camileri, Mimari Yapıları,600 Yıllık Çınarları, Tarihi Çarşılı Irgandı Köprüsü,Tarihi Evleri,Kaplıcaları,Çinisi, İpeği,Havlusu,Kestane Şekeri,İskender Kebabı, ,Mudanya’sı,Trilye’si,Cumalıkızık’ı,Misi’si ve Uludağ’ı ile Bursa’yı ziyaret etmeniz için bir çok neden bulunmaktadır.

  • Çanakkale Şehitliği ve Gelibolu Gezi Rehberi

    Güzel Türkiye’mizin hemen her yerinde gezilecek,görülecek ve ibret alınacak nice harika beldeler var. Atalarımızın , bu vatana hizmetlerini anlamaya çalışmak elbette ki biz torunları için çok önemlidir.Bu vatan topraklarında , bu gün özgürce yaşamamızı onlara borçluyuz. Geçmişimizi ve büyüklerimizi anlamamızı sağlayacak en önemli yerlerden biri de Çanakkale Şehitliğidir.

  • Küsmek

    Yine sıkıntılı bir gece, yine evin içinde sessizlik. Ali yalnız başına evin içinde dolaşmaya başladı. Önce biricik kızının odasına girdi. Yerde ki oyuncaklarına baktı. Yatağının üzerindeki yastığını alıp kokladı.Kızının kokusunu içine çekti.Daha sonra,oturma odasına geçti ve koltuğa oturup düşünmeye başladı. Eşi ile yaşadığı kaçıncı kırgınlık kaçıncı küslüktü. Artık bu küs kalmaları haftalarca sürebiliyordu. Aynı evin içinde iki yabancı gibiydiler.

  • Bu Çocukların Suçu Ne?

    Ahmet henüz 8 yaşın da idi.O akşam Annesi ve kız kardeşi ile birlikte yemeklerini erkenden yediler.Babası yine bu akşamda onlarla birlikte yemekte yoktu.Ahmet Annesine sorduğunda,her zamanki cevabı almıştı’’ Gelir yavrum iştedir.İşleri uzadı herhalde.Hadi sen yemeğini bitir ve doğru ödevinin başına git’’.Ahmet yemekten sonra odasına çekilip ödevlerini yapmaya koyuldu.Bitirince de hemen pijamalarını giyip yattı.

  • Güler Yüz Tatlı Dil

    Güler yüz ve tatli dilli olan insanlar , çevresine ışık ve güzellik saçarken,asık suratlı karşısındakine ufacık gülümsemeyi , selamlaşmayı bile çok gören insanların ise çevresine karanlık ve olumsuzluk yaydığına her zaman inanmışımdır.

  • Maddi Borçlardan Kurtulmanın Yolları

    İş ve özel hayatımız da;iş bitirici , objektif , bilgi düzeyi yüksek, istekli, iletişimi kuvvetli insan olalım ama ne olur bunlardan daha fazla doğrucu ve dürüst bir insan olmaya gayret edelim,aradığımız elemanlarda da ahlaki yetkinliğe diğerlerinden daha çok önem verelim. Benim çalışanım hem işini iyi bilen, mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları en iyi biçimde yerine getiren ama bunlardan daha fazla ahlaki donanımı yüksek, doğruluğa dürüstlüğe önem veren bir çalışan olmalı.

25 Ağustos 2012 Cumartesi

Maddi Borçlardan Kurtulmanın Yolları | 23 yorum:




MADDİ BORÇLARDAN NASIL KURTULURUZ?

Yoldan geçiyordum,baktım önümde bir kuyruk,bir bankanın kurduğu stant önünde  millet sıra olmuş bekleşiyordu. Ne ola ki diye kafamı uzatınca,şöyle bir yazı ile karşılaştım ''TC numaranı söyle, 10 dakikada krediyi kap''Sanki krediyi bedava dağıtıyorlardı.Acıyarak baktım sıra olmuş bekleşenlere.

Eve geliyor ve televizyonu açıyorum.Spiker kardeş,bir teknoloji mağazasının açtığı yeni şubedeki indirimlerden ve halkın hücumundan bahsediyor.Mağazadan çıkan ve elinde kocaman bir LCD görünen vatandaşa mikrofonu uzatıp sadece şunu soruyor''İhtiyacınız var mıydı?''.Aldığı cevap aynen şu şekilde ''Yok hayır ihtiyacım yoktu.Evde 3 tane daha var ama bu fiyata almayana saf enayi derlerdi.Hem de 10 taksit o yüzden aldım.''

Sonra bu haberlerden sıkılıp,gazeteyi açıyorum.Bursalı öğretmenin intiharı başlığında bir haber.28 yaşında bir müzik öğretmeni kardeşimiz bankalara olan borcu yüzünden,kurtuluşu ölmekte buluyor ve intihar ediyor.(ALLAH rahmet etsin ve günahlarını affetsin).

Ah bu önünü görmeden alınan krediler ve hesapsız kredi kartından yapılan alışverişler , bomba indirim,müthiş indirim,%70 indirim(tabi önce %70 bindirip sonra indirim),12 taksit ödeme,3 ay öteleme taktikleri ile hesapsız girilen borçlar, veeeee sonrasında tabii ki kat kat çoğalan borçlar,huzursuzluklar,ayrılıklar,intiharlar.

Peki bu borçlardan kurtuluş yok mudur? Hata yapıp hesapsız da harcayıp,borçların içine battı isek çıkış yolu yok mudur? Vardır elbet.

Peki nasıl kurtulacağız bu borçlardan?


Ailecek çoluk çombalak durum değerlendirmesi yapılmalı:
- Aile fertleri,haftada 1 gün , televizyon+cep telefonu+bilgisayarı kapatıp,masa başında toplanarak durum değerlendirmesi yapmalı.Bu eve aylık ne kadar para girdiğini ve bu paraya göre ne kadar harcama yapmaları gerektiği belirlemeliler.Birlikte yapılan bu toplantılarda acil yapılması gereken harcamalar ve acil olmayan ötelenebilir harcamalar belirlenmeli.Yaşı küçük olan çocuklarımıza da bu durum anlayabilecekleri şekilde basit bir dil ile anlatılmalı.

Borcu bütün aile fertleri yüklenmeli:
- Bütün aile fertleri,kendisine göre borcun kapanması için çalışmalı.Çocuk yeni bir telefon istemeyecek,borç bitinceye kadar eski telefon ile idare edecek.Baba ERKOC yeni bir bilgisayar istemeyecek,eskisi ile idare edecek.Günlük işler için,kısa mesafelerde bile çoğunlukla arabamızı kullanmak yerine,toplu taşım araçları kullanılacak.Çamaşır makinemizi değiştirmek istiyorsak 3.000 TL'lik makine yerine,3 yıl garantili 600-TL'lik bir makine bakılacak.Evde bir notebook bilgisayarımız varken,ayyyyyy Ayşe yeni tablet almış o kadar hoş bir şey ki deyip birde ondan alınmayacak.

Bitmek tükenmez ihtiyaçların dizginlenmesi kararı alınmalı:
İhtiyaçlarımızı dizginleyerek , bilinçsiz ve ölçüsüz borç altına girmekten kaçınmalıyız. Unutmayalım ki,bir başkası için sıradan olan bir masraf ,bizim için şu anda lüks olabilir.


Kredi kartları ortadan kesilmeli;
- Düşüncesizce,bilinçsizce kullanım sonucu bizi batağa sürükleyen kredi kartları ortadan kesilmeli ve her ay elimize geçen nakit ile yaşamaya çalışmalıyız.Ne yazık ki ben bunu yapamadım ama mümkün olduğunca kredi kartını dikkatli kullanmaya çalışıyorum.Önce ki yıllarda benim de çocuklarım ile markete gittiğimde yanımda para yok ama nasıl olsa kredi kartı var diye 70-TL'lik ödemeyi kredi kartı ile yapıp sonrada eve geldiğimde eşimden fırça yemişliğim çok olmuştur.Çünkü çocuklarla markete girince aklımı başımdan aldıklarından torbaların içindekiler tamamen çocuklara yönelikti.

Bu lanet olası şeyi kesip atamıyorsak,o zaman çok dikkatli kullanılmalı;
Kredi kartını atamıyorsak,o zaman bu kartı,cebimizde para olmadığı için değil de , kart borcunun kesilme tarihinde, hesabımızda kesilecek tutar kadar para olacağını biliyorsak kullanmalıyız.
Kredi kartları ile yapılan alış veriler yüzünden bazen bizim aylık gelirimizin ne olduğunu bile unutabiliyoruz.Çünkü alışverişte nakit vermiyoruz ki ,cebimde yeterli para yok ama nasıl olsa yanımda kart var.Çeeek karttan.

Kredi kartı borçlarının listesi yapılmalı:
- Ödememiz gereken birden fazla  kredi kartına borcumuz var ise,bu borçların listesini yapmalıyız ve öncelikle en yüksek faizi ödediğimiz kredi kartının borcunu ödemeliyiz. Elimize geçen her fazladan parayla, kredi kartının borcunu bitirmeye çalışmamalıyız.


Kredi kartına ;Onun değil , bizim patron olduğumuz gösterilmeli:
Bir türlü atamadığımız,cebimizdeki kredi kartımızın patronu biz olmalıyız.Yok eğer kredi kartını kendimize patron yaparsak , borçlardan kurtulamayız.

Heves arzu ve isteklerimiz dizginlenmeli;
ERKOC ; 11,6 ekranlı , 12 saat şarj süreli,ultra hafif ve ince bir netbook istiyor.

Acil mi:Hayır,Çok gereklimi:Hayır.Şu anda buna ayıracak nakit para var mı:Hayır. O zaman kusura bakma hevesim,arzum,isteğim senin bu isteğine koca bir HAYIR.

Maddi olarak en zengin insanın,giderleri gelirinden daha az olan insan olduğu unutulmamalı;



Borçlar ile savaşımıza devam ederken en azından ayda bir kez ailecek hoşlandığınız bir şey yapılmalı;
- Borçtan kurtulmak kolay değil ancak bu süreçte ailecek yapmaktan zevk aldığımız bir şeyi ,örneğin sinemaya gitmeyi veya piknikte mangal yapmayı ertelememeliyiz.Piknikte sadece pirzola köfte yenir diye bir kural yok ki.Ben mangal ateşinde pişmiş tavuk kanadını da çok severim doğrusu.Ayrıca yanına sosta beklettiğimiz tavuk göğüs de attık mı hadi afiyet olsun.

Çocuklar ile alışveriş öncesi, onlara bir miktar para verilip,sadece bu kadarlık harcama yapabilecekleri belirtilmeli;
- Alışverişe çocuklarımız ile birlikte çıkmak durumda isek,evden çıkmadan önce onların cebine ufak bir tutar para koyalım ve bu alışverişte kendisinin ancak bu kadar harcayabileceğini belirtelim ve bu konuda taviz vermeden kararlı olalım..Çocuklar bir oyuncakçıya girdiğinde ancak ceplerindeki para kadar harcama yapabileceklerini bilsinler.

Emin olmadığımız kimselere kefil olunmamalı.
Çalıştığım iş yerinde birisine kefil olmuş ama sonra bu kefillikten dolayı,maaşına haciz gelmiş arkadaşlar var.Tabi bu durum da aylık kazançlarını da azaltdığından,mevcut borçlarını ödeme konusunda da iyice zor durumda kalıyorlar.

Maddi borçtan kurtulmak için manevi yollara da başvurmak gerektiği unutulmamalı.
-Maddi borçlarımızdan kurtulmak, onları temizlemek için yukarıda saydığımız önlemleri aldıktan sonra , manevi yollara başvurmayı da hiçbir zaman unutmamalıyız.

            Yüce Yaratıcıya ellerimizi açıp ; 
Allah'ım ben elimden geleni yapıyorum.
Elimden gelmeyenler içinse ellerimi sana açtım.
Sen bize yardım et Yarabbim , işimizi kolaylaştır,
                        Beni ailemi ve bütün güç durumda olanları bu sıkıntılardan kurtar,
                                Bizleri senden başkasına muhtaç etme ...
                     Amin diye dua etmeliyiz.

Şunu unutmayalım ki hiçbir zaman hayatımız hep aydınlık içinde geçmiyor.Günün akşamı olduğu gibi ,insanlarda kendilerini karanlıklar içinde bulabiliyorlar.O zaman ne yapacağız; İçimizdeki,ruhumuzdaki,cebimizdeki karanlıklar için önlemler alıp,kararlılık,bilinç ve sabır ile lambaları yakıp,hayatımızı aydınlatacağız.

 KARARLILIK + BİLİNÇ + SABIR + DUA İLE BU KARANLIK GECELERDEN GÜZEL AYDINLIK SABAHLARA UYANMAMIZ DİLEKLERİMLE.

23 yorum:

  1. Rabbim herkesin yardımcısı olsun..Yunanistanın şimdiki hali bu krediler bu ihtiyaçsız tüketme deliliği ve durmadan tatil ihtiyaç kredi çekmesinden oldu..
    Sahip olduklarımız çok,fazla..israf noktasındayken daha fazla istemek nedir bilmiyorum ama korkutucu bir şey olduğu kesin..
    Teşekkürler..çok faydalı bir post..

    YanıtlaSil
  2. @Değmesin Yağlı Boya ; Hoşgeldin Ablacığım.Bu yazı bir süredir hazırlık ve araştırma yaptığım bir yazı idi.Ben de faydalı olacağına inanıyorum.Borç yüzünden , çocuklarını ortada bırakıp ayrılan çiftler hatta sonu intihara varan öümler duydukça bu konuda bir şeyler yapmak istedim.
    Rabbim İnşallah bu yazıyı, okuyanlara faydalı kılar.
    Selam ve muhabbetle

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazı yazmışsınız gerçekten de ülke insanının en büyük sorunlarından biri. Ben de bir örnek vermek istiyorum. Gördüğü nimetlere sanki yedim diyerek istanbulun göbeğine sanki yedim mescidini dikmiş bir Osmanlı vatandaşını duydunuz mu? acaba

    YanıtlaSil
  4. @sadık bozkurt hoşgeldin.
    İstanbul'un Fatih ilçesinde ki Sanki Yedim Caminin ilgi çekici bir hikayesi var.

    Rivayete göre Keçecizade Hayreddin adında ortahâlli bir esnaf, Osmanlı döneminde padişahların yaptırdığı Selatin camilerini görüp imrenerek, kendisi de bir cami yaptırmayı diler ve bunun için para biriktirmeye başlar.Canı bir şey istediğinde, almayıp; sanki yedim (varsay ki yedim) diyerek istediğini almayıp parasını biriktirmiş.20 yıl boyunca biriktirdiği paralarla küçük de olsa bir cami yaptırır ve caminin adı halk arasında Sanki Yedim Camii olarak anılmaya başlar.

    Allah gani gani rahmet eylesin kendisine. Canı bir yiyecek çekse ‘sanki yedim’ diyerek o parayı bir kenara koymuş ve biriktirdiği paralar ile hayatının hayır işlerine adamış.

    YanıtlaSil
  5. Eskiden anne babalarımızın evlendiği koşulları düşünüyorum da...ne bu kadar eşya varmış ne de bu kadar çok beklenti.Şimdi bir de "evlilik kredisi"diye bir kepazelik de var biliyorsunuzdur:)En çok buna hayret ediyorum.
    Sırtlarında koca bir borçla evlilik hayatına atılan insanlardan ne hayır beklenir ki?
    "BAYRAM KREDİSİ,OTOMOBİL KREDİSİ,EV KREDİSİ.."Derken borçsuz hiçbirşeye sahip olunamayacağını insanlara empoze edip,borçlu olmayı doğal göstermeye çalışıyorlar.
    Hazreti Ömer için de bir menkıbe anlatılır ya ,müsadenizle alıntı yaptım,paylaşıyorum:
    Hazret-i Ömer (radiyallahü anh) halife iken bir bayram gelmisti. Herkes cocuklarina yeni elbiseler aliyordu. Hazret-i Ömer'in oglunun elbisesi eski idi. Bayram günü cocuklar, eski elbiseli olan halifenin mahdum-u mükerremleriyle, cocukluk sebebiyle istihza etmege basladilar. Hazret-i Ömer'in oglu, aglayarak babasinin yanina geldi. Hazret-i Ömer, oglunun aglamasinin sebebini sordu. Anlattilar.
    Hazret-i Ömer de ogluna sefkat edip aciyarak, beytül malin eminini cagirdi. Oglunun aglama sebebini anlatdikdan sonra, gelecek ayin maasindan bir mikdar vermesini istedi. Beytül malin emini:

    -Ya Emir-el-mü'minin, yasayacaginizi muhakkak biliyormusunuz ki, hak etmediginiz paradan istiyorsunuz? dedi.

    Hazret-i Ömer, Allah-ü tealada baska kimse bilmez buyurdu.

    -O zaman ya Halife! Yasayacaginizi bilmedikten sonra ne sizin almaniz size yakisir, ne de bizim vermemiz ma'kul olur, dedi.

    Hazret-i Ömer söyledigine pisman olup, beytül malin emininin sözünü begendi, hayir dua buyurdu. Allahü teala cocugun kalbine bir yolla teselli verip, herbiri safayi kalb ile gitdiler.
    Mübarek,"önümüzdeki aya kadar yaşayacağının garantisi var mı" buyurmuşlar ama bir de bizim halimize bakın,20 yıllık borca girebiliyoruz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok Güzel özetlemişsiniz Allah yardımcızımız olsun.

      Sil
  6. @Nalan iyidoğan ;Hoşgeldiniz
    Daha önce okumadığım,bu çok hoşuma giden menkıbe paylaşımınız içinde çok teşekkür ediyorum.
    Selam ve muhabbetle

    YanıtlaSil
  7. Cok beğendim yazılarınız cok güzel sayfanızda zaman geçirmekte öyle ...saygilar

    YanıtlaSil
  8. @Necla MANDAN:Bloğuma hoş geldiniz.
    Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum.Bu güzel dilekler inanın beni çok motive ediyor.Şu anda da öyle ihtiyacım varki motivasyona.
    Selam ve muhabbetle

    YanıtlaSil
  9. insanimizda bulunan, cok zaman felaketlere köprü olan
    özenti denen hastalik var oldukca borctan kurtulmak cok zor

    sayfaniz buram buram düsünce kokuyor rahman razi olsun zorlarinizi kolaylastirsin selam ve hürmetler efendim

    YanıtlaSil
  10. @ Allah ne verdiyse : Bloğuma hoş geldiniz.

    Ne güzel belirtmişsiniz gerçekten de, özenti bir hastalık haline geldi.
    Yazımda da belirttiğim gibi "bir başkası için sıradan olan bir masrafın ,bizim için şu anda lüks olabileceğini" göz ardı edip,hemen satıcıya kartı uzatı veriyoruz.

    Tekrar hoş geldiniz.
    Selam ve muhabbetle.

    YanıtlaSil
  11. Ümit Karaçivi2 Aralık 2012 15:24

    Sevgili Levent, Bloğun gerçekten güzel, çok iyi konulara değiniyorsun..

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Ümit

    Hoş Geldin.Güzel dileklerin için teşekkür ediyorum.
    Yazmayı konuşmaktan daha çok seviyorum.Bu blog benim dilim,gönlüm,beynim,duygularım kısacası her şeyim.
    Selam ve Muhabetle

    YanıtlaSil
  13. Bu kısıtlama yapın dediğiniz şeyler adamın hayatında zaten yoksa ve asgari ücretle çocuk okutmaya çalışıyorsa nasıl borçtan kurtulur?

    YanıtlaSil
  14. selamünaleyküm ALLAHIN rahmeti bereketi üstünüze olsun abilerim sizlerden bir ricam var bana bir akıl bir yol gösterirseniz sevinirim 36 yaşıdayım mesleğim şöförlük 50 bine yakın kredi ve kredi kartı borcum var hepside avkatlık oldu 6 ay önce işten çıkartıldım şu an borcu bırakın sabah ekmek alacak para yok 3 tane çocuk var iş baş vurularına gidiyorum avkatlar yüzünden haciz yüzün den uğraşmayız deyi işede almıyorlar ne yapacağımı bilmiyorum sabahlara kadar düşünüyorum ama bir yol bulamadım elektiriğide kesmişler bağladım geri ama sonu ne olur bilmiyorum ne olur ne olur bir yol gösterin şimdiden allah razı olsun hayırlı sabahlar.

    YanıtlaSil
  15. selamünaleyküm ALLAHIN rahmeti bereketi üstünüze olsun abilerim sizlerden bir ricam var bana bir akıl bir yol gösterirseniz sevinirim 36 yaşıdayım mesleğim şöförlük 50 bine yakın kredi ve kredi kartı borcum var hepside avkatlık oldu 6 ay önce işten çıkartıldım şu an borcu bırakın sabah ekmek alacak para yok 3 tane çocuk var iş baş vurularına gidiyorum avkatlar yüzünden haciz yüzün den uğraşmayız deyi işede almıyorlar ne yapacağımı bilmiyorum sabahlara kadar düşünüyorum ama bir yol bulamadım elektiriğide kesmişler bağladım geri ama sonu ne olur bilmiyorum ne olur ne olur bir yol gösterin şimdiden allah razı olsun hayırlı sabahlar.

    YanıtlaSil
  16. Erkoç bey, yazınızı çok beğendim. Ama Şu adsızı ve Rodrigoyu engelleyebilirmisiniz? Densiz densiz hala kredi alın diyor. :)

    YanıtlaSil
  17. @ERKOÇmrb tamam cok guzel yazmıssınız ama cok ama cok zordurumdaysanız ne olacak aylen yuvan ve cevrendekıllerden utanacaksan ne olacak ben cok kotu durumdayım dogalgaz bıle yok borclar hepsı ıcrada cocugum battanıyenın ıcınde oturuyor yakında odeyemezsem yerde oturacak tabı annesı esım alıp gıtmezse bobreyımı bıle satacagım cok ılan verıyorum ama dusuk fıyat verıyorlar evet satacagım baska carem yok cunku

    YanıtlaSil
  18. Agzına yüregine emegine saglık yazını sonuna kadar okudum beni rahatlattı allaha emanet ol çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. @Sayin ERKOÇ Yazınızı okudum çok güzel mantıkla da ama iş o kadar basit değil bence aile ana baba onları geçtin esin bile destek olmuyor artık yaaa iki kişi geçindiğimiz evde borclar yüzünden arabayi satıp ufak bişey alalım dediğimde bile kavga çıkıyor ama evde ödenecek faturalar var dolap tam fakir borclular kapıya dayanacak ama umursamiyor yani bu olay sadece ailede bitmiyor. Ben şuanda google da en acısız ölüm hangisi onu araştırıyorum belki o zaman eşim arabayi satıp borçları oder benden sonra hakkınızı helal edin saygilar Erkoç hocam... (Süleyman Şeran)

    YanıtlaSil
  20. Türkiye'de ise dolandırıcılar akla hayale gelmeyen yöntemler geliştiriyor işte 10 en şeytani yönetem 1) Senetteki imza benim değil diyip itiraz etmek garanti davası 5 sene sürer 2)İmza sizin çıkarsa Kapıma kargo vs geldi ben borçlanmak için imza atmadım diye menfi tespit davası açın en az 4 yılda o sürer 3) Alacaklıyı tanımıyorum diye ifade verin 4) Üzerinizdeki taşınmaz mallarınızı başkalarına satın 5) Senete imza atarken kendi imzanızı değil başka bir imza atın 6) Her tebligata itiraz edin 7)Her itiraz süresini son gününe kadar bekletip gelen tebligatları almayın 8) Devamlı adres değiştirin 9)Alacaklıyı devamlı savcılıga şikayet edin beni tehdit ve ediyo diye 10) Bütün bunlardan sonra alacaklı artık alacağından vaz geçecektir.
    İşte Avrupa ile Türkiye farkı

    YanıtlaSil
  21. Öncelikle böyle bir yazı için çok teşekkür ederim
    Günlerce bir yazı aradım bulamadım bu konu ile keşke daha çok yazı olsa başından geçenler yazsa sıkıntıyı nasıl atlatmışlar yazsalar dua tamam ama pozitif bilgiler lazım bize tedbirini al takdiri allaha bırak demiş atalarımız tekrar teşekürler

    YanıtlaSil