TAVSİYE ETTİĞİM KONULAR

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
  • Bursa Gezi Rehberi

    Evliyaları , Türbeleri,Külliyeleri,Hanları,Yüzyıllık Evleri,Tarihi Kapalı çarşısı,Teleferiği,Tarihi Camileri, Mimari Yapıları,600 Yıllık Çınarları, Tarihi Çarşılı Irgandı Köprüsü,Tarihi Evleri,Kaplıcaları,Çinisi, İpeği,Havlusu,Kestane Şekeri,İskender Kebabı, ,Mudanya’sı,Trilye’si,Cumalıkızık’ı,Misi’si ve Uludağ’ı ile Bursa’yı ziyaret etmeniz için bir çok neden bulunmaktadır.

  • Çanakkale Şehitliği ve Gelibolu Gezi Rehberi

    Güzel Türkiye’mizin hemen her yerinde gezilecek,görülecek ve ibret alınacak nice harika beldeler var. Atalarımızın , bu vatana hizmetlerini anlamaya çalışmak elbette ki biz torunları için çok önemlidir.Bu vatan topraklarında , bu gün özgürce yaşamamızı onlara borçluyuz. Geçmişimizi ve büyüklerimizi anlamamızı sağlayacak en önemli yerlerden biri de Çanakkale Şehitliğidir.

  • Küsmek

    Yine sıkıntılı bir gece, yine evin içinde sessizlik. Ali yalnız başına evin içinde dolaşmaya başladı. Önce biricik kızının odasına girdi. Yerde ki oyuncaklarına baktı. Yatağının üzerindeki yastığını alıp kokladı.Kızının kokusunu içine çekti.Daha sonra,oturma odasına geçti ve koltuğa oturup düşünmeye başladı. Eşi ile yaşadığı kaçıncı kırgınlık kaçıncı küslüktü. Artık bu küs kalmaları haftalarca sürebiliyordu. Aynı evin içinde iki yabancı gibiydiler.

  • Bu Çocukların Suçu Ne?

    Ahmet henüz 8 yaşın da idi.O akşam Annesi ve kız kardeşi ile birlikte yemeklerini erkenden yediler.Babası yine bu akşamda onlarla birlikte yemekte yoktu.Ahmet Annesine sorduğunda,her zamanki cevabı almıştı’’ Gelir yavrum iştedir.İşleri uzadı herhalde.Hadi sen yemeğini bitir ve doğru ödevinin başına git’’.Ahmet yemekten sonra odasına çekilip ödevlerini yapmaya koyuldu.Bitirince de hemen pijamalarını giyip yattı.

  • Güler Yüz Tatlı Dil

    Güler yüz ve tatli dilli olan insanlar , çevresine ışık ve güzellik saçarken,asık suratlı karşısındakine ufacık gülümsemeyi , selamlaşmayı bile çok gören insanların ise çevresine karanlık ve olumsuzluk yaydığına her zaman inanmışımdır.

  • Maddi Borçlardan Kurtulmanın Yolları

    İş ve özel hayatımız da;iş bitirici , objektif , bilgi düzeyi yüksek, istekli, iletişimi kuvvetli insan olalım ama ne olur bunlardan daha fazla doğrucu ve dürüst bir insan olmaya gayret edelim,aradığımız elemanlarda da ahlaki yetkinliğe diğerlerinden daha çok önem verelim. Benim çalışanım hem işini iyi bilen, mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları en iyi biçimde yerine getiren ama bunlardan daha fazla ahlaki donanımı yüksek, doğruluğa dürüstlüğe önem veren bir çalışan olmalı.

6 Nisan 2012 Cuma

ENGELLİ ÇOCUĞU BULUNAN ANNE ve BABALAR ERKEN EMEKLİLİK HAKKINA SAHİPMİDİR? | 2 yorum:







Geçen gün bir arkadaşım  ‘’Engelli çocuğu olan babaların erken emeklilik hakkına sahip olup olmadıklarını sordu. 
Bende bu konuda soru cevap şeklinde bir bilgilendirme yazısı yazmaya karar verdim. Soru cevaplı bilgilendirme yazılarının daha akılda kalıcı olduğunu düşünmüşümdür hep. 
Başlayalım isterseniz:


 - Engelli çocuğu bulunan Anne ve Babalar erken emeklilik hakkına sahip midir? 
Engelli çocuğu bulanan Anneler erken emeklilik hakkına sahiptir.Fakat Babalar böyle bir hakka sahip değillerdir.


 - Bu haktan hangi özürlülerin anneleri faydalanabilir.? 
Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede özürlü olan ,gündelik işlerini kendisi yürütemeyen,yemesi,içmesi,giyinmesi vs.gibi ihtiyaçlarını başkasının yardımı olmadan yürütemeyen çocukların anneleri bu haktan faydalanabilmektedir. 
Çalışma hayatında bütün zorluklara rağmen yer alan annelerin,diğer sigortalılara göre daha fazla zorluk yaşadıkları dikkate alınarak,erken emeklilik hakkı getirilmiştir.


 - Sigortasını dışarıdan isteğe bağlı olarak ödeyene annelerde bu haktan yararlanabiliyor mu?
Evet.Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede özürlü çocuğu olan ve sigortasını bir iş yerinde çalışarak değilde,kendisi isteğe bağlı olarak dışarıdan ödeyen kadınlarda bu haktan yararlanabilmektedir.


 - Başvuru nereye ve nasıl yapılacaktır.? 
 4/a (SSK) , 4/b (Bağkur) kapsamındaki , (isteğe bağlı sigortalı olanlar dahil) sigortalı kadınlar,malul çocuğunun başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğunun tespitlerin yapılabilmesi için bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne giderek , “Sevk talep formunu” talep edecekler. 
Formu doldurup,formun adres bilgilerinin altındaki ‘Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğumun bulunduğunu’ seçeneğini işaretleyerek formu yine bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Merkezine verecekler. 
Başvurularını takiben Kurum,çocuğun maluliyetinin tespiti için yetkili sağlık kuruluşu ve hastaneye sevkini gerçekleştirecektir. 
Sevk işlemlerine ilişkin tüm masraflar ,Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından karşılanacak olup,sigortalı kadınlar ,çocuklarının maluliyet tespiti için fazladan masraf yapmayacaklardır. Sağlık kuruluşu veya hastane hazırladığı sağlık kurulu raporuyla,çocuğun başka birisinin sürekli bakımına muhtaç derecede özürlü olduğunu tarih belirtmek suretiyle tespit edecektir.

 - Bu durumun sigortalı kadına getirisi nedir? 
Sağlık raporunu kurumun olumlu şekilde onaylaması neticesinde ; 01.10.2008 tarihinden sonraki prim gün sayılarına dörtte bir oranında ilave prim gün sayısı verilecektir. 
1 yıllık prim gün sayısına 90 gün ilave edilecektir.360 gün ödenmiş prim gün sayısı 450 sayılacaktır.Ayrıca ilave edilen bu süreler ,sigortalı kadının emeklilik yaş haddinden düşürülecektir. 
Örnek : 10 yaşında bakıma muhtaç özürlü çocuğu olan bir bayan , bu hak için Ocak 2012 tarihinde başvurduğunda , Sağlık kurulu bir inceleme yapacak ve bu özrün Ekim 2008 öncesinden beri süregelen bir özür olduğunu belgelerse, bu bayan Ekim2008 – Ocak2012 arasındaki sigorta günlerinin tam çalışmış varsayarsak yapmış oldukları 1200 günlük sigorta gün sayılarına 300 gün ilave edilecek ve sigorta dökümlerinde 1200 yerine 1500 sigortalı çalışma günü olarak yer alacaktır.Bu böylede devam edecektir.(1 yıllık çalışmaya karşılığı 360 gün sayılırken bu haktan yararlananlara 360+90=450 gün yazılacaktır.) 
Örneğin,52 yaşında emekli olacak sigortalı kadının malul çocuğunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na tescil ettirmesinden sonra 4 yıl sigortalılık çalışmasına verilen 1 yıllık süre,emeklilik yaşını da 51’e düşürecektir.


 - Kadın sigortalının kurumu başvurduğu tarihte muhakkak SSK’lı olarak çalışıyor olması mı gerekiyor? 
Hayır.Kadın sigortalının kuruma başvurduğu tarihte aktif olarak çalışıp çalışmadığına SGK’ca bakılmayacaktır.Yani daha önce çalışması olanlar veya isteğe bağlı olanlar da bu sevk işlemlerini yaptırabilirler.Tabi o sigortalı olarak bulundukları dönem için bu haktan yararlanabileceklerdir. 


- Bu hak ne zaman sona erer? 
Malul çocuğun ölmesi,maluliyet halinin ortadan kalması Kadın boşanmış ise velayetin babaya verilmesi, Malul çocuğun Çocuk Esirgeme Kurumu koruması altına alınması halinde sona erer.

 - Birden fazla engelli çocuğu olan kadın sigortalı bu haktan ayrı ayrı her bir çocuğu için faydalanabiliyor mu?
 Birden fazla malul çocuğu bulunan kadın sigortalı bu haktan ancak bir çocuğu için faydalanabilecektir.




Yazımı bir engelli çocuğun annesine söyledikleri ile bitirmek istiyorum:


"Sen ve ben çok özeliz Anneciğim. 
Şimdiye kadar birbirimize öğrettiklerimizi bir düşünsene ne kadar da çok şey öğrendik, yaşadığımız toplumda bile daha önce farkında olmadığımız şeylerin farkına vardık ve anneciğim biz kazanacağız. 
Birgün kendi başıma okula gidebileceğim, koşup oynayabileceğim, bağıra bağıra şarkı söyleyebileceğim, yaramazlıklar yapıp şımaracağım, hatta sen balkondan hadi meleğim geç oldu eve gel artık diye arkamdan sesleneceksin anneciğim, 
bende sana "ama anne biraz daha oynamak istiyorum" diyebileceğim. Bütün bunları seçilmiş olan senin sayende yapacağım çünkü sen çok özel biri olmasaydın Yüce yaratıcı seni seçmezdi anneciğim. 
Her ne yaparsan yap beni toplumdan uzak tutma anneciğim, başta da söylediğim gibi insanların bakışlarına aldırış etme ve beni gittiğin her yere götür çünkü seninle her şey çok daha güzel."   


İnne'l-lahe me'a's-sabirin 
 “Allah sabredenlerle beraberdir”










Umuda yolculuk... Dogdugu gün evlat edinilmis zihinsel ve bedensel engelli bir çocugun saglıgına yeniden nasıl adım adım kavustugunu annesi tarafından minik ogluna günlük seklinde yazılarak anlatılan gerçek yasanmıs bir hayat öyküsü... En etkili ilaç sevgidir... Bu öyküde bunu bütün kalbinizle hissederek daha fazlasını yasayacaksınız. Anne olmak güzeldir Engelli bir çocugun annesi olmak zordur!





 YORUMLARINIZI DÜŞÜNCELERİNİZİ GÖNDERMENİZ BENİ ÇOK MOTİVE EDİYOR
1 - Aşağıdaki Yorum Gönder adımında ;Yorumumuzu yazıp, Profil Seçi tıklıyoruz.  2 - Profil Seç'te Adı/Url kısmına gelip adımızı veya rumuzumuzu yazıyoruz ve varsa web adresimizi yazıyoruz(yoksa boş bırakıyoruz) ve Yayınla diyoruz.
3 - Adımızı yazmak istemiyorsak;Profil Seç kısmından Anonim'i tıklayıp,Yayınla diyoruz.


ERKOÇ

2 yorum:

  1. Eşinden ayrılmış veya eşi vefat etmiş, engelli çocuğunun velayeti üzerinde olan babalar bu haktan yararlanmaları gerekmiyor mu?

    YanıtlaSil
  2. Oğlum 2007 doğumlu #98 özürlü 10 yaşında Ekim 2008 ve ocak 2012 arası tam çalışmış varsayarsak diyorsunuz eşim 10 yıldır çocuğuma bakıyor nasıl çalışacak ki

    YanıtlaSil